Pracovní poměr na dobu určitou aneb Jaké jsou výhody? | VímVíc.cz

Pracovní poměr na dobu určitou aneb Jaké jsou výhody?

16. 06. 2017

Na první pohled se může zdát, že z pracovního poměru na dobu určitou příliš výhod neplyne. Přesto si ale tento typ pracovního poměru zaměstnavatelé v současné době poměrně oblíbili.

Pracovní poměr na dobu určitou aneb Jaké jsou výhody?

Jaké jsou tedy výhody pracovního poměru na dobu určitou?

Pracovní poměr na dobu určitou

V současné době obliba pracovního poměru na dobu určitou roste především u zaměstnavatelů. Sjednává se maximálně na dobu 3 let a opakovaně podepsat smlouvu na pracovní poměr na dobu určitou je možné podepsat u jednoho zaměstnavatele pouze dvakrát s tím, že jako opakování je bráno i prodloužení pracovního poměru.

Pracovní poměr na dobu určitou se sjednává nejdéle na 3 roky.

Kdy může být pracovní poměr na dobu určitou výhodný pro zaměstnance?

Pracovní poměr na dobu určitou může být výhodný zejména tehdy, kdy zaměstnavatel vyhledává krátkodobé zaměstnání z hlediska dalších budoucích plánů, tedy považuje zaměstnání za přechodné.

Ukázková pracovní smlouva na dobu určitou

Hlavní slovo má vždy zaměstnavatel

Vždy je důležité pamatovat na to, že zaměstnavatel má vždy právo na to rozhodnout, zda bude přibírat zaměstnance na dobu neurčitou nebo na dobu určitou. Proto pokud přijmete pracovní poměr na dobu určitou, je lepší začít si před koncem sjednané doby hledat jiné zaměstnání.

Také je ovšem možné po vzájemné dohodě zaměstnavatele se zaměstnancem pracovní poměr sjednaný na dobu určitou prodloužit. Jakou zkušenost máte s komunikací s vaším zaměstnavatelem? Popište nám to v hodnocení zaměstnavatelů.

Pracovní smlouva jak na dobu určitou tak na dobu neurčitou musí být oběma stranami sjednána písemně.

Zkušební doba

Jestliže má zaměstnanec sjednaný pracovní poměr na dobu neurčitou, tak zkušební doba nesmí přesáhnout polovinu doby, po kterou má být zaměstnanec v tomto pracovním poměru zaměstnán.

Co musí všechno zaměstnavatel ve smlouvě uvést?

Zaměstnavatel je povinen uvést do pracovní smlouvy druh vykonávané práce, místo nebo více míst výkonu této práce, den nástupu do práce a také poslední den práce, kdy pracovní poměr na dobu určitou vyprší.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy Pracovní právo Ze života zaměstnanců