Pracovní smlouva vzor ke stažení | VímVíc.cz

Pracovní smlouva vzor ke stažení

15. 07. 2017

Pracovní smlouva zakládá pracovní poměr mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Pracovní smlouva ke stažení je k nalezení běžně na internetu. Jaké jsou její náležitosti?

Pracovní smlouva vzor ke stažení

Pracovní smlouva vzor

Pracovní smlouva je základním pracovně-právním dokumentem. Vzorová pracovní smlouva musí být vždy uzavřena písemně, jinak není platná. Vždy musí navíc obsahovat datum nástupu do práce, výši odměny, místo výkonu práce a druh práce, který bude zaměstnanec vykonávat. Tyto náležitosti je vždy vhodné si v pracovní smlouvě zkontrolovat.

Pracovní smlouva musí obsahovat datum nástupu do práce, místo výkonu a druh práce. Nezapomeňte si tyto údaje dobře zkontrolovat.

Hlavní slovo má zaměstnavatel

Až budete nastupovat do nové práce, vždy pamatujte na to, že zaměstnavatel má plné právo na to určit, jakou volnou pracovní pozici bude obsazovat, zda se bude jednat o pracovní poměr na dobu určitou nebo neurčitou a jaké schopnosti a dovednosti by měl ideální uchazeč o místo mít. Zaměstnavatelé sice mohou být přístupní debatě a někteří jsou ochotni od určitých nároků ulevit, ale typ pracovní smlouvy je opravdu jenom na nich.

Zaměstnavatel ovšem může vyžadovat pouze ty údaje, které souvisí s uzavřením pracovně-právního vztahu.

Navíc, v mnoha případech by měl být typ pracovní smlouvy známý zaměstnanci i zaměstnavateli předem. Není tedy pravidlem, že by se poté obě strany nad typem pracovní smlouvy dohadovaly, jelikož toto by mělo být vyřešeno již v předchozí domluvě. Pokud jste se tedy již dohodli, není vhodné se se zaměstnavatelem dále o typu pracovní smlouvy dohadovat.

Pracovní smlouva vzor ke stažení

Pokud se chcete inspirovat nebo jen zjistit, jak taková pracovní smlouva má vypadat, na internetu vzorových pracovních smluv najdete spoustu. Pokud ovšem nastupujete do nové práce, velmi pravděpodobně nebudete muset žádnou smlouvu na internetu stahovat, ale vzor pracovní smlouvy by vám měl dodat sám zaměstnavatel.

Odkaz ke stažení vzorové pracovní smlouvy

Vzor pracovní smlouvy by vám měl dodat sám zaměstnavatel.

Pracovní smlouva na dobu neurčitou nebo na dobu určitou?

Jak už bylo řečeno výše, zaměstnavatel si sám určí, zda potřebuje zaměstnance na dobu neurčitou nebo na dobu určitou. V případě podepsání smlouvy na dobu neurčitou má větší výhodu zaměstnanec, neboť se tolik nemusí bát o ztrátu pracovního místa. Naopak pokud má zaměstnanec podepsanou smlouvu na dobu určitou, tak by si před koncem uplynutí této doby měl pomalu začít hledat nové místo, jestliže nedojde k prodloužení smlouvy.

Podívejte se také na článek, který pojednává o náležitostech dohody o provedení práce, která je také velmi častým typem pracovní smlouvy.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy Pracovní právo