Je investování do akcií rizikové? | VímVíc.cz

Je investování do akcií rizikové?

12. 03. 2018

Často se mezi lidmi hovoří o tom, že investice do akcií jsou rizikové. My se podívali na to, zda a v jakých okolnostech je to pravda a jak si trh akcií vede aktuálně.

Akcie

Vždy záleží na úhlu pohledu. Pokud nakoupíte zrovna za cenu, která je na trhu vysoko a prodáte v záplavě první paniky, když jdou trhy dolů, tak to opravdu může být riskantní . Hodně záleží na situaci trhu, správném načasování a dostatečném kapitálu.

každou investici je dobré vždy promyslet dopředu.

Nepodléhejte svým emocím

Rozhodně není dobré jen tak vzít své finance a dát je všechny bezmyšlenkovitě do akcií. Je to jako sázka na jednoho koně, která pravděpodobně nevyjde. Nejhorší je přístup „davového šílenství“ v tom smyslu, že se všichni najednou o akciích baví a chtějí je vlastnit. Ideální je naopak rezervovanější přístup a nákup v momentě, kdy se o akcie nikdo nezajímá. Podobnou strategii zaujímá i jeden z největších investorů světa, Warren Buffett.

emoce jsou až na posledním místě, rozhodují fakta a situace na trhu.

Jak odhadnout správnou cenu na trhu?

Toto není vždy lehké, nicméně z různých statistik a komentářů se dá vyčíst, v jakém pásmu se zrovna cena dané akcie nachází. Aktuálně jsme v době, kdy jsou akcie „drahé“, ale toto se tvrdí už přes 3 roky. Kdybychom neinvestovali celou tu dobu a čekali až ceny půjdou dolů, tak bychom se připravili o zajímavé výnosy .

Neznáme nejvyšší možnou cenu, jelikož vždy záleží na ostatních investorech , kolik jsou ochotni ještě zaplatit za daný podíl na majetku určité firmy. Vycházejte tedy vždy z nějakého průměru a také z osobního přesvědčení. Pokud se stanete vlastníkem nějaké akcie, tak tím v podstatě podporujete konkrétní společnost a věříte v její prospěch. Investování je rozhodně i o určitých sympatiích a víru v to dobré.

investování je vlastně hra, která by vás měla především bavit.

Není akcie, jako akcie

Vždy záleží, jaké akcie do svého portfolia zvolíte. Pokud se zaměříte pouze na české firmy , jste hodně omezeni vývojem politické situace a ekonomického hospodářství primárně ve střední a východní Evropě, potažmo eurozóny. Naopak investovat jen na americkém trhu , a navíc přímo v USD, se také nemusí vyplatit. Akcie mohou stoupat, nicméně měna klesat a při převodu na CZK bude výsledek nulový .

Vždy si své finance rozložte mezí více sektorů a regionů . Dobré je sledovat i případný nárok na dividendy . Je to alespoň nějaký profit, když už byste nakoupili za dražší cenu, která by měla tendenci postupně oslabovat.

A pokud si netroufáte přímo na burzu, zkuste akciové podílové fondy. Můžete tak mít v portfoliu celý balík akcií za zlomek ceny . V každém případě je dobré vlastnit alespoň nějaké akcie, jelikož ty vám skutečně vydělají.

akciové podílové fondy jsou vhodné pro začátek a naučí vás základní princip celého investování.

Investice bez rizika neexistují

Je to stejné, jako kdybyste se někoho zeptali, co je vlastně normální? Pro každého je to něco úplně jiného. Nelze to jen tak definovat. Záleží na našem subjektivním pocitu. Stejně tak jako jsou pro někoho rizikové už jen samotné investice do dluhopisů , jiný naopak rád investuje do akcií a baví ho sledovat rozbouřené trhy. Pokud jste ochotni přijmout fakt, že ceny akcií se v čase mění, tak máte vyhráno. V každém případě existují ještě mnohem rizikovější druhy investování , než jsou akcie samotné. Co takové opce, pákové efekty nebo třeba kryptoměny typu Bitcoin?

Investovat lze také například prstřednictvím kryptoměn.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře