11 Tipů: Nejzajímavější otázky při pohovoru | VímVíc.cz

TOP 11: Nejzajímavějších otázek a úkolů z pracovních pohovorů

Většina z nás už někdy pracovní pohovor absolvovala. Jak byste ale reagovali na otázky HR personalisty, kdyby se vás ptal, kterého animovaného hrdinu máte radši nebo na nejoblíbenější písničku z 90. let? Při pracovních pohovorech mohou být kladeny všelijaké otázky. Světové společnosti - Google, Facebook nebo Apple jsou známy odlišným přístupem. V článku vám představíme top 11 nejzajímavějších otázek a úkolů, které můžete dostat. Klíčem ke správné odpovědi vede jednoduchá cesta. Zhluboka se nadechnout, urovnat si myšlenky a pak odpovědět tak, abyste dali jasně najevo, že dokážete čelit výzvám.

TOP 11: Nejzajímavějších otázek a úkolů z pracovních pohovorů

1: Představte si, že se zmenšíte na velikost mince a hodí vás do mixéru. Hustota vašeho těla zůstane ale stejná. Mixér se zapne za 60 vteřin. Jak se zachováte?

První otázka pochází z hlav personalistů společnosti Google. Odpověď je mnohem jednodušší než si myslíte. Stačí prostě vyskočit. Hustota vaše těla je stejná, tudíž i vaše svaly jsou stejně silné, takže vyskočit můžete do stejné výšky, jako za normální velikosti.

TOP 11: Nejzajímavějších otázek a úkolů z pracovních pohovorů

2: Představte si, že jste měli v práci velice úspěšný den. Přijdete domů s pocitem, že máte tu nejlepší práci na světě. Co budete dělat zbytek dne?

Takovou otázku můžete dostat při pohovoru ve firmě Facebook. Personalisté vymysleli tuto otázku s cílem, aby zjistili váš vztah k sociálním sítím. Správná odpověď na záludnou otázku by měla navazovat na poslání služeb Facebook. To znamená, dát ostatním lidem možnost sdílení, širší otevřenost a propojenost s ostatními lidmi.

3: Představte si, že máte 2 000 nepřečtených e-mailů. Odpovědět ale můžete pouze na 300. Podle čeho si je budete vybírat?

Vaše odpověď ukáže vaší loajálnost. Díky odpovědi může personalista rozpoznat zodpovědné zaměstnance od těch neposlušných. Ideálně byste měli odpovědět, že primárně byste vyhledali e-maily od svého nadřízeného.

4: Co byste dělali, kdybyste přežili leteckou havárii jako jediní?

Touto otázkou zjistí nadřízený vaši důvěryhodnost a zodpovědnost. Jako první s touto otázkou přišla firma Airbnb. Nejvíce vhodnou odpovědí může být vaše mínění, že jste v letadle seděli jen vy, sami.

5: Jaká je vaše oblíbená písnička z 90. let?

Otázka, která se týká hudby tolik výjimečná není. Někteří uchazeči uvádí svůj hudební styl sami od sebe do životopisu. Můžete si myslet, že společný hudební styl s potencionálními kolegy bude jedině výhodou. Otázku vymysleli ve Squarespace. Důvod jejich otázky může být zvídavost, ke které generaci má uchazeč nejblíže. Nebo to prostě a jednoduše byla jenom sranda.

6: Představte si, že sedíte v člunu, který je v nádrži plné vody. Na palubě máte kotvu. Když jí hodíte do vody, tak hladina klesne nebo stoupne?

Původce této otázky je Tesla. Vymysleli ji speciálně pro pohovor na pozici mechanického inženýra. Správnou odpovědí je, že hladina klesne. Divíte se proč? Kotva na palubě táhne člun dolů, čímž zvedá hladinu. Jestliže jí ale hodíte na dno, bude hladinu trochu zvedat. Pokles hladiny, který způsobí vynoření člunu bude o značnou míru větší.

7: Představte si, že si můžete vybrat ze dvou superschopností - létání a neviditelnost. Kterou byste si vybrali?

Pro to, abyste byli úspěšný u pohovoru ve firmě Microsoft, měli byste na takovou otázku umět odpovědět. Správnou odpovědí pro Microsoft personalisty je báječnou superschopností létání. Pokud chcete být šéfem, tak se nemůžete chtít přece schovávat. Nejlepší odpovědí, kterou Microsoft získal bylo: „To je jednoduché, chtěl bych být neviditelný, protože pak bych mohl létat.“

8: Zeptali bychom se vašich nejlepších přátel na jednu věc, kterou byste měla zlepšit. Co by odpověděli?

Typicky na takovou otázku se ptají ve firmě Apple. Při podobných typech otázek je lepší být opatrný. Poradíme vám, co byste určitě odpovídat neměli. Věty typu, že lžete, jste líní nebo že chodíte pozdě. Raději sdělte cokoliv, co může být bráno jako pozitivum. Příkladem může být pohovor na vůdčí pozici. V takové chvíli odpovězte, že byste měli ubrat na organizování.

9: Představte si, že muž najel autem do hotelu a přišel tím o svoje celé jmění. Co se stalo?

Otázka pochází z prostřední HR specialistů ve společnosti Google. Odpověď, kterou chtějí slyšet je mnohem jednodušší než byste čekali. Prostě a jednoduše, muž hrál monopoly.

10: Dostanete za úkol vyložit kamion plný želé, jak to uděláte?

Než odpovíte, tak se primárně snažte personalisty ujistit, že nechcete jakkoliv poškodit chuť a ani strukturu želé. Poté se snažte pozjišťovat, jaké máte možnosti. Jaké máte zdroje a za jak dlouho ho máte vyložit. Například se zeptejte, jestli můžete mít k sobě dalších 10 lidí, nebo jestli máte k dispozici kyblíky.

11: Představte si, že jste postavili dům, jehož všechny strany směřují na jih. Všimnete si medvěda. Jakou barvu bude medvěd mít?

Chvíle zamyšlení a odpověď je jasná. Personalisté společnosti Google chtějí slyšet správnou odpověď. Ta zní, bílá! Ptáte se proč? Jediné místo na celém světě, kde byste mohli postavit dům se všemi stranami na jih je přece na severním pólu.

Co to je finanční páka?

Finanční páka neboli leverage, je investiční strategie, která řeší použití půjčených peněz. Udává, v jaké míře se využívá pákový efekt k financování dluhovým kapitálem. To znamená, že finanční páka představuje celková aktiva nebo vlastní jmění. Konkrétně se věnuje použití různých finančních nástrojů nebo půjčeného kapitálu. Jejím cílem je zvýšení potencionální návratnosti investic.

Vzorec pro výpočet finanční páky:

finanční páka = celková aktiva / vlastní kapitál

    Nástroje finanční páky můžeme vidět ve dvou formách:
  1. Firmy - navyšují svůj kapitál díky bankovního úvěru nebo vydáním dluhopisu
  2. Investoři - používají páku například u opcí, warrant nebo futures

Dopady finanční páky

Díky finanční páce můžete dosáhnout na vyšší zhodnocení. Oproti běžnému obchodování můžete finanční pákou zvýšit svůj čistý zisk až několikanásobně. Pákový efekt ale má i druhou stranu. V případě, že se obchod nebude vyvíjet ve váš prospěch, můžete o svoje finance přijít.

Tip: Udělejte na pohovoru dobrý dojem vhodným a stylovým oblečením. Na e-shopu Lindex pořídíte nejnovější módní trendy za skvělé ceny. Stačí na nákup uplatnit Lindex slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Personalistika a HR