Nákup oblečení efektivně | VímVíc.cz

Nemáte co na sebe? Možná děláte tyto chyby

21. 06. 2021

Z průzkumů vyplývá, že ženy nosí jen 20 až 30 % věcí ze svého šatníku. Jak to změnit? Budování funkčního šatníku je systematický proces, který vyžaduje spoustu plánování. Impulzivní nákupy a hromadění oblečení způsobí, že na první pohled sice máte mnoho věcí, ale nemáte je s čím kombinovat. Už žádné bezhlavé nakupování. Po přečtení tohoto článku budete nakupovat už jen to, co využijete. Vyřaďte z šatníku vše, co nevynosíte a doplňte ho o nadčasové kousky. Můžete na to využít Bonprix slevový kód nebo kliknout na Zalando-lounge slevový kód a při budování nového šatníku značně ušetřit.

Nemáte co na sebe? Možná děláte tyto chyby

Nakupujete, aniž byste věděli, s čím to budete nosit

Před tím, než vytáhnete z peněženky kreditní kartu, měli byste si upřímně odpovědět na dvě otázky. Dokážete si danou věc obléci alespoň na tři různé způsoby? Máte v šatníku oblečení, doplňky a boty, které se budou k novému úlovku hodit? Pokud ne, může se stát, že nový přírůstek si na sebe vezmete maximálně jednou nebo dokonce ani jednou. Kupovat věci na jedno použití stojí hodně peněz a neprospívá to ani životnímu prostředí. Impulzivní a nepromyšlené nákupy znamenají, že kousky nevynosíte a většinou končí zapomenuté na dně skříně.

Necháte se zlákat výprodeji

Často platí, že modely, které skončí ve výprodeji, jsou tam z nějakého důvodu. Mnohdy jde o oblečení, které je již na první pohled vyrobené z nekvalitních materiálů nebo deformuje postavu. Kolikrát už se stalo, že jste si dělali zálusk na věc, která se stihla vyprodat již pár dní po tom, co přistála na pultech obchodů? Ty nejlepší modely se do výprodeje často nedostanou. Pokud nakupujete pouze ve slevách, obíráte se o možnosti. Někdy tam sice narazíte na opravdový poklad, ale funkční šatník jen těžko vyskládáte pouze z výprodejových kousků.

Kupujete stále totéž

Je dobré vědět, v čem se cítíte dobře a co vám sluší. Pokud si ale pořídíte už desáté stejné džíny a tričko, nosíte pak stále totéž. A pokud náhodou zatoužíte po změně, nemáte si co obléci. Tento problém vyžaduje rázné řešení – udělat si kompletní inventuru šatníku a přestat kupovat věci, kterých už doma máte několik kusů. A naopak, sepsat si, co chybí a dokoupit to.

Máte velmi mnoho věcí

I přeplněné skříně někdy mohou vzbuzovat pocit, že nemáte co na sebe. Pokud máte ve skříni příliš mnoho věcí, snadno ztratíte přehled o tom, co se tam nachází. Minimalistický šatník, ve kterém se bez problémů dokážete orientovat, ráno ušetří spoustu času. A díky tomu se nestane, že byste ze skříně po půl roce vytáhli šaty, které jste na sobě ještě nikdy neměli.

Máte v šatníku jen trendové kousky

A z takových se bude outfit skládat jen těžko. Potřebujete mít v šatníku neutrální základ – od triček a košil, přes šaty, sukně, saka, kalhoty až po boty a doplňky. Dokonalý outfit vyžaduje vyvážení jednoduchých a výraznějších kousků. Zdobený top bude například dobře vypadat s jednoduchými černými džínami. A výraznější kousek, jakým je například sukně s třásněmi, zase snadno zkombinujete s obyčejným jednobarevným tričkem.

Ignorujete změnu postavy

Někdy se za relativně krátké období posunete o celou konfekční velikost směrem nahoru nebo dolů. Ne vždy však projde změnou i šatník. Věci už nesedí tak, jako dříve a ve výsledku si nemáte co obléct. Někdy krásné kousky nevypadají dobře proto, že postava není konfekční. Pokud chcete, aby věci seděly jako ulité, měli byste se poohlédnout po šikovném krejčím. Díky krejčovským úpravám budou i věci z řetězce působit dražším dojmem.

Nákupy neodrážejí váš životní styl

Určitě se to stalo již mnohým – stojíte v obchodě, na figuríně vidíte krásné šaty, kterým neodoláte a pořídíte si je. Doma zjistíte, že by šaty lépe vypadaly s podpatky, které ale nikdy nenosíte. Nebo si uvědomíte, že si je ani nemáte kam obléci. Někdy se stává, že si šatník nebudujeme podle toho, jaký život vedeme, ale jaký bychom chtěli vést. V ideálních představách pak nosíte slavnostní šaty a podpatky. V reálném životě ale máte málo příležitostí, kam si je vzít a v šatníku možná chybí věci na běžné nošení. Zamyslete se nad tím, kde a jakými aktivitami trávíte většinu dní a přizpůsobte tomu i svůj šatník.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře