Ušetřete s nočním proudem | VímVíc.cz

Ušetřete s nočním proudem

03. 04. 2018

Používat takzvaný noční proud se vyplatí. Pokud zapnete náročnější spotřebiče v době, kdy je nízký tarif, můžete ušetřit až o třetinu.

Noční proud

Noční proud už nejen v noci

Pokud žijete v domácnosti, kde se k ohřevu vody nebo vytápění používá elektrický proud, v určitých intervalech máte levnější elektřinu. Svůj název získala podle dřívějšího spínání nočního proudu, který byl lacinější. Dnes už je nízký tarif dostupný i v jiné denní doby. To je na jednu stranu praktické, protože nemusíte spotřebiče s vysokou spotřebou zapínat jen v noci, abyste ušetřili. Na druhou stranu je pro uživatele náročnější období s levnou elektřinou efektivně využít.

Nízký tarif nefunguje jen v noci, ale i ve dne.

Přečtěte si, jaké nás čekají ceny energií v roce 2018 a uvažujte nad nočním proudem s konkrétními čísly.

Noční proud – časy

Jak už bylo řečeno výše, nízký tarif a levnější elektřina jsou dostupné i v jiné doby než v noci. Časy určuje tzv. Hromadné dálkové ovládání, které zajišťuje rovnováhu v elektrické síti tím, že řídí odběr a dorovnává spotřebu. Díky tomu, že jde o proměnné, které se jsou různé, nejsou ani časy spínání nočního proudu v průběhu roku či v různých regionech stejné. Aktuální doby zjistíte u svého dodavatele elektřiny, jako je například E.ON nebo innogy, na webu nebo na zákaznické lince.

Nízký tarif je určovaný tzv. Hromadným dálkovým ovládáním a jeho časy se mění nejen v průběhu roku, ale také v rámci různých regionů.

Nízký tarif není pro každého

Nízký tarif nedostanou domácnosti, ve kterých se nepoužívá elektřina k vytápění nebo ohřevu vody, a mají s distributorem sjednanou tzv. jednotarifní distribuční sazbu (D01d a D02d). Spínání nočního proudu se naopak týká domácností, které využívají energeticky náročnější spotřebič a s distributorem mají sjednanou sazbu dvoutarifní. Jedná se o následující případy:

  • Ohřev vody (D25d): elektrický akumulační spotřebič pro ohřev vody, nízký tarif – 8 hodin
  • Elektromobil (D27d): nízký tarif – 8 hodin
  • Vytápění (D35d): hybridní elektrické spotřebiče pro vytápění, nízký tarif – 16 hodin
  • Vytápění – přímotop (D45d): nízký tarif – 20 hodin
  • Tepelné čerpadlo (D55d a D56d): nízký tarif – 22 hodin
  • Chaty a chalupy (D61d): nízký tarif celoročně od pátku 12 hodin do neděle 22 hodin
Na nízký tarif dosáhnou jen domácnosti, které mají s distributorem sjednanou dvoutarifní sazbu.

Stojí energie za energii?

Pokud se ptáte, jestli se úspora s nízkým tarifem vyplatí natolik, aby stálo za to jí věnovat pozornost, odpověď zní ano. Většina odborníků na energetiku uvádí, že i u obyčejné pračky lze ušetřit až 60 % spotřebované energie. Vynaložené náklady na energie pak mohou jít u menších spotřebičů, jako je pračka a myčka, ročně řádově do stovek korun. U větších a náročnějších spotřebičů, jako je například boiler, pak úspora roste. Samozřejmě energetické nároky přímo souvisejí i s energetickou třídou spotřebiče.

Tip: Podívejte se na porovnání cen energií a udělejte si přehled v tom, kdo nabízí nevýhodnější ceny elektřiny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře