Jak posílit vůli a vyhrát boj s prokrastinací? | VímVíc.cz

Jak posílit vůli a vyhrát boj s prokrastinací?

28. 10. 2017

Jak posílit vůli a přeměnit frustraci, deprivaci a prokrastinaci v motivaci? Dá se se s chorobným odkládáním povinností nějak vypořádat? Přečtěte si několik našich tipů na téma „jak posílit vůli“ a vyhrát boj konečně s prokrastinací.

Jak posílit vůli a vyhrát boj s prokrastinací?

Co je to prokrastinace?

Pravděpodobně se s tím setkal každý z nás. Máme mnoho povinností a místo toho, abychom se jim postupně věnovali, stále je odkládáme na někdy. Říkáme si, že máme přece ještě hodně času a že to tedy můžeme udělat jindy. Pokud už nás trochu svazuje deadline, začneme najednou vymýšlet spoustu jiných aktivit, které je potřeba udělat. Uklízíme v pokoji, lakujeme si nehty, jdeme nakoupit. Anebo prostě jen stále dokola projíždíme Facebook, koukáme na nesmyslná videa na YouTube a ne se přinutit k práci. Jak se dá s tímto chorobným odkládáním povinností neboli prokrastinací bojovat? Tématu prokrastinace a time managementu obecně se věnuje kurz 5 jednoduchých triků time managementu.

Obklopujte se správnými lidmi

Buďte ve společnosti lidí, kteří jsou pracovití a kteří se snaží plnit všechny úkoly, tak jak mají. Nejlépe se vám bude dařit například v kavárně, kam lidé chodí pracovat. Díky tomu vás podvědomě situace přiměje k tomu, abyste pracovali také. Pokud se nemůžete donutit pracovat produktivně ani v těchto místech, zajděte na pár dní přímo do kanceláře, a pokoušejte se navyknout na pracovní režim. Jak posílit vůli dál? Také pomůže psát si to-do list a uvědomovat si, co všechno je ještě třeba splnit.

Někteří lidé jsou zhoubní. Vyhýbejte se těm, kteří vás nepodporují, zlehčují vaše úspěchy a chovají se k vám s despektem. Takové lidi ve svém životě nepotřebujete.

Zpomalte svoje tempo

Nadechněte se a rozmyslete si, které úkoly vás ještě čekají. Pokud je to něco, co dlouho odkládáte a způsobuje vám to nepříjemné pocity, představte si to ne jako něco, co je těžké, ale jako něco, co vás poté, co to zvládnete, velmi posílí. Berte to jako výzvu.

Jak posílit vůli? Vytvářejte si výzvy

Zamyslete se nad tím, co je pro vás složité, ale chtěly byste toho dosáhnout. Vytvořte si poté dlouhodobé a krátkodobé úkoly v to-do listu, které se budete snažit zvládnout.

Udělat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu. Gándhí

Představte si život jako velký obrázek

Jste součástí velkého neskutečného společenství, které funguje. Nepodceňujte se. Uvědomte si, že na světě jsou lidi, kteří za svůj život napsali nespočet knih. Proč vy byste tedy nezvládli napsat alespoň jednu? Myslete na to, že každý dokáže to, co chce, když za tím opravdu jde. Inspirujte se v článku ohledně dřiny a štěstí.

Konec prokrastinace? Rozhodujte se do tří úderů srdce

Jak posílit vůli? Pokud se rozhodnete hned, máte vyhráno. Pokud se rozhodnete do třech úderů srdce, pořád super. Pokud to ale nestihnete a začnete přemýšlet, je zle. Mozek si začne vymýšlet důvody, proč něco neudělat, začne vás strašit důsledky. Rozhodujte se proto hned.

Odpouštějte sami sobě

Nedaří se vám jak posílit vůli? Nezvládli jste to, co jste chtěli? Odkládáte stále ty stejné věci? Prokrastinace je zhoubná a v důsledku toho o sobě můžete začít přemýšlet s velkým despektem a frustrací. Proč? Proč se radši neupnout na budoucnost a odpustit si to, co bylo? Každý se v životě choval nějak. Mnoho lidí změnilo svůj přístup a podařilo se jim vybudovat neskutečné společnosti, nebo napsat několik knih.

Také je možné, že stále prokrastinujete proto, že vlastně nevidíte smysl ve svém zaměstnání. Zkuste se podívat na aktuální pracovní nabídky a třeba vás zaujme něco jiného.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry Úspěch v kariéře