Dá se změnit (nejen) pracovní život pomocí 3 otázek? | VímVíc.cz

Dá se změnit (nejen) pracovní život pomocí 3 otázek?

23. 10. 2017

Říká se, že lidé mají často jeden hlavní problém. Místo toho, aby žili život, který chtějí, žijí takový život, který jim byl dán. Možná se ale ptáte – Jak změnit svůj život? Přece to není tak jednoduché? Možná je.

Dá se změnit (nejen) pracovní život pomocí 3 otázek?

Otázka č.1: Co opravdu chci?

Zkusili jste se upřímně na tuto otázku sami sebe někdy zeptat? Že ne? Největší problém je, že lidé si myslí, že nevědí, co v životě vůbec chtějí… Čeho by rádi dosáhli… A přitom se na tuto jednoduchou otázku nikdy sami sebe nezeptali. Co chcete od života? Jaký by měl být? Jak by měl vypadat? Kde chcete žít? S kým svůj život chcete strávit? Co chcete dělat každý den ráno po probuzení? Zamyslete se nad těmi o otázkami, jsou stěžejní ve chvíli, kdy se ptáte jak změnit svůj život.

Pokud chcete změnit svůj život, je třeba, abyste změnili celkový životní směr a vzorce svého chování.

Co chcete dělat za práci? Chtěli byste psát na internetu? Nebo se třeba naučit základy programování? A nebo základy focení? Jak být šťastný? Na nic nečekejte

Jak na to?

To co chcete, nejspíše nezjistíte za jedno odpolední přemýšlení. Možná na to nepřijdete ani zítra, ani do příštího týdne a dokonce ani do dalšího roku. Odpověď jako taková ale není důležitá tolik jako fakt, že nad tím přemýšlíte a snažíte se aktivně změnit svůj život. Příště, až se objeví nová příležitost, zeptejte se tedy sami sebe: „Je to opravdu to, co chci?“ Pokud ano, okamžitě se jí chopte. Pokud ne, odmítněte. A uvědomte si, že každý z nás může svobodně a kdykoli říci „NE“.

Otázka č.2: Komu můžu pomoci?

Pokud si tohle uvědomíte, budete šťastným člověkem. Najděte lidi, kteří potřebují vaši pomoc. Probudí to váš smysl pro to, být opravdovou a pečující živou bytostí. Každá úspěšná organizace nebo firma funguje proto, že pomáhá nebo slouží ostatním lidem.

Jak na to?

Rozhlídněte se kolem sebe. Podívejte se na své blízké. Na své milované. Na lidi, kteří vás naplňují energií a štěstím. Zeptejte se jich, co je v životě trápí. A jak jim od toho můžete pomoci. Je velmi jednoduché žít v podstatě na autopilota a neřešit příliš životy jiných lidí. Samozřejmě, zajímáme se, ale je to dost? Posloucháme poté skutečně odpovědi našich blízkých anebo se ptáme pouze "ze zvyku"?

Otázka č.3: Proč ne teď?

Pořád nevíte, jak změnit svůj život? Až uvidíte opět dlouhý seznam na vašem to-do listu a nebudete se vám chtít do plnění jeho položek, zeptejte se sami sebe: „Proč ne teď?“ Že nemáte odpověď? Nebo si vymýšlíte nějaké prazvláštní důvody k tomu, abyste mohli prokrastinovat? Pokud cítíte, že nějaké důvody toho, proč práci neudělat hned, napište si důvody na lepivé papírky a vylepte je třeba na noční stolek. Až se ráno probudíte, uvidíte je a možná se rozesmějete. A pokud ne? Tak vaše důvody asi mají svoje opodstatnění. Jestli se vám zdá, že promrháte příliš mnoho vašeho času, zkuste zdarma náš kurz time managementu.

A pokud víte, nejen podle hodnocení zaměstnavatelů, že váš zaměstnavatel není zrovna ten nejlepší a chtěli byste to změnit, podívejte se na volné pracovní nabídky. Nikdy není pozdě na změnu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře