Jak na vzdělání a učení dětí z domova? | VímVíc.cz

Jak na vzdělání a učení dětí z domova?

18. 03. 2020

Současná situace v České republice, kdy jsou zavřené, až do odvolání, základní, střední a vysoké školy, mateřské školky fungují v omezených a nouzových režimech, vede rodiče k povinnosti vzdělávat a vyučovat děti doma. Nevíme, jak dlouho bude situace uzavření škol, kdy je většina dospělých doma na tzv. ošetřovném, trvat, proto je důležité se výuce našich dětí doopravdy věnovat, nelze toto nucené volno považovat za prázdniny. Jakým způsobem bychom měli domácí výuku provádět, aby děti neměly horší průměr známek a jak ji pro naše děti udělat zábavnou a motivující formou?

Vzdělávání a učení dětí z domova - jak učit děti z domova v době karantény

Jak na vzdělání a učení dětí z domova?

Nevíme, jak dlouho budete tento karanténní stav trvat a jak dlouho nebudou moct naše děti navštěvovat vzdělávací zařízení, proto je nutné, aby probíhala domácí výuka. Jak nejlépe můžeme našim dětem pomoct s domácí výukou a jak na vzdělání a učení dětí z domova?

Vzdělávání a učení dětí z domova - jak učit děti z domova v době karantény

Nejdůležitější je komunikace s příslušným vzdělávacím zařízením, které Vaše dítě pravidelně navštěvuje. Školy byly obeznámeny a vědí, že musí své žáky a jejich rodiče informovat o probírané látce, studijních materiálech a zadávat pravidelné domácí úkoly. Pokud se Vám zdá, že škola/učitel komunikují nedostatečně, neváhejte se na ně obrátit a potřebné informace si vyžádejte.

Jak na domácí výuku?

Jak bude domácí výuka probíhat, záleží hodně na tom, jak starý žák/student je. Jinak budeme přistupovat k dítěti na I. stupni základní školky a jinak bude postupovat student vysoké školy. Není žádoucí, aby se průměr známek u domácí výuky zhoršil. U mladších dětí bude nezbytná Vaše asistence.

  • uvědomění si, že se nejedná o prázdniny a vzdělávání musí pokračovat i v domácích podmínkách
  • pomoc dětem, aby se dostaly ke všem potřebným studijním materiálům
  • pomoc dětem s organizací studijního času a plnění úkolů
  • s mladšími dětmi, I. stupeň ZŠ, se budete muset učit Vy, proto bude nezbytné najít si potřebný čas
  • starší děti, II. stupeň ZŠ, musíte pravidelně kontrolovat, zda své úkoly plní, a dovysvětlit jim látku, které nerozumí
  • se žáky SŠ pravidelně komunikujte a zjišťujte, jak jejich domácí výuka probíhá
  • vysokoškoláci jsou nejvíce zvyklí na tento styl studia, kdy se velké množství materiálů učí sami doma

1. Organizace času

Děti byly zvyklé navštěvovat 5 dní v týdnu vzdělávací zařízení. Nyní jsou nuceny být doma a nemohou téměř ani vycházet ven. V těchto podmínkách je nezbytné, aby pokračovaly ve výuce a vzdělávání, v domácí výuce.

V případě, že je Vaše dítě malé, I. stupeň ZŠ, je nutné, aby s domácí výukou pomáhal dospělý. Takto malé dítě nezůstává doma samotné, je s jedním z rodičů nebo mohou například hlídat prarodiče. Pokud nezůstáváte doma se svým potomkem Vy, je potřeba, aby byl hlídací dospělý plně instruován.

Učení se věnujte každý den. Čas můžete upravovat podle potřeby, ale ideální nastavit si přesný čas, například 2 hodiny dopoledne a 2 hodiny odpoledne. Dodržujte také pravidelné přestávky, které budou doma mnohem příjemnější, než-li ve škole.

2. Organizace studijních materiálů

Každý den si uspořádejte studijní materiály na další den. Jako učitelům, i Vám příprava zabere určitý čas. Školy/učitelé Vám budou pravděpodobně posílat materiály na e-mail a zdaleka ne všechny rodiny disponují tiskárnou, proto bude nutné mnoho materiálů přepsat (úkoly) a zbytek předat/ukázat dětem v digitální verzi.

V den učení byste touto přípravou ztratili čas, který musíte věnovat dítěti. Plňte domácí úkoly, posílejte je učitelům. Pokud Vám bude něco nejasné, obraťte se na učitele nebo školu. Můžete také komunikovat, například pomocí sociálních sítí, s ostatními rodiči, poradíte a můžete se všichni poradit, jak výuku pojmout, na co se zaměřit.

Tip: Během domácí výuky jistě oceníte pomoc nejrůznějších chytrých zařízení. Pořiďte si je na e-shopu Smarty, uplatněte Smarty slevový kupón a ušetřete své peníze.

3. Škola hrou

Je jen na Vás, jak moc bude Vaše dítě domácí výuka bavit a zajímat, tady nám může pomoct motto Škola hrou. Učitelé občas na toto motto zapomínají, ale je plně ve Vaší režii, jak domácí výuku pojmete. Pokud jste alespoň trochu kreativní, můžete výuku matematiky, českého jazyka, zeměpisu či anglického jazyka upravit tak, aby pro Vaše dítě byla zajímavější a zábavnější. Ve škole je ve třídě v průměru 25 žáků, Vy máte doma pouze své děti, proto, když pojmete výuku zodpovědně, můžete dosáhnout doopravdy velkých a zajímavých výsledků.

Pokud máte zahradu, můžete určitou část výuky přesunout i tam, na čerstvém vzduchu budou Vaše mysli fungovat mnohem intenzivněji a svěžeji. V případě, že zahradu nemáte, běžte na procházku, v rámci tělesné výchovy, někam do přírody, do lesa, kde budete načerpávat novou energii. Venku se můžete také pustit například do výuky přírodopisu.

4. Nezapomínejte na kreativní předměty

Mohlo by se zdát, že doma musíte trávit čas pouze počítáním, čtením a vyhledáváním na mapě. Nezapomínejte ale také na kreativní předměty, jakými může být výtvarná výchova, tělesná výchova, pracovní výchova a podobné předměty. Nechte Vaše dítě, aby nakreslilo jarní strom, udělejte krmítko pro ptáčky nebo spolu upečte koláč pro celou rodinu. I ve škole mají žáci klasickou výuku proloženou těmito předměty.

5. Online a TV výuka

Možná nejste učitelský typ nebo Vaši prarodiče už nemají tolik energie, aby dítěti simulovali výuku, proto možná budete potřebovat trochu pomoct. Jsou školy, které pro své žáky připravují také pravidelné online výuky a webináře. Poté jsou samotní učitelé, kteří kvůli současné situaci museli zůstat také doma a rozhodli se, že rodiče podpoří a pomohou jim tím, že budou poskytovat online výuku v jejich specializaci. Pohlídejte si časy a dopřejte Vašim dětem i tento komfort.

Tip na závěr: velmi pohotově zareagovala Česká televize, která ihned přispěchala s projektem UčíTelka. V pondělí 16.03. spustila Česká televize unikátní projekt UčíTelka, kde každý den na programu ČT2 čeká na žáky I. stupně základních škol vyučování prostřednictvím pomocí televizní obrazovky. Doporučujeme tímto projektem zpestřit domácí vyučování Vašich dětí.

Možná nás nelehká doba přiměla k domácímu vyučování, ale ne nadarmo se říká, že všechno zlé je k něčemu dobré. Nyní máme možnost trávit čas s našimi dětmi, s našimi rodinami, můžeme se soustředit sami na sebe. Dětem doopravdy stačí pouze Vaše láska, pozornost a péče.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře