Investice: jak a do čeho investovat? | VímVíc.cz

Investice: jak a do čeho investovat?

11. 01. 2019

Zbyly vám nějaké peníze navíc, zvažujete, že je investujete, ale vůbec se na burze nevyznáte? Existují určitá pravidla, která se vyplatí dodržovat a která vás ochrání před ztrátou peněz.

34

Investování pro začátečníky

Odborníci na burzu se shodují, že pokud máte méně než 500 tisíc korun a více než 5 milionů korun vyplatí se je ukládat konzervativně. V prvním případě si zajistíte, abyste o své finance nepřišli, v druhém je neriskujete a samy se zhodnocují. Do investování se pusťte, pokud máte na kontě něco mezi těmito dvěma sumami. Na jednu stranu budete mít pod sebou finanční polštář v případě nezdaru a zároveň máte dostatečný kapitál pro investování. Obchodování na burze a investování pro začátečníky se doporučuje, pokud máte alespoň 100 tisíc korun, se kterými můžete volně nakládat. Za dostačující částku do začátků je považováno 300 tisíc korun.

Investice na burze se vyplatí, pokud můžete volně operovat minimálně s 300 000 korunami. V případě, že máte méně, doporučuje se konzervativní spoření.

Tip: Začněte malými investicemi, jako jsou například investice do půjček. Minimální částky pro investování začínají už na 200 Kč.

Investice do více odvětví se vyplácí

Než se rozhodnete, do čeho investovat, zajistěte si dostatečně velký majetek, se kterým budete nakládat konzervativně. To bude sloužit jako pojistka. Nezáleží na tom, jestli si pořídíte spoření, penzijní pojištění nebo byt, ze kterého vám poplyne pasivní příjem v podobě nájmu. Teprve peníze, které vám zbudou, použijte na investování. Zatím se nezdá, že by se v budoucnu měl opakovat krach na burze. Nicméně stále existuje velké množství lidí, kteří neuváženými investicemi přišli úplně o všechno. Riziko, že se investice nevydaří nebo dojde k propadu, je reálné.

Proto se také při investování pro začátečníky uvádí minimální částka 100 tisíc korun, v lepším případě spíše 300 tisíc korun. Takový obnosem už je možné pracovat a optimálně rozložit. U investice do akcií se doporučuje začít obchodovat s větší dopředu naspořenou sumou. U podílových fondů není od věci postupovat po menších částkách, čímž se snižuje riziko.

Investování je podmíněno dostatečně velkým kapitálem, který umožní portfolio diverzifikovat a předcházet tak zbytečným ztrátám. Zároveň se doporučuje dostatečně velký majetek, se kterým je nakládáno konzervativně.

Kolika jazyky mluvíš, tolikrát jsi člověkem

V případě, že se chcete vrhnout na investice po vlastní ose, je nezbytné umět minimálně anglicky. Slovo minimálně tu znamená, že další jazyky budou jen ku prospěchu, jinak pro investování musíte umět anglicky daleko za rámec běžné konverzace. Samostatné obchodování znamená, že musíte sami zvládnout otevřít si obchodní účet, vyřizovat korespondenci spojenou s poplatky, zjišťovat si údaje o firmách (výroční zprávy, změny ve vedení, nové výrobky), sledovat situaci na trhu i na personální úrovni atd. To samo o sobě není snadné ani v rodném jazyce, natož v cizí řeči.

Samostatné obchodování vyžaduje perfektní znalost angličtiny a ekonomických termínů. Investování se neobejde bez pravidelných a důkladných rešerší.

Investování je náročné na čas i peníze

Americká burza se otvírá v 15:30 českého času a končí v deset hodin večer. V tomto časové rámci je potřeba nehnout se od počítače a obchodovat. V případě, že budete investovat sami za sebe, připravte se na poplatky za obchodování. Pořízení softwaru a informací také není zadarmo a platí se i za každý obchod. Pokud si na to netroufnete, pořád je tu možnost vybrat si makléřskou firmu, která obchody zprostředkuje. Samozřejmě že za služby zaplatíte a obchody jsou dražší, ale zase se vyhnete měsíčním poplatkům a nutnosti rozumět anglicky. Investování jde natrénovat s imaginárními penězi. Mnoho obchodníků nabízí možnost vytvořit si demo účet a v reálném prostředí obchodovat nanečisto.

Kdo se chce pustit do investování a vydělávat, musí tomu být schopen obětovat čas i peníze. Investice nejsou koníček, který lze dělat po večerech nebo o víkendu.

Systém, rozvaha a timing

Investice by měly být prováděny bez zbytečných emocí a vždy po řádné úvaze. Je potřeba mít jasně nastavený systém a pravidla, kterými je potřeba se striktně řídit, bez výjimek. Nikdy není dobré vsadit všechno na jednu kartu, i kdybyste měli bůhvíjak dobré a zaručené informace. U investice do akcí se doporučuje stop 10 % z celkové částky na jeden obchod. Investice se vyplatí rozložit i napříč obory a odvětvími a investovat do různých firem. Stejně tak lze snížit riziko tím, že nebudete investovat své peníze jen do akcií, ale vložíte je třeba do komodit.

Někdy je vhodné investovat také do sebe, do svého zdraví a odpočinku. Taková investice se nám vrátí v podobě zdravého tělo a absence nemocí. Vedle masáží, plavání, saunování, posilování nebo manikúry se jako investice nabízí neobvyklá transplantace vlasů u žen, ale také u mužů. Transplantace vlasů u žen je chirurgický zákrok pod lokální anestezií. Díky němu získá žena zpět své sebevědomí.

Největší riziko při investování představuje hranice zisku a ztráty. Hodnota akcií se každé den mění a je dobré mít jasno v tom, kolik je maximum, které stačí, a minimum, za které už nepůjdete. Při nákup mějte určenou hranici, kolik chcete vydělat, a až peníze budete mít, akcie prodejte. I kdyby jejich cena dál rostla, není třeba přemýšlet, co by kdyby. Dosáhli jste toho, čeho jste chtěli, pokračovat už by byl zbytečný risk. Naopak to funguje stejně. Určitě si, jak hluboko může klesnout akcie, abyste ji prodali. Pokud by po prodeji začala zase růst, nic se neděje. Nepodstoupili jste větší riziko, než byste si mohli dovolit.

Myslete na to, že v rámci obchodování nastane situace, kdy budete posílat peníze do zahraničí. Za to si banky účtují poplatky. Obecně platí, že menší a mladší banky, jako je například Air banka, mají poplatky za platbu do zahraničí nižší, než zavedené instituce. Zajímejte se také o to, jakou formu poplatky mají. Někde jde o stanovené tarify s horním limitem, jinde o procento z odesílané sumy. Důležitý je také kurz měny, v níž platbu uskutečňujete.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Investice a spoření