Ohlédnutí za HR večery: zajímavá témata, skvělí hosté i velký příslib do budoucna | VímVíc.cz

Ohlédnutí za HR večery: zajímavá témata, skvělí hosté i velký příslib do budoucna

21. 12. 2018

Pět vydařených večerů, mísnost zaplněná odborníky i nadšenci, nově navázaná přátelství a spolupráce, ale hlavně jeden stejný cíl – nově získané informace z oblasti lidských zdrojů. Tak ve zkratce vypadaly HR večery organizované společností VímVíc.

O HR večery byl pokaždé velký zájem

 

Sledovat nové trendy a technologie je dnes důležité ve všech oblastech. Dle starého rčení „kdo chvíli stál, již stojí opodál“ se rozhodně vyplatí vmžiku reagovat na novinky a inovace. Výjimkou není ani svět HR. A právě s touto myšlenkou byl vytvořen projekt HR večerů, akcí zaměřených na trendy a aktuality z oblasti recruitingu a lidských zdrojů.

Rok 2018 se nachýlil ke svému konci, a tak je nasnadě si všechny uplynulé akce v krátkosti připomenout.

HR večer #1: Trendy v HR a motivovanosti zaměstnanců

Premiérová akce svého druhu odstartovala 24. dubna. Překvapením byl už jenom samotný zájem. Z původního počtu osmdesáti zainteresovaných byla z kapacitních důvodů vybrána přibližně polovina. Své zástupce z oblasti HR vyslaly na událost takové firmy jako například Seznam, Alza, Deloitte nebo Raiffeisen bank.

Jako úplně první host večerů se představila Zuzana Al Tajjarová ze společnosti AON. Jako klíčová témata zmínila motivovanost zaměstnanců, benefity i nejnovější trendy v oblasti HR. Svou přednášku měla navíc protknutou zajímavými výzkumy, které pak na závěr celého večera vyústily ve společnou diskuzi a networking. Na závěr večera byl ještě představen program Tipli benefit vytvořený cashbackovým portálem Tipli.

HR večer #2: Interní komunikace od A do Z

V pořadí druhý večer se uskutečnil v první polovině června, opět v prostorách kanceláří budovy Černá labuť. Zájem o akci dokonce předčil tu předchozí, když o ni projevilo zájem přes sto lidí. Večer odstartoval výstup Ivana Tučníka ze společnosti Asahi Breweries Europe Group (Plzeňský Prazdroj), který svou řeč začal vyprávěním o obměně týmu a přemístění celé pobočky Asahi ve Středočeském kraji. Ve své přednášce vyzdvidl roli CEO, který doslova jako blogger informuje všechny zaměstnance o dějí a aktualitách ve společnosti.

V rámci večera pak vystoupila ještě Viera Uríková ze společnosti Kaufland. Hned v úvodu upozornila na zdánlivě svízelnou situaci, jakou se interní komunikace mezi dvaceti tisíci zaměstnanci firmy může zdát. Kaufland situaci zdárně řeší vydáváním firemního časopisu, který je vhodným kanálem informací pro každého zaměstnance. Zároveň do svých řad firma přidala komunikační poradce. Ti řeší interní pracovní i osobní potíže uvnitř společnosti. Závěř patřil stejně jako v předchozím případě networkingu a prostoru pro diskuzi.

O moderování HR večerů se staral Ivo Prax V roli moderátora vystupoval na akcích Ivo Prax.

HR večer #3: Nástroje a techniky talent sourcingu v roce 2018

Třetí akce se odehrála po prázdninové přestávce v polovině září. A opět bylo v prostorách kanceláří Tipli plno. Co víc, HR večery si během svých předchozích akcí vytvořily okruh lidí, kteří se na akce pravidelně vrací. Zároveň však přišlo i mnoho nových tváří z malých i velkých podniků. Na úvod dostal slovo Josef Kadlec zastupující společnost GoodCall.

Svůj zajímavý výstup zaměřil zejména na efektivní vyhledávání vhodných uchazečů a způsob, jak správně s kandidátem jednat. Právě v souvislosti s rychlým jednáním se pozastavil i nad čím dál více používanými roboty, kteří zareagují na uchazečovu zprávu okamžitě, tedy i v noci.

Po krátké pauze přišla na řadu přednáška Lucky Štěpánkové a Báry Zacharové z SRTV. Ti svou ryze praxickou prezentaci zaměřily na propagaci eventů mezi IT komunitou ve společnosti. Přidaly užitečné a věcné rady, jak komunikovat se zaměstnanci a přimět je k pomoci při náboru. Za vydařeným večerem udělal, již tradičně, tečku živý a dlouhý networking.

 

HR večer #4: Šíření vize napříč firmou

Další, konkrétně čtvrtý, večer uspořádaný pro HR komunitu se odehrál v polovině října. Tématem byla právě interní vize a její šíření mezi všemi zaměstnanci. Pozvání vystupovat od organizátorů ze společnosti VímVíc přijal Jakub Štěpán zastupující společnost Möbelix a Ctirad nedbálek z Aholdu. Jakub Štěpán se ujal slova jako první a povedeně představil interní vizi společnosti s jasným heslem „jednoduše (za)žít“. To se postupně šíří celou firmou. V druhé části své prezentace pak zdůraznil tři hlavní aspekty úspěchu – pozornost, pochvala a pozitivní nálada.

Po Jakubovi dostal slovo Ctirad Nedbálek. Ten představil způsob šíření vize ve společnosti čítající více než 17 tisíc zaměstnanců napříč celou republikou. Vedle čestnosti a týmovosti pak zdůraznil hlavně humor, se kterým se úpěšně daří společnosti Ahold svou nastavenou vizi šířit. Díky více než tří stovkám vytrénovaných facilitátorů a jejich návštěvách na všech pobočkách se podařilo přátelským dialogem se zaměstnanci dosáhnout vzájemného pochopení. I čtvrtý večer se nesl opět v duchu networkingu.

O HR večery byl pokaždé velký zájem

HR večer #5: Práce s náborovou databází v praxi

Poslední akce svého druhu se uskutečnila 27. listopadu a svým způsobem byla jedinečná. V publiku byste totiž marně hledali zástupce mužského pohlaví. Jediným mužem byl z řad příchozích přednášející Zdeněk Bajer za společnost Datacruit. Hovořil o systémech využívaných mezi recruitery, poukázal na jejich přednosti i nedostatky, a poté představil novinku na trhu, systém ATS. Na závěr se věnoval tzv. candidate experience, tedy zkušenosti kandidáta s celým příjimacím procesem. Zmínil důležitost včasných odpovědí a prostoru na dotazy, rozvoji chatbotů i důležité zpětné vazbě.

Poslední dvojicí, která uzavřela HR večery v roce 2018 byly zástupkyně Deloitte. Nikola Fečaninová a Veronika Múčková pohovořily o užívání systému ATS v praxi, vyzvidhly především jeho schopnost práce v rámci nových pravidel spojených s GDPR. Díky jeho přehlednosti a možnosti sdílení mohou jednoduše trackovat jednotlivé kroky uchazeče i zaměstnanců, kteří se celého procesu recruitingu účastní. Za všemi pěti proběhlými večery udělal úplně poslední tečku energický networking, jenž tradičně každou akci zakončuje.

HR večery nekončí, těšit se na ně můžete i v roce 2019

Ohlédnutí za uplynulými večery přidal i Michal Hardyn, spoluzakladatel společnosti VímVíc. „Z realizace i průběhu všech HR večerů mám opravdu radost. Chtěl bych poděkovat všem hostům i příchozím, kteří se akcí zúčastnili a vytvořili tak skvělou a přítelskou atmosféru, jaká zde panovala. S koncem roku 2018 ale akce rozhodně nekončí, na jejich pokračování se můžete těšit i v roce 2019!“

 

Spokojenost s průběhem večerů vyjádřil i Michal Hardyn Michal Hardyn na historicky prvním HR večeru.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR