Jaké jsou platy podle profesí a kdo si vydělá nejvíce? | VímVíc.cz

Jaké jsou platy podle profesí a kdo si vydělá nejvíce?

27. 10. 2017

Ekonomika České republiky se každý rok zlepšuje. Platy některých profesí o tom ale často moc nevypovídají. Jaký je průměrný plat v Česku podle jednotlivých profesí? Kdo si u nás vydělá nejvíce a kdo naopak nejméně? A jak jsou na tom jednotlivé kraje?

Nejnižší platy najdeme v pohostinství

Lidé pracující v pohostinství si v porovnání s ostatními odvětvími dlouhodoběji vydělávají nejméně peněz. Hrubá mzda v pohostinství byla v roce 2016 v průměru 17 812 Kč. Konkrétně například číšníci a servírky si vydělají v průměru 12 234 Kč měsíčně. K jejich platu se ale dále přičítají často dýška, takže výsledný plat je nakonec o něco vyšší.

Například řemeslníci a dělníci si vydělají příbližně 124 Kč za hodinu.

Státní zaměstnanci

Pokud budeme posuzovat platy státních zaměstnanců, tak například policisté mají průměrný plat 31 667 Kč měsíčně. Plat učitelů záleží na tom, na jaké škole učí, ale v průměru si vydělají 23 941 Kč v mateřských školách, 28 543 Kč na prvním stupni ZŠ, 28 865 na druhém stupni ZŠ a konzervatořích učitelé na VŠ si vydělají v průměru 43 257 Kč. Přečtěte si více o tom, jaké jsou platy učitelů.

Specialisté ve finančnictví

Finanční a investiční poradci a příbuzní specialisté si vydělají v průměru 62 433 Kč, finanční analytici, specialisté v peněžnictví a pojišťovnictví 52 918 Kč a specialisté v oblasti účetnictví mají průměrný plat 42 688 Kč.

Přečtěte si také, jaká je čistá mzda v Česku v roce 2017.

Platy podle profesí aneb Kdo si vydělá nejvíce?

Zajímá vás, jaké profese si v Česku vydělají v průměru nejvíce? Jsou to hlavně bankéři a pracovníci IT. Vývojáři softwaru dostávájí v průměru 55 216 Kč, prográmatoři počítačových aplikací 49 620 Kč a specialisté v oblasti bezpečnosti dat 58 789 Kč. Překvapením možná být také to, že velmi dobré peníze si vydělají také elektrikáři nebo plynaři. Inženýři elektrotechnici a energetici si vydělají průměrně 46 476 Kč, inženýři elektronici 45 583 Kč a inženýři elektronických komunikací (do kterých spadají i radiokomunikace) si vydělají v průměru 53 185 Kč.

Průměrný plat v České republice stále roste. V prvním pololetí roku 2017 to bylo již 28 556 Kč.

Jaký plat mají řídící profese?

Když se zaměříme na jednotlivé pozice, tak nejvíce peněz si samozřejmě vydělají řídíci pracovníci. V průměru si odnášejí 360 Kč za hodinu. Nejlépe jsou na tom nepřekvapivě šéfové firem a velkých organizací.

Srovnání krajů

Nebude pravděpodobně žádným překvapením, že nejvíce si lidé vydělají v hlavním městě, dále ve Středočeském kraji a třetí příčku získává kraj Jihomoravský. Nejméně naopak dostávájí jedinci v Karlovarském kraji, Zlínském kraji a kraji Oloumockém. Až se tedy budete chtít někam stěhovat kvůli práci, už budete vědět, kde se vám to vyplatí.

Jaká je průměrná mzda v Česku? Výpočet průměru se neužívá pouze u počítání průměrné mzdy a platu. Tento výpočet se využívá nejčastěji u průměru známek nebo u výpočtů průměrných poplatků u nějakého druhu úvěru.

Hledáte novou práci? Mrkněte na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy