Státní půjčky pro mladé a hypotéka pro mladé | VímVíc.cz

Státní půjčky pro mladé a hypotéka pro mladé

23. 12. 2022

Mladým lidem obvykle chybí finance a kladou si otázku vyplatí se investovat do zlata či do jiné formy investování pro začátečníky. Pokud lidé nedokáží najít způsob, jak šetřit peníze a mít finanční rezervu, existují různé možnosti půjček pro mladé, úvěrů na bydlení a půjček na rekonstrukci. Je důležité dobře si rozmyslet, jak se s penězi naloží. S tím může pomoci online srovnání půjček.

Státní půjčka

Státní půjčka pro mladé

Státní půjčka pro mladé, tzv. hypotéka pro mladé, je zaměřené pro mladé rodiny a má zpravidla výhodnější podmínky než než klasické hypotéky na domy nebo půjčky od bank. Státní půjčka na bydlení nikdy nemá dostatek financí pro všechny zájemce. Půjčka na bydlení pro mladé čerpá peníze ze Státního fondu podpory investic, kde je omezené množství peněz určených právě na státní půjčky pro mladé. Z toho důvodu je důležité podat žádost o státní půjčky pro mladé co nejdříve.

Podmínky státní půjčky na bydlení pro mladé jsou, že alespoň jednomu ze žadatelů musí být méně než 40 let, žádat mohou manželé a pokud druh s družkou nebo registrovaní partneři vychovávají děti do 15 let, mohou požádat o půjčku na bydlení pro mladé také. Ani jeden ze žadatelů o státní půjčku na byt či dům nesmí mít byt v osobním nebo družstevním vlastnictví nebo dluhy na daních či na zdravotním a sociálním pojištění.

Státní půjčka pro mladé je v České republice poskytována od srpna roku 2018. V začátku byl o státní půjčku obrovský zájem a lidé na ni stáli fronty. Státní fond podpory investic vyčlenil pro rok 2022 částku 700 milionů Kč. Tato částka byla vyčerpána v průběhu července 2022 a nové žádosti o státní hypotéky pro mladé není možné přijímat.

Státní půjčka pro mladé slouží primárně ke koupi domu, bytu nebo pozemku a je poskytována Státním fondem rozvoje bydlení pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Jedná se tedy o úvěr na bydlení. Na půjčku na bydlení pro mladé mají nárok lidé do věku 40 let. Teoreticky nabízí výhodnější podmínky než klasické hypotéky. Prakticky už to tak výhodné není, protože státní půjčka pro mladé přichází s mnoha omezeními.

Podmínky a využití státní půjčky na bydlení

Dříve byly podmínky státní půjčky na bydlení jiné. Maximální věk byl 36 let, nyní se jedná o věk do 40 let (v době podání žádosti o státní půjčku na bydlení). Dalšími podmínkami jsou péče o dítě do 15 let věku. Žadatel v době podání žádosti o úvěr na bydlení nesmí být vlastníkem ani spoluvlastníkem obydlí (tato podmínka se netýká úvěru na modernizaci, půjček na rekonstrukci), ani nájemcem družstevního bytu, stejně tak jako jeho manžel či registrovaný partner nesmí být vlastníkem ani spoluvlastníkem obydlí nebo členem bytového družstva a současně nájemcem družstevního bytu.

Státní půjčku pro mladé lze čerpat na základě předložených dokladů jednorázově nebo postupně. Čerpání musí být ukončeno do 1 roku od uzavření smlouvy o poskytnutí státní půjčky na bydlení. Splatnost státní půjčky na byt je:

  • 10 let od uzavření smlouvy o poskytnutí úvěru na modernizaci obydlí
  • 30 let od uzavření smlouvy o poskytnutí úvěru na pořízení obydlí

Výhody státní hypotéky pro mladé jsou platnost po celé České republice, mimořádné splátky a předčasné splacení státní půjčky je bez poplatků, správa a vedení státní půjčky na bydlení je bez poplatků, zdarma je i odborná pomoc a konzultace s pracovníky Státního fondu podpory investic (SFPI). Při narození nebo osvojení dítěte získají zájemci dotaci ve výši 30.000 Kč.

Výše státní půjčka na bydlení pro mladé

Státní půjčku na bydlení pro mladé je možné využít na výstavbu novostavby rodinného domu, koupi rodinného domu či bytu, modernizaci obydlí (jako půjčka na rekonstrukci) a na koupi družstevního podílu v bytovém družstvu s právem nájmu družstevního bytu. Výše státní půjčky na bydlení pro mladé je následující:

  • Nejméně 50.000 Kč a nejvýše 750.000 Kč na modernizaci obydlí
  • Nejvýše 3.500.000 Kč na pořízení rodinného domu výstavbou, nejvýše však 90 % skutečných nákladů na výstavbu, nebo koupi, nejvýše však 90 % ceny sjednané, nebo ceny obvyklé podle zákona o oceňování majetku, je-li nižší než cena sjednaná, a to včetně ceny pozemku
  • Nejvýše 3.000.000 Kč na pořízení obydlí koupí bytu nebo družstevního podílu v bytovém družstvu, nejvýše však 90 % ceny sjednané, nebo ceny obvyklé podle zákona o oceňování majetku, je-li nižší než cena sjednaná

Výši splátky u půjčky pro mladé je možné spočítat na online kalkulačce na webových stránkách Státního fondu podpory investic.

Úroková sazba hypotéky pro mladé

Úroková sazba hypotéky pro mladé je ve výši základní sazby Evropské unie pro Českou republiku snížené o 0,2 procentního bodu za každé dítě do 15 let věku, o které příjemce trvale pečuje a které s příjemcem trvale bydlí. Úroková sazba státní půjčky pro mladé je fixní po dobu 5 let. Výše úrokové sazby však nesmí být nižší než 1 % p.a. Základní sazby úroků jsou k nalezení na webové stránce SFPI, od 1. 9. 2022 se jedná o úrok ve výši 6,95 %.

Jak podat žádost o státní půjčku pro mladé?

O státní půjčku pro mladé je nutné zažádat u Státního fondu podpory investic v Praze. Žádosti lze podávat osobně, poštou nebo datovou schránkou wikaiz5. Pracoviště Státního fondu podpory investic jsou v Praze a v Olomouci. Žádost včetně požadovaných příloh zašle žadatel na adresu zvoleného pracoviště Státního fondu podpory investic, obálku označí ,,Vlastní bydlení", což je program udělující státní půjčky pro mladé.

Půjčka pro mladé

Žádosti lze rovněž podat přes datovou schránku žadatele. Žádost musí stejně jako v případě osobního nebo poštovního podání obsahovat povinné přílohy. Dokumenty, u kterých SFPI požaduje notářské ověření nebo originál, musí projít autorizovanou konverzí. Stejně jako se u poštovních nebo osobních podání považuje za datum podání doručení žádosti do SFPI, u datových zpráv se za doručení považuje termín doručení do datové schránky adresáta.

Státní půjčka pro mladé vs. klasická hypotéka na dům

Státní půjčka pro mladé je relativně mladá finanční služba, pomoc od státu, která byla spuštěna v roce 2018 jen s těmi nejlepšími úmysly a to pomoct mladým rodinám k vlastnímu bydlení. Na začátku byl o tuto státní půjčku obrovský zájem. Ihned se ale objevily nespokojené recenze, kdy si žadatelé stěžovali na nízkou částku půjčky, která například na vlastní bydlení v Praze pro celou rodinu nemohla stačit. Tyto částky pokryjí spíše domy a byty v odlehlejších a ne tolik frekventovaných částech České republiky. Z těchto důvodů se žadatelé uchylují ke klasickým hypotékám na dům.

Další typy půjček na byt

Mladí lidé mají mnoho jiných možností půjček na byt. Kromě státní půjčky pro mladé (hypotéky pro mladé) a klasické hypotéky jsou to:

S půjčkami online a úvěry opatrně. Žadatelé by si měli své výdaje dobře spočítat, aby se nedostali do dluhové pasti. Půjčka mBank umožňuje půjčení peněz do výše 1.000.000 Kč na cokoliv. Půjčka je vyřízená během několika málo minut a klient získá na účet finance hned. Air bank úvěr nabízí peníze do částky 1.200.000 Kč, také na cokoliv. Předčasné splacení úvěru na bydlení je zdarma.

Nebankovní půjčky ihned jsou dnes velmi podobné půjčkám od bank a nehrozí tak výrazné riziko. Půjčky od lichvářů jsou stále nelegální, přestože jsou na trhu půjček k nalezení. Potenciální klient takových půjček na bydlení by měl být velmi ostražitý a přečíst si celé podmínky úvěrové smlouvy. Příkladem nebankovních půjček ihned jsou například:

Zaplo půjčka, Chytrá půjčka před výplatou, Malá Hyperpůjčka a COOL CREDIT jsou spíše krátkodobé půjčky, které se dají využít na zařízení domácnosti, případně nákupu domácích spotřebičů. Zonky půjčka a Hyperpůjčka mohou být využité na nákup některého z typů nízkonákladového bydlení, maximální částky jsou v milionech korun. Provident půjčka nabízí maximální částku úvěru 130.000 Kč a druhý produkt od společnosti Provident Financial s názvem Akční půjčka Provident poskytuje půjčení peněz od 10.000 Kč do 40.000 Kč na 10 měsíců.

Klient by si měl promyslet, na co si chce půjčit a zvážit možnost, zda bude raději hledat způsob, jak šetřit. Někdy je výhodnější udělat si finanční rezervu, která bude v budoucnu pokrývat nenadálé výdaje nebo dále vydělávat. Ne vždy je však možné našetřit dostatek peněz, který by se dal využít jako půjčka na byt. Je možné začíst s investováním pro začátečníky nebo si přečíst, zda vyplatí se investovat do zlata. Půjčky a úvěry jsou sice okamžitými řešeními, současně se ale stávají několikaletým závazkem.

Hotovostní půjčka na ruku bez účtu

Zástupcem velmi rychlých půjček, které mohou využívat všechny věkové kategorie, je hotovostní půjčka na ruku bez účtu. Na co se hotovostní půjčka na ruku bez účtu dá použít? Uplatnění najde například v momentě, kdy klient potřebuje bez čekání splatit fakturu za vodu, telefonní služby nebo odeslat peníze za pronájem bytu. Nejčastěji je k dostání u nebankovních společností, které si za její zprostředkování účtují nemalé poplatky. Právě proto se hotovostní půjčka na ruku bez účtu hodí pouze jako poslední záchrana.

Hotovostní půjčky na směnku se řadí mezi další půjčky v hotovosti poskytované nebankovními společnostmi. Hotovostní půjčky na směnku s sebou mohou nést riziko, pokud by se jednalo o půjčky od lichvářů. Lichvářská půjčka bývá poskytována například jako půjčka pro cizince. Přestože se jedná o nelegální typ půjčky, nebankovní společnosti je poskytují nadále, nejčastěji jako půjčky online.

Expres půjčka bez doložení příjmů

Poměrně vyhledávaná je expres půjčka bez doložení příjmu. Tato půjčka je žádaná u nezaměstnaných lidí nebo dlužníků, kteří již měli v minulosti problém se splácením. Půjčka bez doložení příjmů je možností i pro studenty, kteří se zatím nemohou prokázat žádnými příjmy nebo je využívaná jako půjčka pro cizince. Nutné je dopředu počítat s tím, že se k půjčce bez doložení příjmů vztahují vyšší úrokové sazby a častokrát se jedná o krátkodobý úvěr, který musí být splacený do 30 dní. Společností, které tento druh úvěru nabízejí, je dostatek. Ne všichni poskytovatelé jsou však solidní.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření Peníze Bydlení Rodina Půjčky Návody