Velké navýšení platů: Jaké sektory ho pocítily nejvíce? | VímVíc.cz

Velké navýšení platů: Jaké sektory ho pocítily nejvíce?

07. 03. 2018

Zaměstnanců je nedostatek a firmy jsou si toho vědomy. V loňském roce došlo k velkému nárůstu platů a ani letos by tomu nemělo být jinak. Někde se platy zvyšovaly i o celých 20 %, což už je zajímavá částka. V jakých profesích byl nárůst nejvyšší a co nás čeká letos, se dozvíte v našem článku.

Velké navýšení platů: Jaké sektory ho pocítily nejvíce?

Česká ekonomika se zlepšuje a podle posledních průzkumů je u nás aktuálně nejnižší nezaměstnanost z celé Evropy. I tyto dva faktory, ve spojení s velkým počtem volných pracovních míst, způsobily prudký růst mezd a to napříč nejrůznějšími obory. Řekněme si to narovinu, téměř každému jde v práci primárně o co nejvíce peněz. Mzda se také řadí mezi nejčastější důvody ke změnám zaměstnání. Sehnat kvalitní zaměstnance a udržet si je, je problém nejedné firmy. Jednou z věci, jak nové pracovníky nalákat, je právě zajímavá výše platu.

Existuje ideální uchazeč o místo?

Ještě nedávno, kdy byla nezaměstnanost poměrně vysoká, se firmy mohli ve výběru uchazečů více rozmýšlet. Nyní je tomu ale jinak. Nezaměstnanost je nízká a volných pracovních míst je hodně. To znamená, že čekat na perfektního uchazeče, většinou nepřinese žádné ovoce. Lidé si více vybírají, koukají nejen na plat, ale také na benefity, mezi které patří třeba příspěvky na sport nebo stále rozšířenější „sick days“. Stále více uchazečů o zaměstnání hledá takovou práci, kterou bude moci alespoň částečně vykonávat z domu, jedná se o tzv. „home office“.

Najít ideálního kandidáta není snadné, nezaměstnanost je nízká a počet volných míst skutečně hojný.

Některé firmy ale stále skutečně čekají na toho ideálního kandidáta a to je jeden z důvodů, proč na obsazení pozice nakonec čekají i několik měsíců. Díky nedostatku kandidátů se zvyšují šance při hledání práce i absolventům, kteří nemají žádnou praxi.

Kde se zvedaly platy

Navyšování platů se samozřejmě lišilo obor od oboru. Například v oboru financí se navyšovalo až o 15 %, což už je zajímavý nárůst. Největšího zvýšení platů v tomto sektoru se dočkali účetní, které je stále těžší sehnat. Bankovní sektor si ale o tolik nepolepšil, tam se mzdy zvedly průměrně jen o 5 %.

Relativně velká změna proběhla u administrativních pozic, na které jsou kladeny stále vyšší a vyšší nároky. Mzda se zvýšila o krásných 20 %. Ačkoliv je vyvíjen velký tlak i na personalisty nebo firemní právníky, tam se platy zvyšovaly pouze mírně okolo 7 %.

Nárůst platů je v každém oboru jiný, například ve finančním odvětví stoupla mzda až o 15 %.

Stále rozšířenější je oblast marketingová a zároveň obchodní. V těchto dvou sektorech je velká poptávka po zkušených pracovnících. Velké příležitosti tu ale čekají i na čerstvé absolventy. V těchto oborech se platy zvyšovaly také, o kolik to bylo, o tom ovšem rozhodovalo zaměření společností. Například technické společnosti navyšovali mzdy i o 20 %. Oblast retailu pak navýšila mzdy pouze mírně, v průměru o 5 % a například finanční instituce se od navyšování mezd obchodníků držely dál.

Zajímavý nárůst kolem 15 % až 20 % zaznamenal také sektor stavebnictví nebo realit. Podobné navýšení kolem 15 % se týkalo také oboru logistiky. Zde ale došlo také k rozšiřování benefitů, které by nalákaly uchazeče o práci.

Kromě růstu mezd, lákají firmy také na širokou škálu benefitů, mezi které patří například tzv. „sick days“ nebo Multisport karta.

V některých oborech se bohužel platy moc nezvýšily. Jedná se především o obor hotelnictví a cestovního ruchu, kde problém najít schopné lidi přetrvává. Ačkoliv ekonomika v tomto sektoru je příznivá, platy zaměstnanců jsou stále lehce pod průměrem. Stále více lidí z oboru tedy odchází za něčím lépe placeným.

Nezapomínejte na rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou

Výše platů se ve většině průzkumů uvádí vždy v hrubém. Pamatujte tedy na to, že pokud chcete vědět, jaká částka vám ve výsledku skutečně přijde na účet, musíte proto využít výpočet čisté mzdy. Nejde o nic složitého a vy se během minutky dozvíte, jak na tom s vaším platem jste.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy