Platové tabulky a platové třídy | VímVíc.cz

Platové tabulky a platové třídy

03. 10. 2017

Už víte, do jaké platové třídy v roce 2018 patříte, ale chcete také vědět do jaké platové tabulky patříte a kolik je v dané platové tabulce průměrný plat? Mrkněte do článku.

Platové tabulky pro rok 2018

Platy a platové třídy

V minulém článku jsme si řekli, jak zjistíte, do jaké platové třídy patříte. V tomto se podíváme na platové tabulky, které budou platné od roku 2018. A co by vás mělo už teď zaujmout? Hlavně to, že se dočkáme zvýšení platů státních zaměstnanců.

affiliate-modra-nejlevnejsi-728x90-1557911966.jpg
Rok 2018 bude ve znamení zvyšování platů státních zaměstnanců.

Platový stupeň a tarif aneb Co jsme si minule neřekli

Další pojem, který potřebujete znát, je platový stupeň. Zaměstnanec je zařazen do platového stupně dané platové třídy podle toho, jakou má dosaženou praxi, zda pečoval o dítě anebo vykonával vojenskou základní nebo civilní službu. Co se týče platového tarifu, tak tento pojem je rozhodující složkou platu zaměstnanců ve správě a ve veřejných službách. Výše platového tarifu závisí na tom, jak složitou práci zaměstnanec vykonává, jakou má celkově zodpovědnost a také jaké prakticky zkušenosti už doposud nabyl.

Pracovní sestra patří do 9. platové třídy, ale dvě zdravotní sestry mohou mít rozdílný plat v závislosti na vykonávané práci.

Tabulka pro zaměstnance obcí, úřadů, kanceláří v civilním poměru

Do této tabulky patří všichni pracovníci státních kanceláří, fondů anebo úřadů. Také sem patří například strážníci obecní, městské policie a Policie ČR, správci CHKO a národních parků nebo také učitelé vyučující ve školách Ministerstva vnitra. Také zde najdeme členy vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby (BIS), soudů, různých správních úřadů, ozbrojených sil.

Průměrný plat, tedy plat náležící 8. platové třídě a v 6. stupni je 19 300 Kč.
Pracovníci obcí, úřadů a kanceláří

Tabulka pro zdravotnické a sociální pracovníky

Zde najdeme pracovníky nelékařské (tedy arteterapeuty, fyzioterapeuty, biomedicínské techniky, farmaceuty atd.), ale také ošetřovatele, porodní asistentky, pracovníci radiologie, záchranáře, sanitáře, sestry, zdravotní sociální pracovníky a také personál zubních ordinací. Dále do této tabulky patří také všichni sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách.

Průměrný plat v této tabulce je 21 840 Kč.
Zdravotničtí a sociální pracovníci

Tabulka pro lékaře

Doktoři byli v minulosti rozděleni do několika stupnic. Od roku 2018 mají ovšem situaci mnohem jednodušší. V této tabulce tedy najdeme lékaře a zubní lékaře, kteří mají pracovní smlouvu ve veřejné sféře.

Průměrný plat v této platové tabulce je 46 170 Kč.
Lékaři včetně zubařů affiliate-modra-nejlevnejsi-728x90-1557911966.jpg

Tabulka pro pedagogy mimo akademickou sféru

V této skupině najdeme veškeré pedagogické pracovníky, tedy hlavně učitele, vychovatele, metodiky pro vzdělávání, různé lektory-instruktory, speciální pedagogy, pedagogy volného času a nebo také asistenti pedagogů.

Pokud spadáte do této tabulky, průměrný plat je zde 25 850 Kč.
Pedagogové ve veřejném školství

Tabulka pro manuální a kulturní pracovníky

Tato tabulka má nejhorší tarifní stupnici. Spadají sem zaměstnanci veřejného sektoru, kteří se nenašli v předchozí platové tabulce. Znamená to - nepedagogičtí pracovníci ve školství, zdravotničtí pracovníci mimo nemocnice nebo třeba umělci. Dále sem patří většina kuchařek, řidičů, uklízečů, školníků, dělníků, instalatérů, ale také třeba redaktorů, knihovníků, režisérů, dramaturgů, herců. choreografů, baletek, dirigentů, kaplanů nebo sbormistrů.

Manuální a kulturní pracovníci

Průměrný plat

Platové rozdíly můžeme sledovat v mnoha ohledech. Jedním z nich je například rozdíl v platech mužů a žen, o jehož problematice se můžete dočíst v našem článku. Další často skloňované téma je ovšem průměrný plat jako takový. V Česku se totiž stále mluví o jeho stoupající tendenci, ale problém je, že mnoho lidí na něj vůbec nedosáhne. Přečtěte si o tom více ve článku průměrný plat. A jestliže jste se svou výplatou spokojeni? A se svým zaměstnáním celkově? Dejte nám o tom vědět v hodnocení zaměstnavatelů.

Rozhodli jste se podat výpověď z pracovního poměru a hledáte lépe ohodnocenou pozici? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy