Finance 2018: Jak zlepšit svoji finanční situaci | VímVíc.cz

Finance 2018: Jak zlepšit svoji finanční situaci

21. 01. 2018

Každý, kdo někdy dotáhl do konce svoje novoroční předsevzetí, ví, jak skvělý pocit to je. Někdy se ale trochu vymlouváme a to třeba tím, že nemáme na určité věci peníze. Přečtěte si, jak s penězi trochu lépe nakládat, abychom si mohli splnit všechna naše předsevzetí.

Finance 2018: Jak zlepšit svoji finanční situaci

Finance: Představy a realita

Přestože sny jsou zdarma a v naší mysli si můžeme vykreslit jakýkoli život, realita poté stojí na poměrně zásadních finančních základech. A i když chcete cestovat pouze s baťůžkem, nějaká základní investice je vždy potřeba. (Investice píšeme úmyslně, neboť vkládání peněz do zážitků je v každém slova smyslu investice). Mít sny je ale základem pro to, abychom věděli, jakým směrem se vydat. Snění je jednoduše důležitý předpoklad každého úspěchu.

Chcete si najít lepší práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

Sny jsou zdarma. Za jejich realizaci je ale třeba zaplatit.

Jak ale svoje peníze tak nějak lépe shromažďovat? Jak pomoci tomu, aby se nám pokaždé nerozkutálely? Čtěte dál.

Pište si vaše výdaje

Sledujte své výdaje a věnujte pozornost každodenním finančním zvyklostem. Základem je identifikavace vážných problémů, jako je situace, kdy utratíte více, než vyděláte. Praxe zapisování nákladů nebo jejich sledování pomocí různých aplikací vám umožní zjistit, zda vaše výdaje skutečně odpovídají vašim stanoveným cílům a prioritám.

Zapisujte si každý váš výdaj. Pomůže vám to zjistit, kde a na čem utratíte nejvíce.

Jinými slovy, budete schopni zjistit, zda vynakládáte peníze na věci, na kterých vám vlastně nezáleží, na úkor toho, na čem by záležet mělo. Až zjistíte, kde je zakopaný pes, a co vám brání k tomu, mít v peněžence dostatek peněz, bude jednodušší udělat konkrétní změny ve finančních návycích. Udržujte si větší přehled, tak, že si budete zaznamenávat nejen výdaje, ale také všechny příjmy.

Promyslete, kolik byste měli šetřit

Kolik každý měsíc ušetříte? A je váš styl šetření dlouhodobě udržitelný? Propočítejte si, jaké jsou vaše životní náklady a podle platu poté určete, jaký je reálná částka, kterou můžete měsíčně ušetřit. Tím, že budete každý měsíc ukládat určitou částku, předejdete tomu, že byste v budoucnu nebyli schopni zaplatit nějaký nenadálý výdaj.

Ideální je ušetřit každý měsíc určitou částku z výplaty.

Setkávejte se s novými lidmi

Je těžké růst, pokud se setkáváte stále s těmi stejnými lidmi. Nemáte tak možnost poznání jiných přístupů. Snažte se budovat si nové vazby s dalšími lidmi. Stýkejte se s lidmi, kteří mají stejné cíle a sny (a třeba i ty finanční), jako vy. Je pravděpodobné, že vás tito lidé budou spíše podporovat na vaší cestě za úspěchem. A pozor - neopouštějte pro nic za nic staré přátele. Pouze si vytvořte pár nových, kteří vás budou motivovat a pomohou vám snáze dosáhnout vašich cílů. A motivace vnitřní i vnější je základem úspěchu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře