Jak těžit Bitcoin pro začátečníky | VímVíc.cz

Jak těžit Bitcoin pro začátečníky

19. 02. 2018

Kryptoměny si v nedávné době získaly nejednoho fanouška. Mnozí díky ní doufají ve zbohatnutí a vlastníci si pochvalují zejména nezávislost na státních regulacích. Co je to virtuální měna bitcoin, jak funguje a jak ji používat?

Jak těžit Bitcoin pro začátečníky

Co je to Bitcoin

Bitcoin je jednoduše virtuální měna, neboli kryptoměna. Byl popsán a vytvořen člověkem nebo skupinou Satoshi Nakamoto v roce 2008. Jedná se o síť ,,Bitcoin", kde se obchoduje s bitcoiny. Unikátní vlastnost bitcoinu tkví v plné decentralizaci, jelikož byl navržen a vytvořen tak, aby nikdo (jednotlivec, skupina, stát a ani autor) nemohl tuto virtuální měnu ovládat, padělat, způsobovat inflaci a jinak ovlivňovat. V bitcoinové síti neexistuje nikdo, kdo by o ní mohl rozhodovat.

Princip fungování Bitcoinu

Komunikace v rámci sítě Bitcoin probíhá díky počítačovému programu. V něm se nacházejí účastníci dvojího typu - uživatelé a těžaři. Každý z oněch účastníků může být buď koncový uživatel, těžař bitcoinu, anebo obojí. Bitcoin můžete uchovávat buď jako soubor v počítači s pěněženkou, nebo pomocí služby nějaké třetí strany. Je možné mít pěněženku bitcoinu na papíře (offline) a adresu poté vygenerovat. Bitcoin je možné držet a převádět pod pseudonymem a množství bitcoinu v oběhu je předem dané.

Bitcoin je decentralizovaný a jeho množství v oběhu je předem dané.

Co znamená decentralizace bitcoinu

Decentralizace bitcoinové kryptoměny znamená, že je Bitcoin provozován na několika počítačích najednou, tedy formou P2P (peer to peer) kde žádný z počítačů není počítač hlavní a neřídí počítače ostatní. Účetní knihy jsou veřejné, označují se jako bloky a celá kniha je blockchain, neboli řetězec bloků. Navíc díky tomu, že je bitcoinů omezený počet, tak téměř neexistuje v bitcoinové měně inflace. Pouze se každé 4 roky sníží počet nově vytvořených bitcoinů v jednom bloku na polovinu. Na začátku do bylo 50 bitcoinů za blok, od roku 2016 je to 12,5 bitcoinů za blok. Díky tomu, že počet nových bitcoinů stále klesá, klesne postupně jejich inflace blízko k 0 %.

Počet nových bitcoinů je omezený a každé 4 roky se snižuje vytvoření nových na polovinu.

Jak těžit bitcoin

Těžení bitcoinu může provozovat každý, kdo má dostupný hardware k těžení bitcoinu a kdo se nebojí velmi konkurenčního prostředí. Kromě kurzu bitcoinu nebo shlédnutí videí na téma jak těžit bitcoin, tedy není třeba nějakého jiného speciálního vzdělání. Pravdou ovšem je, že těžení bitcoinu je finančně náročný proces, na kterém mnoho lidí prodělalo. Pokud tedy nemáte dostatek zkušeností s bitcoinem, rozhodně se vyplatí investovat přímo do nákupu a nikoli do těžby bitcoinu.

Jestliže nemáte dostatek zkušeností, vyplatí se investovat přímo do nákupu bitcoinu a nikoli do jeho těžby.

Samotné těžení spočívá v tom, že si pořídíte velmi výkonný počítač, nebo spíše “těžební stroj”, který má speciální tzv. ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) hardware. Ten je poté v neustálém provozu a snaží se najít nový blok. Existuje také takzvaný těžební pool, kdy se spojuje výpočetní kapacita více minerů a najít blok je pak jednodušší. Rychlost těžení je přibližně jeden nový blok každých 10 minut a blok obsahuje v současnou chvíli 12,5 bitcoinů.

Kde koupit bitcoin

Zaprvé je potřeba mít bitcoinovou peněženku. Pokud budete nakupovat za menší částky, stačí mobilní aplikace. Tam svou částku můžete sledovat a také dohledávat transakce podobně, jako v internetovém bankovnictví běžných bank jako třeba Equabank. Pro vyšší částky se pak doporučuje hardwarová peněženka. aby se předešlo krádežím bitcoinů. Ten vám může ukrást kdokoli, kdo získá vaše přístupové kódy, anebo speciální malware na vykrádání peněženek. Bitcoin můžete nakoupit v bitcoinmatech, které se nacházejí ve větších městech. Podívejte se na umístění bitcoinmatů v České republice. Přes internet jsou nejlepší portály na nákup bitcoinů:

Dejte ovšem pozor na to, abyste si peněženku nevymazali bez zálohování. V takovém případě už byste se ke svým bitcoinům nikdy nedostali. Stejný problém nastane tehdy, pokud dojde ke smrti vlastníka bitcoinů, neboť přístup k nim má vždy pouze vlastník. Jednoduše je potřeba zařídit, aby se nový vlastník dostal k vašim přístupovým kódům. V opačném případě bitcoiny zůstanou navždy nedotknuté a zapomenuté na stejných adresách a nikdo se k nim už nedostane.

Hlídejte své přístupové kódy a zálohujte si bitcoinovou peněženku. Jinak můžete své bitcoiny ztratit.

Ztráta přístupových kódů

Pokud se stane to, že ztratíte PIN od peněženky, je třeba mít uchovanou zálohu peněženky. Peněženka zobrazí 12 unikátních slov při její instalaci a všechny přístupové kódy jsou generovány z těchto 12 slov. Stačí tedy pouze znovu nainstalovat peněženku a opsat do ní právě tu svou zálohu v podobě slov. Pokud zálohu nemáte, k bitcoinům už přístup nikdy nezískáte.

Jak platit bitcoinem

Bitcoinem se dá platit hlavně online. Existuje ale spoustu ,,offline” míst, kde můžete provést platbu s bitcoinem. E-shopy, které bitcoiny přijímají najdete na coinmap.org. Platba v ,,offline” obchodě probíhá pomocí QR kódu, a je dobré s sebou mít bitcoinovou pěněžnku (většinou mobilní aplikaci). Jediné údaje, které musíte znát jsou PIN a heslo do bitcoinové peněženky.

Bitcoin kurz

Pokud vás bitcoin zaujal a chcete do nákupu bitcoinu investovat nebo vás zajímá, jak těžit kryptoměny, ale nevíte si rady s tím, jak začít, nejjednodušší je přihlásit se na kurz bitcoinu. V kurzu se dozvíte kde a jak získat bitcoin, jak těžit bitcoin a kde se dá bitcoin využít. Což je vše, co na začátek potřebujete.

Podívejte se také na další zajímavé online kurzy nebo na hodnocení firem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře