Jaký je průměrný plat v ČR? | VímVíc.cz

Jaký je průměrný plat v ČR?

08. 05. 2017

Jaký je průměrný plat v Česku? Kolik plat činí v jednotlivých regionech, jak si v tomto srovnání stojí hlavní město a kolik peněz dostávají Češi v porovnání se zbytkem evropských států?

Jaký je průměrný plat v ČR

Nárůst výše mzdy

Průměrný plat v České republice byl v roce 2016 27 589 Kč. Oproti minulému roku stoupla o 4.2 procenta, což činí o 1122 Kč více než v předchozím roce a celkově meziročně průměrná mzda v ČR stoupá. Pokud bychom se bavili o mzdě hrubé, ta vzrostla na konci roku 2016 na 29 320 Kč. Ta je ale o tolik vyšší z toho důvodu, že v sobě zahrnuje několik dalších věcí jako například přesčasy atd.

Výše mzdy v závislosti na pohlaví

Přestože by zaměstnavatelé neměli dělat rozdíl v tom, jestli u nich pracuje muž nebo žena, průměrná výše mzdy v České republice se liší, jestliže jste žena nebo muž. Muži si přijdou průměrně na 27 372 Kč měsíčně, ženy pouze na 22 426 Kč za měsíc.

Na průměrnou mzdu nedosáhne až 2/3 zaměstnanců.

Nejnižší průměrný plat v Karlovarském kraji

Lidé z Karlovarského kraje v průměru nedosáhnou na průměrnou mzdu. Na konci roku 2016 byla průměrná mzda v Karlovarském kraji 25 496, přičemž průměrná mzda celé ČR, byla 29 320. Druhou nejnižší průměrnou mzdu dostávají lidé ve Zlínském kraji. Následují kraje Olomoucký nebo Středočeský.

Praha vede celému žebříčku.

Pravděpodobně nebude žádným překvapením, že v Praze je nejvyšší průměrná mzda v celé ČR. Pražané si přijdou v průměru na 36 584 Kč měsíčně. Praha totiž dlouhodobě stojí z hlediska ekonomiky poměrně mimo ostatní kraje. Přečtěte si také článek o tom, jaký je průměrný plat v Praze.

Nejvíce si polepšili zaměstnanci s nízkou mzdou

Přestože v roce 2016 vzrostly mzdy zejména pracovníkům s nejnižším platem, odborníci zdůrazňují, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrný plat vůbec nedosáhnou. Důvodem zvyšování platu v nejnižších platových kategoriích je to, že zaměstnavatelům chybí například pomocní pracovníci nebo jiné pracovní síly, a to je nutí zvyšovat mzdy. Co se týče například podnikatelské sféry, mzda se zvýšila v průměru o 3,7 %. A stále nejvíce lidí v ČR (4/5) pobírají mzdu mezi 11 657 Kč a 47 545 Kč.

Přečtěte si také, která odvětví potkalo největší navýšení platů.

Nedostatek vhodných pracovníků nutí zaměstnavatele zvyšovat mzdy.

Jak si stojí Česká republika v rámci Evropy?

Česká republika si v porovnání s Evropou polepšila o jeden procentní bod. Díky tomu tak dosáhla na 63 %. Pro zajímavost - například ve Švýcarsku je průměrná měsíční mzda v přepočtu 104 700 Kč. Švýcarsko ale také dlouhodobě patří mezi nejdražší státy na světě. Tedy, tamní obyvatelé sice dostávají velmi vysokou mzdu, ale zároveň mají také velmi vysoké náklady na život.

Češi odcházejí za prací do Německa

Není překvapením, že mnoho Čechů odchází za prací například do Německa. Průměrný plat v Německu je totiž v přepočtu 58 600 Kč a cena zboží a služeb je srovnatelná nebo často i nižší než v České republice. Mnoho Čechů tedy neváhá a jezdí si přivydělat právě do Německa. Obyvklé jsou navíc jak přivýdělky krátkodobé, tak hlavní pracovní poměr, kdy za prací do Německa odjíždějí hlavně lidé žijcí na hranicích.

Platy poslanců a europoslanců

Plat poslance je v současné době něco kolem 70 000 Kč. Kromě platu ovšem poslanci dostávají také peníze na dopravu nebo takzvané stravné. Plat europoslance je něco přes 167 000 Kč a navíc mají nárok na odchodné ve výši jednoho měsíčního platu. A kolik peněz si vydělává prezident České republiky? Plat prezidenta byl v roce 2017 skoro 240 000 Kč měsíčně. Podívejte se na více informací v samostatném článku o platech poslanců, europoslanců a prezidenta.

Jaká vzda stačí vám? Taková, abyste zvládli spořit

Svou útratu většinou lidé přizpůsobují příjmům, které mají k dispozici. Je obvyklé, že se zvýšením příjmů se v domácnostech zvyšují i výdaje. Každý člověk by však měl vědět, jakou mzdu potřebuje k tomu, aby uhradil veškeré potřebné náklady, a ještě vytvářel úspory. Stačí k tomu tradiční výpočet procent z celku.

Výpočet procent z celku vám pomůže jednoduchým způsobem zjistit, jakou část vašeho příjmu spolknou výdaje a kolik vám zbývá na úspory. Celek představuje váš plat a činí 100 %. Od celku pak jednoduše odečtěte veškeré pravidelné náklady, počítejte i s financemi na zábavu nebo drobnější nečekané výdaje. Jelikož celek představuje váš plat, částku, která vám po odečtení výdajů zůstala, můžete uspořit. Jednoduše pro tuto částku proveďte výpočet procent z celku, abyste zjistili, kolik procent z vaší výplaty ušetříte. Tuto poměrnou část si pak můžete každý měsíc odkládat na nečekané výdaje.

Hledáte lépe placenou práci? Podívejte se tedy také na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy