HR Večera #16 | Zajímavosti a trendy zaměstnávání cizinců | VímVíc.cz

HR Večera #16 | Zajímavosti a trendy zaměstnávání cizinců

05. 03. 2020

V úterý se konal již šestnáctý HR večer, tentokrát v Botanique Hotelu v Praze. Tématem bylo zaměstnávání cizinců a kromě zajímavostí zaznělo i spoustu užitečných rad. Se zaměstnáváním cizinců je totiž spojeno mnoho byrokracie a legislativy a přednášející se účastníkům snažili předat alespoň část svých znalostí, které by mohli během své práce využít. I tentokrát byla kapacita zcela naplněna a celá akce se podařila na jedničku a to i díky skvělé organizaci.

hr večer, přednáška

Praha jako jedno z nejlepších měst na světě pro expaty

Matěj Kubíček z divize InTA společnosti Monster Career si připravil přednášku plnou čísel a zajímavých statistik. Dále byly představeny trendy a příležitosti, které přináší mezinárodní hiring. Nábor zahraničních pracovníků přináší mnohá specifika a je dobré vědět, jak k němu správně přistupovat. Přitom často stačí znát pár dobrých triků.

Znalost angličtiny je v dnešní době již spíše samozřejmostí. Až 2/3 pracovních pozic vyžadují angličtinu, ať už na komunikativní úrovni nebo úrovni umožňující profesionální práci. Znalost angličtiny však přestává být dostačující a mnoho zaměstnavatelů čím dál tím častěji požaduje další jazykové dovednosti.

hr večer, přednáška

V Praze je zaměstnáno přes 200 000 cizinců a dalších 10 000 jich usiluje o práci zde. Praha je vůbec nejlepší město z pohledu work-life balance. Ze všech měst na světě je Praha 13. nejlepší místo pro expaty a 11. nejlepší místo z pohledu kvality městského života. I proto až 25 % expatů zvažuje, že v Praze zůstane natrvalo.

Pokud mají společnosti zájem o expaty, musí vědět, co jim komunikovat. V případě Prahy to budou nízké náklady na život v porovnání se zahraničím a potom skvělé možnosti dopravy. Mnoho cizinců má na Prahu doposud zkreslený, pesimistický pohled. Je třeba poukázat na mezinárodní přesah firmy, globálnost a možnosti posunout se odtud do dalších zemí.

hr večer, účastnice

Pět tipů, jak získat pracovníky ze zahraničí

  1. Veďte pohovor ideálně v rodném jazyce expata.
  2. Nalaďte se na notu kandidáta, upravte svou argumentaci a způsob hledání pro jednotlivé země.
  3. Vyhledávejte v zemích, kde není snadné najít práci, především pro mladé lidi a absolventy, jako je např. Itálie nebo Španělsko.
  4. Neobávejte se náboru v zahraničí. Je ideální, když nabíráte více lidí najednou a oni si cestu najdou spolu.
  5. Nabídněte jim relokační balíček, pomoc s papírováním, stěhováním atd.

Ani v Praze však pro cizince není vše růžové. Problémy mohou nastat v případě zdlouhavého papírování nebo s hledáním bydlení. Na internetu se vyskytuje mnoho podvodníků, kteří z cizinců dostanou peníze předem za byt, který neexistuje. Firma by jim proto měla nabídnout pomoc s hledáním bytu a dalším papírováním.

hr večer, expati

Právní aspekty zaměstnávání cizinců

Druhá přednáška byla věnována převážně právní stránce zaměstnávání cizinců. Mluvilo se např. o rozdělení zaměstnanců cizinců do různých kategorií a také kartám. Jedná se o poměrně složité téma a během přednášky padlo mnoho dotazů. Existuje totiž velké množství typů karet, přičemž každá má svá vlastní specifika, vyžadují splnění různých podmínek pro jejich získání atd.

Mezi přednáškami a po jejich skončení probíhal networking mezi účastníky, kteří tak měli možnost navázat nové kontakty a vyměnit si své zkušenosti. Součástí akce bylo také občerstvení a prosecco. Děkujeme všem, kteří se akce zúčastnili a zanechali nám na sociálních sítích zpětnou vazbu!

hr večer, melicante
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Personalistika a HR