Tipy, jak vyjednávat s personalistou o platu | VímVíc.cz

Tipy, jak vyjednávat s personalistou o platu

09. 10. 2018

Při pohovoru často nastane situace, kdy se vás personalista zeptá, jaký byste si představovali plat. S cizími lidmi o penězích mluví rád jen málokdo. A to i v situaci, kdy bude mít vyřčená částka vliv na životní úroveň. Jak se zachovat, když s vaším návrhem zaměstnavatel nesouhlasí, a kam až ustoupit?

Tipy, jak vyjednávat s personalistou o platu

Realistický odhad

Neexistuje moc lidí, kteří by za stejnou práci, jakou vykonávají, nechtěli brát lepší peníze a ideálně k tomu mít veškeré benefity. Výše čisté mzdy ale závisí na několika faktorech. Záleží hlavně na tom, jaký druh práce vykonáváte, jaké máte nejvyšší dosažené vzdělání nebo praxi, jestli pracujete ve veřejném nebo soukromém sektoru nebo jak náročná vaše práce je.

Do jaké platové třídy patříte, zjistíte z platových tabulek. Dále se peníze, které budete od zaměstnavatele pobírat, odvíjí od vašich zkušeností, daného regionu i finanční politiky firmy, kde se o práci ucházíte. Vyjednávání o platu bude probíhat jinak u člověka, který je dlouhodobě nezaměstnaný a práci potřebuje, a jinak u toho, kdo zaměstnaný je a hledá lépe oceněnou pozici. Buďte tedy při pohovoru realističtí.

Výše platu závisí na vaší platové třídě, zkušenostech, situaci v regionu i na možnostech firmy.

Konkrétní čísla

Až se vás personalista zeptá, kolik peněz si na své výplatní pásce představujete, mějte připravenou konkrétní sumu. Výše platu se obvykle uvádí jako hrubá mzda, tedy částka před zdaněním. Pokud nevíte, jak se počítá čistá mzda, tedy peníze, které vám přistanou na účtu, můžete využít jednu z mnoha internetových kalkulaček.

Nikdy při vyjednávání o platu neříkejte rozmezí. Například svůj plat si představujete mezi 25 a 30 tisíci měsíčně. U takové formulace hrozí jedno riziko. Personalista vám nabídne spodní hranici a nebude s ním možné dále licitovat. A není ani divu, proč by vám dával víc, když si dokážete tu nižší částku představit a je pro vás akceptovatelná.

Další chybou při vyjednávání o platu je říct, ať vám dají stejné peníze, jako měl na této pozici člověk před vámi, nebo jako na tomto místě lidem běžně platí. Personalistovi tím v podstatě říkáte, že nejen absolutně netušíte, jakou chcete mít čistou mzdu, ale také že vůbec nevíte, jakou cenu vaše práce má. Navíc z takové odpovědi jasně vyplývá, že budete pracovat za jakékoli peníze, i neadekvátně nízké.

Při vyjednávání o platu vždy uvádějte konkrétní částku. Snížíte tím riziko, že vám personalista nabídne ten nejnižší možný plat.

Co dělat při nabídce nižšího platu

I když jste si všechno dopředu dobře rozmysleli, nastudovali jste si platové tabulky a průměrné mzdy v regionu na podobných pozicích, personalista může klidně váš požadavek zamítnout. Většinou se slovy, že na této pozici vám může nabídnout o pár tisíc méně. Co můžete udělat, abyste jej přesvědčili o opaku, nebo zjistili, že i za takové peníze jste ochotní pracovat, protože daná pozice má jiné výhody?

Jako vždy zůstaňte v klidu, nebuďte uražení nebo ublížení a jednejte s rozvahou. Personalistovi za jeho nabídku poděkujte a bez zbytečných emocí pokračujte ve vyjednávání. V případě, že vaše protistrana uvidí, že jste ochotní věnovat čas hledání společného řešení, vaše pozice je hned lepší. Možná naleznete s personalistou variantu, která bude vyhovovat oběma stranám.

Myslete na to, že na dané pracovní pozici případně zůstanete řadu let a neměli byste chodit do práce s pocitem, že jste byli ošizeni nebo že jste se nechali donutit k rozhodnutí, kterého litujete. Proto je potřeba podniknout všechny kroky k tomu, abyste se k vytoužené částce přiblížili.

Vysvětlete svou nabídku

Řekněte personalistovi, že jste si požadovanou výši platu namátkou nevymysleli, když se vás zeptal. Informujte ho o průzkumu, který jste si ohledně mzdy udělali. Řekněte mu, že s daným vzděláním a praxí patříte do konkrétní platové tabulky. Z rešerší jste zjistili, že na dané pozici platí konkurence vámi požadovanou sumu. Vyplatí se mít také připravenou minimální částku, za jakou jste ochotni pracovat, abyste nebyli při pohovoru nabídkou nižšího platu zaskočeni.

Zeptejte se okolnosti

Nechte si od personalisty vysvětlit, proč vám firma nechce dát vámi požadovaný plat a proč navrhují zrovna tuto konkrétní částku. Možná právě teď nemají na danou pozici prostředky a do budoucna by se to mohlo změnit. Nebo naopak nižší plat kompenzují zajímavé zaměstnanecké benefity nebo jiné příspěvky. Než učiníte jakékoli rozhodnutí, nejprve na všechno podrobně vyptejte.

Existuje také možnost, že je ve firmě běžná praxe po určité době platy navyšovat. Podobně jako ve zkušební době má zaměstnanec nižší mzdu. Když prokáže svoje schopnosti a zůstane na hlavní pracovní poměr, plat se mu zvýší. V případě, že vám zvýšení platu personalista na pohovoru slíbí, zkontrolujte si, zde je to uvedené černé na bílém i v pracovní smlouvě.

Pokud se na pohovoru s personalistou dohodnete na postupném zvýšení platu, nezapomeňte zkontrolovat, zda je vše ukotveno i v pracovní smlouvě..

Spočítejte si životní náklady

Než půjdete na pohovor, mějte rámcovou představu o částce, kterou měsíčně potřebujete vydělat, abyste vyšli s rodinným rozpočtem. Vypočítejte si, kolik musíte zaplatit za složenky, nájem nebo služby, kolik utratíte za jídlo, oblečení a další nezbytné potřeby, nebo jestli jste zvyklí, že vám z platu každý rok zbude na rodinnou dovolenou.

Do těchto úvah zapojte také svojí životní situaci a poměry v regionu. Bydlíte v kraji, kde je těžké sehnat alespoň trochu ucházející pozici a jste dlouho bez práce? Pak bude zřejmě jakékoli zaměstnání s nižším příjmem lepší než nic. Naopak pokud máte více pracovních nabídek nebo si nižší plat nechcete či nemůžete dovolit, vezměte si čas na rozmyšlenou.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře