Změna přístupu bank ke klientům 2020 | VímVíc.cz

Změna přístupu bank ke klientům 2020

17. 02. 2020

S novým kalendářním rokem nepřichází jen začátek nové dekády, ale také množství změn ve finanční sféře. A to hned v několika oblastech. Lišit se bude především přístup některých bank ke klientům, který se týká nejen digitalizace služeb. Bude se také zdražovat, zároveň porostou důchody a různé příspěvky. Bankovnictví a ekonomika se v Česku neustále mění, proto jsme pro vás v tomto článku připravili přehled nejdůležitějších změn, které se mohou týkat právě vás.

Změna přístupu bank ke klientům 2020

Nový přístup bank v roce 2020

Jako klienty některých bank vám nepochybně záleží, kde máte své finance uložené. Proto byste měli věnovat pozornost tomu, co se pro vás příchodem nového roku změní a co to pro vaše peníze znamená. Například se některé banky rozhodly v zájmu klientů zpřísnit bezpečnostní opatření při platbách na internetu. Tam na vás totiž může čekat množství nástrah v podobě virů či phishingu, kterých si často ani nepovšimnete. Dochází ale i ke zlevňování a zdržování některých služeb, které banky nabízejí, a některé se budou dokonce rušit. Proto si přečtěte, které změny se týkají právě vás.

K jakým novinkám dojde v UniCredit Bankingu?

Jestliže je vaší bankou právě UniCredit Bank, čekají vás nové výhody v podobě odstranění poplatků, ale také pár nepříjemností. Například to, že banka zdražuje některé své služby. Připlatíte si například o 50 korun navíc při papírovém příkazu k úhradě. Ten se ze 100 korun zdražil na 150. O stejnou částku víc zaplatíte také za měsíční výpis poštou, který v letošním roce bude za 100 korun. Ovšem pokud není součástí některého z balíčků služeb, které například UniCredit Bank Brno nabízí.

Radovat se mohou lidé, kteří mají u UniCredit Bank Brno nebo jakékoli jiné pobočky zřízené U konto. To bylo totiž v předchozích letech zdarma pouze tehdy, pokud klient splnil určité podmínky. Pokud tak ale nemohl učinit, účtovala se mu každá služba odděleně. To mohlo klienta vyjít i na několik set korun měsíčně. Nyní budou tyto základní služby zdarma. Platby kartou v rámci České republiky a výběry z bankomatu jsou letos oproštěny od jakýchkoli poplatků.

Změny pro klienty České spořitelny

V současné době je třeba se na internetu pohybovat s obezřetností. O to více, pokud se jedná o vaše finance. Česká spořitelna hodlá pro své klienty zavést od poloviny roku nová opatření, co se týče plateb přes internet. Pokud používáte k pohybu na internetovém bankovnictví mobilní aplikaci v chytrém mobilu, může se nové opatření týkat právě vás. Aplikace od České spořitelny George klíč bude nově v internetovém bankovnictví využívat biometrické údaje neboli snímek otisku prstu. K tomu samozřejmě potřebujete telefon, který tuto funkci poskytuje a také v něm musíte mít snímek svého prstu nahraný.

Celá novinka spočívá v potvrzování plateb pomocí biometrických údajů. Nyní je placení z mobilu ošetřeno pouze opisem kódu, který vám přijde prostřednictvím SMS zprávy. Takto lze předejít případu, kdy by neoprávněný člověk chtěl operovat s vašimi financemi z vašeho smartphonu. Součástí opatření by měla být i sonda, která vaše finance ochrání proti phishingu a malware softwarům. Česká spořitelna však není první, kdo chrání vaše finance tímto způsobem. Potvrzování plateb z mobilu pomocí biometrických údajů už zavedly i jiné banky. Zvýšenému bezpečí se mohou těšit například klienti Raiffeisen bank, nebo MONETA Money Bank.

Letošní inovace v Raiffeisenbank

Modernizaci svých systémů chystá v prvním pololetí také Raiffeisenbank. Novinkou bude elektronická stvrzenka přes QR kód. Zajímá vás, jak tato vymoženost funguje? Stvrzenku už si nebudete muset tisknout. Stačí ji naskenovat mobilním telefonem přes QR kód. Platební kartu, nebo mobil nebudete muset při výběru z bankomatu nikam vkládat ani přikládat. Předejdete tak možnému skimmingu neboli zkopírování vašich údajů z magnetického proužku na kartě. A zároveň se zapomětlivými klientům nemůže stát, že platební kartu v bankomatu zapomenou.

Změny chystají také Oberbank a MONETA Money Bank

Ke zvýšené opatrnosti při platbách na internetu se přiklání i Oberbank. Banka bude přísnější, pokud při požití účtu online nebude daný obchodníky vybaven Verified by VISA nebo MasterCard Secure Code. Pokud ale dojde u klienta k nějaké újmě způsobené jeho neopatrností, musí si ji zneužitý uhradit sám. V Oberbank také odzvonilo kontaktním kartám a kartám Maestro. Aktuálně už nebude vydávat bezkontaktní karty.

Pokud vás časově omezuje osobní komunikace s bankou na přepážce, možná byste ocenili trochu méně konzervativní přístup. V MONETA Money Bank budou nově pracovníci komunikovat s lidmi přes aplikaci WhatsApp. Nově bude MONETA Money Bank poskytovat půjčky i lidem, kteří nejsou jejími klienty, ale o půjčku jeví zájem. Až doposud totiž dávala půjčky pouze svém klientům.

Jak vypadá situace ohledně České národní banky?

Vaše finance neovlivňují pouze banky, do nichž jste je s důvěrou svěřili. Klíčový je pro ně i celkový vývoj ekonomiky a trhu. Odborníci označují loňský rok za úspěšný, jelikož výnosy z dluhopisů přesáhly míru inflace a akcie si připsaly přes 20 %. Svou roli hrál pozitivní byl i růst HDP (hrubého domácího produktu) na 2,5 %. To ovšem pro letošní rok nic moc pozitivního neznamená. Česká ekonomika se aktuálně nachází ve stavu stagnace. I růst HDP zpomaluje, respektive klesl na 2 %, ale v roce 2021 by se měl vyšplhat znovu blíže k míře loňského roku, a to na 2,3 %.

Novinky s sebou může přinést i novela zákona o České národní bance (ČNB). Ta bude mít jistě efekt na další vývoj ekonomiky a trhu. Novela zákona o ČNB by měla zavést nové podmínky pro refinancování hypoték a zároveň zavést tak zvanou hypotéku pro mladé. Tím by mohla ostatní banky přivést k tomu, aby vám připravili lepší podmínky jak pro získání hypotéky, tak k jejímu refinancování.

Situace se však může v průběhu roku, jakkoliv změnit jak pro trh, ekonomiku a banky, tak pro vás. Je nutné podotknout, že začátek roku slouží pro banky jako testovací období. Zkoušejí zavádět nová opatření a pozorují, co to udělá s klienty a trhem. Proto je nutné sledovat změny v ekonomické sféře, neboť se neustále mění a vyvíjí.

Vliv politické situace na změny

Ekonomiku neovlivňují pouze výše zmíněné faktory, ale také aktuální situace ve světě. V předchozích letech se debatovalo o vlivu odchodu Velké Británie z Evropské unie na naši ekonomiku. Nakonec se ukázalo, že ačkoliv od začátku února má Evropská unie o jednoho člena méně, v následujícím roce se pro běžné smrtelníky nic nezmění, alespoň co se týče vlivu na jejich finance. Mezitím Evropská centrální banka pokračuje v zájmu měnové stability v postupném kvantitativním uvolňování. Otazníky se ale stále vznášení nad obchodní válkou mezi USA a Čínou. Následky také může mít vyhrocení situace kolem americko-íránského konfliktu, nebo chystané prezidentské volby v USA, které jsou naplánovány na listopad 2020. Volební období má však prý pozitivní vliv na růst akcií.

Zvyšování úroků

Banky vám mohou nabídnout různou výši úročení. Dobrou zprávou je, že by se měly úroky během roku 2020 zvyšovat. Aktuálně se pohybují kolem dvou procent. Byť není úročení takové, aby pokrylo současnou míru inflace, která se momentálně pohybuje kolem 3 %, i přesto by se výše úroků měla posovat směrem nahoru. Úroky by se měly zvyšovat jak u termínovaných vkladů, tak u běžných a jiných účtů. Ale i v této oblasti byste měli být opatrnější a věnovat pozornost podmínkám vašich účtů. Některé banky totiž nabízejí určitou výši úroků jen na krátkou dobu, nebo vyšší úrok jen do určité sumy.

Změny u hypoték

Jak už bylo řečeno, na výši hypoték bude mít možná vliv novela zákona o ČNB, která je nyní v parlamentu. Zas tak rychle změny ale nečekejte. Než bude novela schválena zákona schválena, chvíli to potrvá. Tato doba může být klidně i celý rok. Dále také nějaký čas uplyne, než novela vůbec vstoupí v platnost. Proto možná k žádným výrazným změnám v této oblasti nedojde. Někteří poskytovatelé hypoték se začátkem roku 2020 rozhodli zvýšit jejich úrokové sazby. Mezi ně patří Česká spořitelna, ČSOB, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a ČSOB. Průměrný úrok u hypoték se tak aktuálně pohybuje kolem 2,5 %. Nejsou však očekávány žádné velké výkyvy, i když developeři plánují znovu zvýšit ceny bytů v Praze a okolí. Tento nárůst by mohla očekávat i další velká města v České republice.

V průměru by měly ceny nemovitostí vzrůst o 2,4 %. Pokud se chystáte koupit či prodat byt v Praze, nastražte uši. Záleží na tom, v které části hlavního města byste se rádi zabydleli. Pokud vám stačí okraj Prahy ceny oproti loňskému roku vzrostou o 2,7 %. Jestliže ale sháníte byt v centru, o dost si připlatíte. Tam se nárůst cen nemovitostí pohybuje kolem 4,7 % a připlatíte si i dál od centra, ovšem mimo okrajové oblasti. Mimo centrum se částky zvýší o 3,7 %. Zdražení nemovitostí má na svědomí nejen vzrůst cen stavebních pozemků, ale také dražší stavební materiál a pracovní síla.

Jak je na tom pojištění?

Zdražování se bohužel netýká pouze domů a bytů, ale také povinného ručení a dalších pojistek. Pojišťovny tak se snaží na povinném ručení vydělat. Například pojišťovna Allianz zavedla, že cenu povinného ručení vám bude nyní udávat počet ujetých kilometrů vašeho vozu. Změny nastanou i v případě majetkových pojištění. Tam hraje roli zvyšování cen nemovitostí. Lidé mají své domy a byty pojištěny na staré částky, a proto může vzniknout riziko podpojištění.

Růst platů a důchodů 2020

Pokud vás znervózňuje přílišné zdražování, možná vám růst mezd, důchodů a různých příspěvků zpraví chuť a náladu. Od ledna letošního roku totiž dochází ke zvyšování důchodů. A to ve všech oblastech. Jak starobních, tak invalidních, vdovských i sirotčích. Důchody se zvednou o 220 korun a k tomu dojde k růstu jejich procentní výměry, která se určuje dle toho, kolik jste například odpracovali let. Jestliže váš důchod v loňské roce činil například 9 000 korun, nyní dostanete o 669 korun víc. Zvýší se také nemocenská, rodičovské příspěvky, náhrady mzdy a další dávky. Přesto není od věci vývoj ohledně bank a financí sledovat, zvažovat výhodné úroky na účtech a hypotékách, abyste své úspory co nejlepší cestou uchránili před možným růstem inflace.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo Investice a spoření