Ušetřete na daních s vybranými finančními nástroji | VímVíc.cz

Ušetřete na daních s vybranými finančními nástroji

20. 03. 2018

Na finančním trhu je poměrně dost finančních nástrojů od běžného účtu až po hypotéky. Některé jsou více výhodné, jiné méně a rozhodně není vše pro každého. Vždy je dobré mít určitou kombinaci vybraných instrumentů. Určitě by pro Vás nemělo být prioritou právě snížení daňového základu při sjednání vybrané smlouvy, ale je dobré vědět, které finanční produkty toto umožňují.

Ušetřete na daních

Spoření na důchod s možností odpočtu daní

Dříve se to jmenovalo penzijní připojištění se státním příspěvkem, dnes se to nazývá DPS neboli doplňkové penzijní spoření. Princip však zůstal stejný. Jedná se o finanční nástroj na tvorbu určité finanční rezervy, kterou budete potřebovat s odchodem do důchodu. Současné DPS je nastaveno tak, že při měsíční úložce 1 000 Kč dosáhnete na maximální státní příspěvek ve výši 230 Kč.

To samotné však pro daňový odpočet nestačí – je třeba si spořit alespoň 2 000 Kč měsíčně, abyste si mohli v daňovém přiznání snížit váš základ daně o 12 000 Kč. Reálná vratka od státu je pak přepočítána 15 % sazbou srážkové daně, což činí 1 800 Kč.

víte, že se zvedly daňové odpočty jak u spoření na penzi, tak u životního pojištění?

Novinka u daňových odpočtů přes DPS

Od 1.1.2017 nastala celkem příjemná změna – při měsíčních vkladech ve výši 3 000 Kč a více máte nárok dokonce na odpočet v celkové částce 24 000 Kč za rok. A to už se rozhodně vyplatí zvážit, jelikož celková vratka od státu představuje 3 600 Kč. V podstatě za Vás stát uhradí o něco málo více než je 1 měsíční úložka.

Investiční životní pojištění s nárokem na odpočet daní

U investičního životního pojištění si můžete odečítat daně od jakékoliv částky, tedy i u 300 Kč měsíčně – vždy se ale počítají vklady v roční kumulaci poslané na investiční neboli „spořící složku“ smlouvy. Minimální částka pro odpočet tedy není stanovena.

Je zde naopak podmínka délky trvání smlouvy, a to je alespoň 5 let a při dožití vám musí být minimálně 60 let. Někdy se možná setkáte s pravidlem 60 na 60 = 60 měsíců a 60 let účastníka. Je také dobré vědět, že pojistné hrazené za rizika se sem nezapočítává. Pokud tedy máte sjednané pouze rizikové životní pojištění, tak zde nárok na odpočet daně odpadá.

nárok na odpočet daní se vztahuje pouze na investiční životní pojištění, kde si tvoříte rezervu do budoucna.

Novinka u odpočtů daní přes IŽP

Do konce roku 2016 jste mohli odečíst maximálně 12 000 Kč při ročním vkladu ve stejné výši. S účinností od 1.1.2017 nastala změna i v této oblasti a to tak, že si můžete odečíst až 24 000 Kč za rok. Měsíční platba tak vychází na 2 000 Kč. A to je opět vratka ve výši 3 600 Kč.

Kombinace více finančních nástrojů se vyplatí

Pokud se rozhodnete využívat obě varianty, tak si můžete od daňového základu odečíst až 48 000 Kč a stát vám může vrátit až 7 200 Kč za daný rok. To už není úplně zanedbatelná částka! Pokud ještě využíváte stavební spoření, tak zde sice není možnost daňové úlevy, ale je zde státní podpora navíc k vašim pravidelným vkladům. Ročně si můžete přijít až na 2 000 Kč při úložce 20 000 Kč za rok. Jedná se tedy o 10% zhodnocení. Od daňového základu si však můžete odečíst například úroky z úvěru ze stavebního spoření.

Pokud navíc využíváte stavební spoření, máte nárok na státní podporu.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře