Chyby v daňovém přiznání? Nevadí, máte nárok na opravu | VímVíc.cz

Chyby v daňovém přiznání? Nevadí, máte nárok na opravu

14. 03. 2018

Pokud zjistíte, že jste udělali v daňovém přiznání chybu, tak nezoufejte! Občas se to může zkrátka stát každému z nás. Máte dvě možnosti, a to podat daňové přiznání opravné nebo dodatečné. Na následujících řádcích se dozvíte, jaký je mezi nimi hlavní rozdíl a také kdy které z nich podat.

chyby v daňovém přiznání? Nevadí, máte nárok na opravu
Můžete podat daňové přiznání opravné nebo dodatečné.

Termíny pro podání daňového přiznání (DP) za rok 2017

V této přehlední tabulce naleznete důležitá data ohledně podání daňového přiznání. Vždy záleží na tom, zda si daňové přiznání podáte sami nebo využijete služeb daňového poradce. O vašem rozhodnutí však s předstihem informujte svého daňového správce. Interaktivní formulář pro výpočet daňového přiznání si můžete stáhnout zde.

DP si podáváte sami v řádném termínu - do 3.4.2018

Poslední termín opožděného DP bez sankce - do 10.4.2018

DP zpracuje daňový poradce - do 2.7.2018

Přehledy pojištění v řádném termínu - do 2.5.2018

Přehledy pojištění při zpracování DP daňovým poradcem - do 1.8.2018

hlídejte si termíny pro podání daňového přiznání – nejdelší možný je až do 2.7.2018 v případě, že využijete služeb daňového poradce.

Opravné daňové přiznání

Podle § 138 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, můžete podat opravné daňové přiznání ještě před uplynutím lhůty pro odevzdání, pokud jste si své chyby všimli včas. Není na to žádný speciální formulář, ale vyplníte nové daňové přiznání, kde pouze zaškrtnete opravné DP místo řádné DP. Při vyměřovacím řízení se rovnou přihlédne k opravnému DP a to první se tím vlastně smaže. Takových opravných DP můžete podat hned několik. Vždy se ale bere jako platné to, které podáte poslední.

tiskopis je jednotný jak pro řádné, opravné i dodatečné daňové přiznání.

Jak na dodatečné daňové přiznání?

Zákon udává, že je třeba dodatečné daňové přiznání podat v momentě, kdy jste si chybu uvědomili až po termínu a vypočítaná daň byla nižší než ve skutečnosti. V případě vypočítané vyšší daně můžete opravu také provést, ale už to není vaší povinností. Rozhodně je ale třeba o přeplatek zažádat a jeho výplatu můžete očekávat do 30 dnů po odevzdání. Dodatečné DP je nutné podat nejpozději do konce následujícího měsíce. Dejte si však pozor na situace, kdy chcete usilovat o zvýšení uplatnění daňové ztráty z minulých let, odpočtu nákladů nebo výdajů na projekty ohledně vývoje či výzkumu nebo uplatnění darů pro veřejně prospěšné účely. Podle zákona o dani z příjmu je toto zakázáno! Formulář na vyplnění je stejný jako u řádného DP – použijte tedy nový tiskopis a zaškrtněte pole dodatečné DP. Rozdíl je akorát v tom, že bude třeba uvést pravdivé důvody, proč takové přiznání podáváte a opět správce daně bude vycházet z posledního vámi podaného tiskopisu.

jako platné daňové přiznání se bere až vždy to poslední, které podáte! informujte o tom svého správce daně včas!
9

Odevzdání daňového přiznání a případné sankce

odevzdáváte příslušnému finančnímu úřadu v místě vašeho trvalého pobytu osobně na přepážce nebo poštou, ev. do datové schránky může vyhnout do 200 Kč 500 – 300 000 Kč penále ve výši 0,05 – 5 % z dlužné částky daně
pozor na sankce a penále, které se vážou na opožděná daňová přiznání.

Podívejte se třeba i na článek, kdy si jako zaměstnanec musíte daně podávat sami.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo Ze života Ze života firem a kanceláří