Cena energií 2018 – Kolik letos zaplatíme za elektřinu, teplo a vodu? | VímVíc.cz

Cena energií 2018 – Kolik letos zaplatíme za elektřinu, teplo a vodu?

12. 03. 2018

České domácnosti vydají za nájem a za energie až pětinu svého domácího rozpočtu. Svítit, topit a používat vodu potřebujeme všichni. Jaké budou ceny energií v roce 2018?

Aktualizovaný článek pro rok 2022 na téma fixace ceny elektřiny a ceny energií následuje v odkaze. Fixace ceny elektřiny je bezpečné zajištění pevně dané ceny bez ohledu toho, co se děje na burze.

V roce 2018 se zdražovat nebude

S novým rokem většinou přicházejí také nové ceníky. Čeští odběratelé se ale letos strachovat nemusí. Cena elektřiny, vody i topení zůstane zhruba stejná jako v předchozím roce. Zatímco teplo i vodné a stočné určuje dodavatel, kterého nelze jen tak změnit, cenu elektřiny můžeme ovlivnit. Na českém trhu je dodavatelů několik.

Cena vody i tepla je daná, dodavatele elektřiny si můžeme vybrat.

Cena vody

Vodné a stočné letos podraží jen v rámci inflace. Přesto jsou mezi jednotlivými regiony velké rozdíly, protože na českém trhu operuje mnoho provozních společností a vlastníků vodohospodářské infrastruktury. Ceny se také liší v souvislosti s růstem provozních nákladů na bydlení v daném městě či regionu. Například v Praze stojí kubík vody (tisíc litrů) něco málo přes 87 Kč, což je o dvě koruny více než v loňském roce. Oproti tomu v Brně se cena nezměnila a odběratelé platí 76 Kč za kubík vody. Celorepublikový průměr je pak 85 Kč s 15 % DPH na vodné a stočné.

Průměrná cena vody pro ČR je určena na 85 Kč za kubík.

Za topení stejná cena už 4 roky

Cena tepla vyrobeného ze zemního plynu se za poslední čtyři roky nezměnila. I letos zůstane stejná a místy dokonce klesne. Také za teplo z uhlí zaplatíte stejně, maximálně velmi mírně podraží pod hranicí inflace. U spotřeby tepla je zásadním způsobem rozhodující průběh zimy, která byla v prvních letošních měsících poměrně chladná. Uvádí se, že čtyřčlenná domácnost spotřebuje v bytovém domě za rok zhruba 25 GJ (giga joulů) na vytápění a ohřev vody. Průměrně Češi zaplatí za teplo 14 až 16 tisíc korun. Orientační cena se liší podle toho, z čeho teplo vzniká.

Cena topení ze zemního plynu i uhlí je stabilně stejná a české domácnosti ročně zaplatí v průměru 15 000 Kč.

Elektřina stále zdražuje

Cena elektřiny, kterou dodavatelé, jako je například Innogy, nakupují na energetickém trhu za rok podražila skoro o 19 %. Koncoví uživatelé tuto zdražení ale nijak nepocítili, protože obchodníci s elektřinou ceny udrželi. Pokud by došlo k navýšení, podle smlouvy by zákazníci od nich mohli odejít, bez ohledu na to, že mají smluvený závazek. Na druhou stranu Energetický regulační úřad rozhodl o tom, že se zdraží cena regulovaných služeb, jako je například distribuce. Po odečtení inflace se ale zdražení pohybuje v desetinách procenta.

Cena elektřiny nejvíce variuje podle regionu a dodavatele, přičemž ceny se podle spotřeby mohou lišit až v řádech tisíců. Jiné ceny má západočeský ČEZ a jiné EON České Budějovice.

Cena elektřiny se velmi liší podle dodavatele a regionu a mezi cenami energií podléhá největšímu zdražování.

Zajímá vás, do jaké patříte platové třídy či platové tabulky? Přečtěte si naše další články.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy