Jaký je průměrný plat v Německu? | VímVíc.cz

Jaký je průměrný plat v Německu?

12. 05. 2017

V souvislosti s platem je Německo skloňováno velmi často. Jak vysoký je průměrný plat v Německu, a jak si v porovnání s německým platem stojí české výplaty?

Jaký je průměrný plat v Německu?

Průměrný plat v Německu

Pravdou je, že Němci skutečně dostávají mzdu, která je dvakrát vyšší než mzda českých občanů. Zatímco průměrný plat Čechů na konci čtvrtého čtvrtletí roku 2016 činil 29 320 Kč, Němci si přišli v průměru na 58 600 Kč za měsíc.

Srovnatelné náklady na život

V důsledku dvakrát vyšší mzdy v Německu, by se na první pohled logicky mohlo zdát, že i náklady na život budou vyšší. Tak tomu ale není. V Německu jsou ceny zboží a služeb a celkové náklady na život srovnatelné a často dokonce nižší než v České republice. Proč tomu tak je?

Vyšší mzda než v ČR, nižší ceny zboží a služeb. To je Německo.

Ve výši platu hraje roli mnoho faktorů

Jiná výplata, stejná výkonnost. To je názor ekonomů. Problém tkví ale v tom, že cena součástek, které naše fabriky distribuují do zahraničí, je nižší než v Německu. Jednoduše – ceníme si našich výrobních součástek méně než Němci. Další háček může být v naší celkové nižší disciplinovanosti a dodržování termínů. Němci jsou pověstní přesností a organizovaností, a – jak se zdá, vyplácí se jim to.

Čech si vydělá v průměru 11 650 eur ročně, Němec 47 000 eur.

Takzvané „meziprodukty“

Zatímco Němci mají více takzvaných hotových produktů, my jsme „experti“ spíše na montáže jednotlivých výrobních součástek, které pak vyvážíme pryč ze země. Není to tedy tak, že by německý dělník odvedl více práce než Čech.

Místo, aby se Češi věnovali celé výrobě produktu, často dělají pouze „překladače“ nebo výrobně jednotlivých součástek, které se odesílají ze země pryč, a kompletují se jinde.

Západ vs. Východ

I přesto, že k sjednocení východního a západního Německa došlo už před dvaceti lety, stále ještě najdeme rozdíl ve výplatách. Zaměstnanci v západním Německu jednoduše berou více než zaměstnanci v Německu východním. Stále jsou také určité rozdíly mezi výplatou, kterou bere žena a výplatou, kterou bere muž. Celkově se ale tyto rozdíly postupně stírají.

V Německu je sice vyšší průměrný plat, ale v západní je vyšší než ve východní.

Jak by Česká republika mohla Německo dohnat?

Dohánění Německa nebude nic jednoduchého a může trvat pravděpodobně i několik desetiletí. Klíč bude v tom najít, co nám skutečně jde nejvíce, a věnovat se poté výrobě od úplného začátku – tedy od jednotlivých součástek až ke konečnému produktu. Mimochodem, mrkněte také do článku o platu v USA.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy