Generace Y chce rychlý kariérní postup | VímVíc.cz

Generace Y chce rychlý kariérní postup

19. 02. 2018

Mladí lidé mají poměrně jasnou představu o své kariéře. Věří, že hned po pár letech budou pracovat na vedoucích pozicích. Nejvíce se tento pocit, podle společnosti Adecco, týká generace Y. Co dalšího si mladí lidé přejí a jak v kariéře mohou postoupit rychleji?

Generace Y chce rychlý kariérní postup

Průzkum firmy Adecco odhalil sny mladých pracovníků

Společnost Adecco udělala průzkum pracovních snů mladých lidí ve 48 zemích světa. Většinu z nich podle výsledků spojuje to, že chtějí být pro své kolegy vzorem a také třeba inspirativním kolegou. Mladí lidé napříč celým světem mají poměrně velké ambice a nejvíce se vidí na vedoucích pozicích.

Průzkum ukázal, že mladí lidé chtějí být pro své kolegy vzorem.

Mileniálové

Lidé, kteří se narodili na přelomu tisíciletí, mileniálové nebo generace Y. Dostávají se do produktivního věku a pomalu mění podobu trhu práce. Jaké jsou jejich hlavní znaky? V zásadě jsou to individualisté, kteří chtějí něco v životě dokázat. Mají velké ambice, chtějí být nezávislí a snaží se o osobní rozvoj a seberealizaci. Nechtějí podléhat diktování vedení a touží po vlastním přispění firmě. Úspěch vidí v týmové práci a efektivní komunikaci, kdy je potřeba přijímat názory ostatních kolegů a dohodnout se s nimi nebo se přizpůsobit.

Generace y aneb za tři roky šéfem?

Podle průzkumu společnosti Adecco se navíc ukazuje, že mileniálové a další mladí lidé vidí jako ideální čas postupu tři roky, maximálně čtyři roky. Důležité schopnosti a vlastnosti jsou podle mileniálů takzvané “soft skills”, umění dobrého plánování a hlavně vysoký stupeň emoční inteligence a odpovídající zkušenosti.

Mileniálové vidí jako nejdůležitější v kariérním posunu:

  • Emoční inteligence (51 %)
  • Pracovní a jiné zkušenosti (41 %)
  • Vzdělání (8 %)

Mladí lidé v práci a úspěch

Podle generace y (a hlavně podle průzkumu společnosti Adecco) je nejdůležitější podílet se na zlepšení celé společnosti. Finanční výsledky a osobní hodnocení by podle nich metrikou být naopak neměly. Mileniálové jsou totiž první, kteří už vyrůstali ve světě rychle se měnících technologií. Díky tomu cítí potřebu být součástí velkých projektů, do kterých můžou nějak přispět a chtějí mít dopad na celou společnost.

Jaké vlastnosti by měl mít ideální lídr?

Adecco se také ptalo studentů na to, co jsou nejdůležitější vlastnosti a schopnosti dobrého lídra. Prvních pět nejdůležitějších je:

  • Týmová práce a zvládaní vztahů
  • Strategické schopnosti
  • Manažerské schopnosti
  • Efektivní komunikace
  • Rozvoj obchodu

Více než 4 000 mladých lidí se zúčastnilo průzkumu

Průzkumu Lídři budoucnosti se zapojilo více než 4 000 mladých lidí z celého světa. Na otázky ohledně toho, kdo by měl být ve vedení a s jakými vlastnostmi a schopnostmi, odpovídali lidé z Evropy, Severní Ameriky, Asie i Středního východu a převážně se jednalo o mladé lidi s vysokoškolským vzděláním.

Chcete si najít práci jako vedoucí nějaké firmy? Kontrolujte pravidelně nabídky práce na VímVíc.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří Personalistika a HR