Kde založit e-mail | Centrum mail, Google mail | VímVíc.cz

Centrum mail, Atlas mail nebo Google mail? Jaký e-mail se nejvíce používá?

31. 07. 2021

Elektronická pošta je v dnešní době nepostradatelným komunikačním nástrojem. A to jak v pracovním, tak v osobním životě. V elektronické komunikaci se často používá formální e-mail, který je vhodný pro korespondenci se zaměstnavatelem nebo klienty. Bez komunikace prostřednictvím e-mailu se neobejde například práce na doma. E-mail se ale využívá i pro spojení se s rodinou a přáteli.

Kde se vzal e-mail 

Zkratka e-mail znamená electronic mail – elektronická pošta. Jedná se v podstatě o elektronickou formu tradičních dopisů. Ať už používáte mail Centrum, mail Seznam nebo mail Google, potřebujete k tomu připojení k internetu. Odesílání a přijímání zpráv po e-mailu je velmi jednoduché a netrvá více než několik sekund. Prostřednictvím e-mailu tak zvládne každý psaní hravě

Pro komunikaci e-mailem nejsou potřeba stohy papíru, poštovní známky ani obálky. Zároveň nemusí příjemce čekat na zprávu několik dní, než mu ji pošťák donese domů. V aktuálním čase je díky e-mailu možné komunikovat s lidmi po celém světě. E-mail nemusí obsahovat pouze text, ale i obrázky, dokumenty Word, PDF a další soubory.

Zásadního rozmachu se e-mail dočkal na konci 20. století. Popularitu e-mailu zajistila služba Hotmail.com. V té době došlo k masivnímu vzrůstu uživatelů e-mailových schránek. Ačkoliv od prvních náznaků e-mailové komunikace uplynulo již mnoho let, popularita e-mailu rozhodně neklesá. V českém prostředí patří mezi nejvyužívanější mail Centrum, mail Seznam a mail Google.

K čemu se hodí aktivní e-mailová adresa?

Většina lidí si v současné době nedokáže život bez e-mailu představit. Aktivní e-mailová adresa je nezbytná pro výkon práce i komunikaci s rodinou a blízkými. Je součástí práce na doma i v kanceláři. To je jedním z důvodů, proč se mnoho lidí zajímá o to, jak napsat e-mail správně po formální i obsahové stránce. K čemu všemu se e-mailová adresa hodí?

  • Komunikace s bankou a dalšími institucemi, 
  • aktivace a plné využívání účtů v mobilních telefonech a tabletech,
  • online nákupy,
  • registrace na sociální sítě, do e-shopů atd.,
  • práce na doma i v kanceláři – komunikace s kolegy, nadřízenými a klienty,
  • komunikace s rodinou a přáteli a mnoho dalšího.

Jak napsat e-mail aneb psaní hravě vs. formální e-mail

Ideální je najít si pro formální e-mail vzor a řídit se jím. Otázkou, jak napsat e-mail správně, se také zabývá mnoho článků na nejrůznějších webech. Ideální kombinací je získat základní znalosti o elektronické korespondenci z těchto zdrojů a použít pro daný e-mail vzor. Díky tomu se vám nestane, že by e-mail obsahoval něco nevhodného. Psaní hravě je možné i u elektronické korespondence, v oficiálních e-mailech je však lepší se zaměřit na formálnější psaný projev.

Najít si pro formální e-mail vzor ale nestačí. Důležité je také z jaké adresy elektronická pošta přichází. E-mailová adresa je v povzneseném slova smyslu vizitkou jejího majitele. Především pokud píšete formální e-mail, neměl by přijít z adresy, která bude obsahovat zdrobněliny, vulgarismy apod. Název schránky by měl být ideálně ve formátu jmeno.prijmeni@domena.cz. Měl by obsahovat jméno, zavináč, název domény a přívlastek .cz nebo .com

Freemaily využívané v České republice

V českém prostředí mají uživatelé e-mailu hned několik možností. Často využívají například Centrum mail nebo Atlas mail, vlastní e-mailové schránky má ale například i mail Seznam a mail Google. Mail Google navíc spojil s dalšími službami, jako jsou Google překladač, Google mapy apod. V českém prostředí jsou nejvíce využívány tyto schránky:

  • Atlas mail, 
  • Yahoo mail,
  • Volny.cz mail,
  • Google mail,
  • Seznam mail,
  • Tiscali mail, 
  • Wedos mail,
  • Centrum mail.

Centrum mail

Centrum mail patří pod internetový portál Centrum.cz, který kromě toho, že provozuje Centrum mail, obsahuje mnoho užitečných informací pro jeho čtenáře a uživatele. Zahrnuje aktuální zpravodajství z oblasti financí i bydlení, počasí i další zajímavé služby. Centrum je také provozovatelem služby Atlas mail.

Google mail

Google mail znají uživatelé běžně pod názvem Gmail. Majitel e-mailové schránky od Googlu tak má za vlastní e-mailovou adresou doménu Gmail.com. Google kromě e-mailu nabízí široké spektrum dalších služeb a aplikací – Google překladač, Google mapy, Google disk, Google meet, Google nákupy atd. Během používání mailu lze velmi snadno přepnout na Google mapy, Google překladač nebo jakoukoliv jinou službu.

Seznam mail

Seznam mail je provozován serverem Seznam.cz. Společně s Google je Seznam jedním z nejoblíbenějších vyhledávačů a zpravodajských serverů na českém internetu. Na webu www.seznam.cz nenajdete pouze Seznam mail, ale i rozsáhlé zpravodajství z domova a ze světa, horoskopy, počasí, televizní program a v současné době také aktuální informace o koronavirové situaci včetně přehledu platných opatření.

Atlas mail

Atlas.cz je dalším serverem, který si čeští uživatelé oblíbili. Velký rozmach zažíval především v minulosti, kdy ještě používalo pouze malé množství uživatelů služby od Google. Spolu s Centrum mailem a Seznam mailem byl Atlas mail jedním z nejvyužívanějších. Založit Atlas mail je možné na webu www.atlas.cz. V roce 2008 došlo k fúzi Atlas.cz a Centrum.cz. Nyní tedy Atlas mail funguje pod serverem Centrum.cz.

Yahoo mail

Yahoo je internetový portál, který funguje od roku 1994. Web provozuje americká společnost Verizon Media a sídlo firmy je v Silicon Valley. Server Yahoo nabízí hned několik služeb, z nichž nejznámější je právě Yahoo mail. Dále pak vyhledávač Yahoo Search, Yahoo zprávy atd. Yahoo mail v českém prostředí nepoužívá příliš uživatelů, své příznivce si však stále najde.

Tiscali mail

Server Tiscali patří mezi českými uživateli internetu mezi ty méně známé, přesto má své příznivce. Celý web funguje na stejném principu jako Seznam.cz, Centrum.cz a podobné servery. Najdete zde přehled nejnovějších zpráv, informace o tom, kdo má zrovna svátek, přehled kurzů měn a mnoho dalších informací. Nedílnou součástí webu je samozřejmě i Tiscali mail. Na webu Tiscali si mohou zájemci Tiscali mail jednoduše založit v několika krocích.

Volny.cz mail

Především v letech minulých byly často k vidění internetové adresy končící doménou “volny.cz”. Ačkoliv si již někteří z uživatelů založili modernější Google mail, přípona “volny.cz” je stále k vidění. Volny.cz mail je možné si založit na webu www.volny.cz. Kromě volny.cz mailu zde uživatelé najdou, podobně jako na ostatních serverech, nejrůznější užitečné informace nebo třeba i televizní program.

Wedos mail

Wedos je jedním z největších poskytovatelů webového hostingu na českém trhu. Pokrývá téměř 20 % domén a webových stránek v ČR. Součástí poskytovaných služeb je i Wedos mail, který si mohou zájemci zřídit k zakoupené doméně. Neznamená to, že zvolená e-mailová adresa obsahuje doménu “@wedos.cz”, ale že tam je doména konkrétní firmy – tedy například “@vimvic.cz”.

Proč pořád používáme Centrum mail v době Googlu?

Na první pohled by se mohlo zdát, že valná většina českých uživatelů internetu používá Google mail, případně Seznam mail. Zdání však klame. V českém prostředí se stále najde mnoho konzervativních uživatelů, kteří využívají Centrum mail, Atlas mail nebo i jiné domény.

Důvodem je, že Gmail od Googlu se stal veřejně přístupným až v roce 2007. V té době ale už mnoho lidí mělo založený právě mail Centrum nebo mail Seznam. Jelikož jsou v podstatě všichni poskytovatelé e-mailu schopni nabídnout uživatelům podobné služby, nemají lidé důvod přecházet k modernějšímu Gmailu. 

Naopak mladší ročníky, kteří si zakládají nové e-mailové schránky, obvykle volí Gmail. Ačkoliv se rozdíly poskytovaných službách stírají, Google stále dokáže uživatelům nabídnout více unifikovaných služeb na jednom místě.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře