Syndrom vyhoření – Setkáváme se s ním čím dál častěji | VímVíc.cz

Syndrom vyhoření – Setkáváme se s ním čím dál častěji

06. 03. 2018

Syndrom vyhoření – fenomén dnešních dní. Čím dál častěji se setkáváme s lidmi, kteří jsou neustále unaveni a utrápeni z práce. Jedním z důvodů těchto pocitů je uspěchaný styl dnešního života plný nadměrného množství úkolů a hlavně stresu. Dá se toho ale zbavit nebo tomu předcházet?

Stres z práce

Riziku syndromu vyhoření může samozřejmě předcházet každý sám. Často se o to ale pokouší sami zaměstnavatelé, v jejichž zájmu je dobrá kondice zaměstnanců. Snaží se tedy o co nejlepší rozložení jejich pracovního vytížení a zároveň klidu pro osobní život.

V jednom kuse on-line

Moderní technologie jsou v mnoha ohledech velkou výhodou jak už po soukromé, tak profesní stránce. Poskytují zaměstnancům možnost práce téměř odkudkoliv a umožňují tak pohodlný home office. Flexibilita je příjemné výhoda, díky které si můžete rozplánovat čas v podstatě podle svých potřeb, je ale příjem odkudkoliv opravdu výhodou?

Zaměstnanci mají díky moderním technologiím často pocit stresu a přílišné odpovědnosti za něco, co už ve skutečnosti není v jejich pracovní době. Jsou stále na příjmu a když jim přijde pozdě večer e-mail s pracovní tématikou, mají pocit povinnosti ho okamžitě vyřídit. Pokud to neudělají, usínají se stresem, že něco nesplnili, ačkoliv to tak úplně není.

Je vědecky prokázáno, že s rozšířením smartphonů přibývá také případů syndromu vyhoření, a to právě z důvodu, že jsou zaměstnanci stále on-line.

Moderní technologie mohou být výhodou, způsobují ale také stres mimo pracovní dobu.

Každý třetí zaměstnanec trpí stresem kvůli práci

Jeden z výzkumů přišel se statistikou, která vyhodnotila počet zaměstnanců trpících stresem. Podle té trpí 42 % pracovníků alespoň v některých případech stresem nebo bojuje s problémy duševního zdraví. Každý třetí zaměstnanec je pak přesvědčen, že právě jeho práce má negativní dopad na jeho psychické zdraví.

Většina lidí ovšem tento problém nijak neřeší a skrývají ho v sobě. Jaký mají důvod? 41 % těchto pracovníků má strach, že pokud se s problémem svěří zaměstnavateli, bude to mít negativní dopad na jejich budoucí kariéru. Dalších 38 % s tím nic nedělá kvůli přesvědčení, že by jim zaměstnavatel ani kolegové neporozuměli a problém by přetrvával i nadále.

42 % pracovníků bojuje s problémy duševní pohody.

Tip: Stres způsobuje vysoký tlak a v kombinaci s nesprávnou stravou nemoci jako je DNA. Předejděte zdravotním problémům. Pomoci vám může například DNA dieta.

Hodiny bez e-mailů

Jak jsme již říkali, syndromu vyhoření se snaží předejít i zaměstnavatelé, a to různými způsoby. Jedním z nich jsou tzv. hodiny bez e-mailů, které zavedla automobilka Volkswagen. Tento systém funguje tak, že společnost nastavila server tím způsobem, aby zaměstnancům nechodili e-maily po jejich pracovní době.

Ve Francii řeší problém podobně, a to dohodou se zaměstnanci, která stanovuje hodiny, ve kterých nesmí přijímat ani odpovídat na e-maily a vyvarují se tak zbytečné práci po pracovní době a z toho vyplývajícímu stresu.

Volkswagen řeší problém nastavením serveru tak, aby po pracovní době nechodili e-maily.

Češi začali více sportovat

U nás se syndromem vyhoření bojují zaměstnavatelé zatím pomocí MultiSport karty. Jedná se o benefit, který zaměstnancům poskytuje možnost sportovních či relaxačních akcí po pracovní době. Díky její rychlému rozšíření je tento benefit stále oblíbenější a postupně se dostává do všech měst v České republice.

Podle loňského výzkumu to opravdu funguje. V poslední době začal rapidně růst počet lidí, kteří se po prací rozhodnou pro nějakou sportovní aktivitu, místo sezení doma či v hospodě.

U nás funguje MultiSport karta, díky které se zaměstnanci po práci odreagují.

Způsobuje vám vaše současná práce stres nebo jste již ve fázi syndromu vyhoření? Podívejte se na nabídku volných pracovních míst a vyberte si to, které Vám bude nejvíce vyhovovat. Na změnu není nikdy pozdě!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře