Vyplatí se v současné době investovat do zlata a jak na to? | VímVíc.cz

Vyplatí se v současné době investovat do zlata a jak na to?

07. 01. 2020

Spousta lidí v posledních letech přemýšlí, jak zabezpečit své úspory před inflací anebo je zhodnotit. Když se zrovna nedaří akciím, nebo fondům, jedna z možností je investice do zlata. A na to, jak do něj investovat, se podíváme v tomto článku. Zejména se zde dozvíte, jaké jsou výhody zlata a jaké jsou možnosti investování včetně toho, na co si dát pozor.

Zlato - investice do zlata, jak investovat do zlata

Proč tedy zařadit zlato do svého investičního portfolia?

Zlato je bezpečný přístav a uchovatel hodnoty. Proč? Zejména proto, že v čase neztrácí svou cenu (z dlouhodobého hlediska samozřejmě), naopak jeho cena mírně, ale spolehlivě roste. Nárůst to není nějak ohromný, ale v průměru okolo 5 % ročně můžete vydělat.

V závislosti na tom, jak bude aktuálně vysoká inflace a růst ceny zlata, buďto trošku zvýšíte reálnou hodnotu investovaných prostředků, nebo je alespoň ochráníte před znehodnocením. Pozor však na to, že úspěchy minulé, nezaručují úspěch v budoucnu.

Zlato – bezpečný přístav vašich úspor

Bezpečný přístav se zlatu říká nejen z výše zmíněných důvodů, ale také protože v době ekonomické recese a politické nejistoty jeho hodnota stoupá. Zpravidla se chová naopak než akcie.

Podrobněji si o výhodách zlata a faktorech, které jeho cenu ovlivňují, můžete přečíst v tomto článku o zlatě, kde je věnována zvláštní pozornost mj. využití zlata i analýze grafu vývoje ceny v čase.

Zatímco hodnota akcií může spadnout i na nulu, zlato nikoliv. Jen těžko si lze představit, že by zlato nemělo hodnotu, jelikož se používá v průmyslu, šperkařství, centrální banky si v něm uchovávají rezervy atd.

Po tisíce let zlato láká svým třpytem a není tu žádný důvod, proč by se to mělo změnit.

Rozhodně byste do zlata neměli posílat celé své úspory, ale vložit do něj určitou část, např. 4-5 % ročního výdělku, je rozhodně zajímavá cesta. Rozhodně lepší, než své těžce vydělané peníze nechat požírat inflací. Investováním využijete výhod, které zlato nabízí, a zároveň budete diverzifikovat (nevsadíte na jednu kartu). Zlato má rozhodně v investičním portfoliu své místo.

Investice do zlata - fyzické zlato, jak investovat

Jak investovat do zlata – jaké jsou možnosti?

V počátcích to může vypadat složitě, ale není tomu nutně tak. Stačí se tomu nějaký čas věnovat a hned všemu porozumíte. Jako první vás čeká rozcestí – investice do fyzického zlata a obchodování nefyzického zlata na burze.

Níže se podíváme na obě varianty a seznámíme vás se základy, které byste měli mít pod palcem, než se pustíte do nákupu.

Nákup fyzického zlata – na co si dát pozor při koupi?

Při této variantě budete přímo vlastnit zlato, ať už v podobě slitků, mincí, nebo dokonce cihliček, v jeho nominální hodnotě. Tedy přímo ten daný kousek zlata má svou hodnotu.

Buďto si jej můžete nechat posílat domů nebo za menší poplatek do úschoven cenností. Až budete chtít zlato prodat, jednoduše jej vrátíte obchodníkovi zpět a on vám vyplatí stanovenou cenu. Nebo zlato prodáte kdekoliv jinde, možností na prodej je spousta.

Dále si odpovězte na otázky, zda máte částku, kterou budete jednorázově investovat (spekulativní investice), anebo si chcete vytvořit finanční polštář (dlouhodobé spoření na stáří, dětem apod.) a budete tedy investovat pravidelně např. dva tisíce měsíčně. Můžete také obě možnosti zkombinovat.

Například: Uděláte velkou jednorázovou investici a potom budete každý další měsíc spořit do zlata.

Jak nastavit správné parametry investice?

Princip investování do zlata je sice velice jednoduchý. Jsou tu ale věci, které je potřeba pořádně promyslet a celou investici tak vhodně nastavit, abyste se nespálili. Pojďme se podívat na dva nejzásadnější parametry:

1. Gramáž zlata

Optimální bývá trojská unce (cca 31 g). U této „malé“ cihličky není příliš významný podíl poplatků a výrobních nákladů na investované částce. Zároveň také není problém vrátit část zlata, v případě náhlé potřeby finančních prostředků.

Jestli si problematikou výběru správné gramáže nejste jistí, v tomto článku o investičním zlatě je vše podrobně vysvětleno na konkrétních číslech. Zároveň tam jsou detailně rozebrány i další aspekty investování nejen do fyzického zlata.

2. Prodejce zlata

Výběru prodejce zlata věnujte dostatek času, tento faktor rozhodně nepodceňujte.

Jednotlivé firmy se od sebe liší výší poplatků, poměrem nákupní a výkupní ceny, dodacími podmínkami, reputací atd.

Tyto aspekty budou mít zásadní vliv na výnosnost a naplnění záměru vaší investice.

Jak investovat do zlata - investice do zlata, zlato

Obchodování zlata u brokera

Nyní se podíváme na to, jak teoreticky funguje investování do nefyzického zlata.

Samotné analýze ceny, čtení grafů apod. se zde nebudeme věnovat. Toto téma si necháme na jindy, nicméně pokud by vás to zajímalo na internetu ohledně obchodování zlata naleznete spoustu informací.

V textu níže se zaměříme i na rozdíly mezi investicí do fyzického a nefyzického zlata.

Pokud se rozhodnete zlato obchodovat, tedy investovat do nefyzického zlata, má to jednu výhodu. Při této variantě žádné zlato domů nedostanete, což znamená, že nemusíte řešit jeho uskladnění a podobné věci.

Výhodou zde naopak je možnost investovat s finanční pákou (co je finanční páka?). Finanční páka vám umožňuje znásobit své výsledky (zisky, ale i ztrátu).

Pro vysvětlení se na to podíváme na příkladu níže.

Jak by konkrétně mohl vypadat obchod přes brokera?

Pro ilustraci budeme uvažovat obchod 10 uncí u brokera CFD. S cenou zlata 1306 dolarů za unci to je částka 13060 dolarů.

Pokud by finanční páka byla 1:20, pak by vám k nákupu stačilo mnohem méně, pouhých 653 dolarů. Páka 1:20 znamená, že budete potřebovat 20x méně peněz.

Jestliže by např. za měsíc vzrostla cena o 50 dolarů za unci, inkasovali byste zisk 500 dolarů. V porovnání s investovaným kapitálem je to zisk 75 %! To není špatné, že ne? Obchodování zlata má rozhodně své výhody, ale také nevýhody.

Jak tedy investovat, fyzicky, nebo obchodovat?

Rozhodnutí, zda obchodovat zlato fyzicky nebo přes brokera je na vás. Nikdy byste však neměli investovat víc peněz, než si můžete dovolit ztratit a to ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob.

V souvislosti s výběrem gramáže a investované částky by se dalo říci, že jednorázové investice do fyzického zlata se vyplatí od cca 100 000 korun. S částkou např. 10 000 korun by mohlo být zase zajímavé využít finanční páky, tedy dát se do investování přes brokera. Nebo můžete zvážit například investici do stříbra, které je výrazně levnější, ale potenciál rozhodně má.

Pravidelné úložky (spoření) do zlata by se mohly pohybovat kolem 2 tisíc korun měsíčně, aby se vám za rok až dva naspořila alespoň jedna unce. Jinak byste spořili a spořili, ale nic z toho… Při nižších gramážích zase díky poplatkům klesá výnosnost.

Uvedené tipy ale berte jen rámcově pro ilustraci, neboť závisí na řadě faktorů, vašich investičních záměrech i preferencích. Doufáme, že vám byl tento článek užitečný. Pokud by vás lákalo dozvědět se více, zkuste si projít uvedené odkazy anebo nám napište do komentářů, rádi vaše dotazy zodpovíme.

Do čeho investovat? Můžete investovat i do digitálního zlata jménem Bitcoin? V příštím článku se dozvíte, jaké jsou výhody investice do Bitcoinu oproti konzervativnějšímu investování do zlata a jiných drahých kovů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření