Jak na přihlášení nového vozidla | VímVíc.cz

Jak na přihlášení nového vozidla?

04. 03. 2020

Kupujete nové auto? Tak hlavně nezapomeňte na přihlášení Vašeho nového vozidla! Pak je dobré vědět, že to není jen o tom složit peníze, vzít klíčky a začít jezdit. Pořízení nového vozidla totiž obnáší i jistou dávku papírování. Auto je nutné přihlásit a pojistit. My vám teď poradíme, jak na to.

Přihlášení vozidla či auta

Skladové či dealerem registrované vozy není potřeba přihlašovat či registrovat. Postup prodeje vozu je ovšem přímo či nepřímo propojen s novým přihlášením vozu na příslušném registru vozidel v Praze nebo jiném spádovém registru.

Nejdříve přihlášení: Bez pojištění se také na cestu nevydávejte

První věc, kterou byste měli řešit, než s autem opustíte autosalon, je pojištění. Bez pojištění byste se na cestu vůbec vydávat neměli. Proto je dobré si alespoň povinné ručení sjednat přímo při koupi vozidla. Tato možnost vám samotným prodejcem bude s velkou pravděpodobností i nabídnuta. Pokud ale ne, zkuste prodejce o sjednání pojistky poprosit, nebo si to zařiďte ve vaší minulé pojišťovně.

Povinné ručení srovnání a srovnání havarijního pojištění je nejlepším způsobem, jak si vybrat vhodný produkt z široké nabídky. Online povinné ručení srovnání pracuje s více poskytovateli autopojištění.

Nemusíte mít strach, že ještě nemáte SPZ vozidla, protože pojistka jde sjednat i tak. Až SPZ dostanete, jednoduše o tom informujete svou pojišťovnu a ona tento údaj k vozidlu doplní. Pojistku tedy skutečně můžete sjednat ještě před tím, než vůbec SPZ k vašemu vozidlu dostanete.

Kromě povinného ručení se vyplatí zřídit také pojištění havarijní.

Registrace a přihlášení nového vozidla

Když kupujete nové vozidlo, máte povinnost ho přihlásit na příslušném úřadu. Vozidlo musí být zapsáno do evidence vozidel. Ve chvíli kdy odjíždíte se svým vysněným autem z autosalonu, dostanete od prodejce pouze dočasné SPZ na zeleném papíru, který nalepíte na zadní okno. S tím můžete ale jezdit pouze po omezenou dobu, a proto je dobré navštívit registr silničních vozidel co nejdříve.

Z autosalonu odjedete pouze s dočasnou registrační značkou, ta se po registraci vozidla vymění za klasickou SPZ.

Za nové vozidlo se v ČR považuje vždy takový vůz, který zde byl pořízen a ke kterému náleží čistopis velkého technického průkazu. Ve velkém technickém průkazu při pořízení vozidla není vepsán vlastník nebo provozovatel, a ještě u auta neproběhlo přihlášení do evidence vozidel.

Kde zařídit registraci a přihlášení?

Pokud potřebujete přihlásit nově zakoupený vůz do evidence vozidel, je nutné navštívit registr silničních vozidel. Na stejné pracoviště se chodí také při koupi ojetého auta například z bazaru či od soukromníka, kdy je nutné vyřešit převod vozidla.

Ještě minulý rok byste museli navštívit takový registr, pod který spadáte podle trvalého bydliště, případně podle sídla firmy. Od roku 2018 se dá registrace vozidla zařídit na jakémkoliv pracovišti po celém území ČR.

Nezapomeňte, že registraci vozidla můžete zařídit i jinde, než v místě trvalého bydliště.

Registr SPZ vydá víceméně na počkání, fronty na těchto úřadech jsou většinou poměrně velké, takže doporučujeme přijít hned na „otvíračku“ nebo počítejte s delším čekáním a naplánujte si podle toho váš program, abyste nebyli překvapeni.

Od roku 2018 zařídíte přihlášení vozidla na kterémkoliv příslušném pracovišti.

Co je k registraci potřeba?

K přihlášení nového vozidla je potřeba klasicky pár dokumentů, bez kterých to zařídit zkrátka nelze. Mezi jednu z prvních věcí patří potvrzení o sjednaném pojištění. Povinné ručení zde již bylo zmíněno, a právě bez něj nelze nové vozidlo ani zaregistrovat. Pokud jste tedy nepojistili automobil při jeho nákupu, učiňte tak co nejdříve. K pojištění obdržíte zelenou kartu, kterou musíte donést na registr, kde budete vozidlo evidovat.

K registrování vozidla budete potřebovat několik zásadních dokumentů, bez kterých to zkrátka nejde.

Dokumenty potřebné k registraci:

  • Doklad o nabytí vozidla v originálu (faktura, kupní smlouva, leasingová smlouva)
  • Žádost o zápis silničního vozidla do registru silničních vozidel
  • Originál velkého technického průkazu vozidla vydaného prodejcem
  • Souhlas vlastníka, je-li odlišný od provozovatele
  • Platný doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla – zelená karta
  • Doklady totožnosti (vlastníka, provozovatele) – občanský průkaz, případně živnostenský list/výpis z obchodního rejstříku

Kromě těchto dokumentů si také připravte peníze na správní poplatek, který se platí za zapsání vozidla do registru. U motorového vozidla se jedná o 800 Kč.

Podmínkou pro registr vozidla je již zmíněné povinné ručení.

SPZ na přání

Od roku 2016 si můžete na své vozidlo pořídit také registrační značku na přání. Povinné znaky na registrační značce musí být v rozložení 3+5, přičemž značka musí obsahovat minimálně jedno číslo. Za vysněnou SPZ zaplatíte 5 000 Kč. Ovšem pozor, cena je uvedena za jednu tabulku, tudíž na jedno vozidlo musíte koupit dvě a cena tak stoupá na 10 000 Kč. Značka je ovšem vedena na majitele, nikoliv na auto. Takže i při prodeji auta vám značka zůstává a vy ji můžete využít pro své další vozidlo. Přesto bývají zvláštní SPZ, které si vytvoří sám majitel, spojovány převážně s movitějšími majiteli aut. Koneckonců, při ceně 10 000 Kč se není čemu divit.

Podívejte se také na článek o platových třídách.

Od roku 2016 můžete mít SPZ dle svých představ.

Kupujete nové vozidlo? Nezapomeňte k nákladům připočítat také novou dálniční známku, kterou si ze starého vozu vzít nemůžete.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: