Práce v USA: Letní brigáda i plný úvazek! | VímVíc.cz

Práce v USA: Letní brigáda i práce na plný úvazek!

13. 09. 2019

Práce v zahraničí je pro mnoho lidí způsobem, jak nabrat nové zkušenosti, přiučit se jazyku a vylepšit si životopis. Byť hodně českých občanů sbírá zkušenosti ve státech Evropy, čím dál větším lákadlem je práce v USA! Ačkoliv je u nás stále zavedená vízová povinnost, nejedná se o nesplnitelný sen. Nejjednodušší je dostat se do Ameriky skrze studentské programy typu Work and travel. Vycestovat ale mohou i starší ročníky. V takovém případě to ale chce pevné nervy a také trochu štěstí!

V našem článku se dozvíte, jak takové programy fungují, kdo se může účastnit a mnoho dalších užitečných informací i pro ty, kteří nehledají jen brigády, ale i dlouhodobější zaměstnání.

Práce v USA: work and travel, golden gate bridge

Brigáda v zahraničí – Work and travel

Program Work and travel je určen pro denní studenty vysokých a vysokých odborný škol. Přijetí do programu je podmíněno věkovou hranicí 18-30 let, potvrzením o studiu a angličtinou na komunikativní úrovni. Díky programu Work and travel máte šanci legálně pracovat v USA až po dobu 4 měsíců. Po ukončení pracovního poměru budete mít ještě měsíc možnost poznávat krásy USA a cestovat.

A jaký typ práce vás čeká? Abyste splnili podmínky pro vízum, musíte vykonávat neodbornou práci, na kterou není třeba specifická kvalifikace. Pracovní nabídky se tak nejčastěji pohybují v oblasti gastronomie či hotelnictví. Na Work and travel nemůžete vycestovat jako au-pair. To zajišťují speciální programy. Speciální nabídky bývají také pro plavčíky.

Výhody Work and travel

Výhodou je zejména to, že pokud splňujete výše popsané podmínky, prakticky vám nehrozí, že byste v programu neuspěli a žádnou práci si nenašli.

Work and travel je skutečně na míru ušité pro vysokoškolské studenty. Program funguje v období od začátku května do konce září a studenti se tak nemusí bát, že zameškají velkou část výuky. Účastníci nejvíce oceňují možnost vycestovat na relativně dlouhý čas za oceán, zlepšit si angličtinu, poznat nové lidi a osamostatnit se. Navíc následná možnost cestování dělá celou zkušenost o to výjimečnější.

Práce v USA: mapa Spojených států

Průměrný plat v USA

Práce je často velice slušně ohodnocená. Průměrný plat v USA se odvíjí od hodinové mzdy, která se pohybuje mezi 7 – 14 dolary. Pracovní doba je v rozmezí 30-40 hodin týdně s tím, že přesčasy nejsou výjimkou a bývají dobře placeny. Měsíčně si tak můžete vydělat 1000 až 2500 dolarů, v některých případech ještě více! Ubytování bývá velice často zajištěno zaměstnavatelem, což znamená, že si měsíčně můžete našetřit poměrně slušnou sumu. Když si vše domluvíte včas a dáte si s hledáním zaměstnání pořádnou práci, jedná se o poměrně lukrativní letní brigádu.

Letní brigáda za jakou cenu?

Program ovšem není zadarmo a za jeho vyřízení a zprostředkování musíte zaplatit agentuře, která s vámi celým procesem projde. Hlavním úkolem agentury je poskytnutí aktuálního formuláře DS, díky kterému můžete získat potřebné vízum typu J-1. Bez něj nemůžete na sezónní práci do Ameriky vycestovat. Agentura vám garantuje, že pokud splňujete podmínky, najde vám práci a zprostředkuje vám kontakt se zaměstnavateli.

V ceně bývá také zahrnuto zdravotní a úrazové pojištění minimálně na dobu vykonávání práce, registraci do databáze uchazečů a pohovor, pomoc s vyřízením Social security card, přednášku před odletem a bezplatnou telefonickou podporu partnera agentury přímo v USA, na kterého se můžete kdykoliv obrátit.

Chci do Ameriky – výběr agentury

Pokud se rozhodnete, že příští léto bude ve znamení Work and travel, čeká vás důležitý úkol, a tím je výběr agentury. Dávno již není Student Agency jediným zprostředkovatelem. Agentur je mnoho a liší se v ceně, pracovních možnostech, přístupu a způsobu jednání. Některé agentury mají na výběr z různých programů, jiné mají plošně jednu cenu pro všechny.

Buďte proaktivní a podívejte se na web a zjistěte si informace od zkušenějších. Zvažte, co je pro vás prioritou. Zda místo, kam pojedete, práce, kterou budete vykonávat nebo míra zodpovědnosti a rizika, či počet pracovních dní. Rozhodně to nepodceňujte a pečlivě prozkoumejte své možnosti.

Práce v USA:gastronomie, číšník, kavárna

Práce v USA – plný úvazek

Zkusit si práci v USA ale neláká jen studenty. Dlouhodobou pracovní zkušenost hledají „za velkou louží“ i zkušenější a starší zaměstnanci. Ať už je motivace jakákoliv, žadatel se musí připravit na nelehký úkol, protože získat pracovní vízum není úplně snadné. Existuje více typů pracovních víz, podle druhu povolání a také doby výkonu.

O pracovní vízum je lepší si zažádat až v momentě, kdy máte v Americe zařízené pracovní místo. Vyrazit „na blind“ nedává v případě Ameriky moc smysl a akorát si koledujete o malér a vyhoštění ze země.

Jak tedy získat práci v Americe?

  1. Vysláni zaměstnavatelem
  2. Pokud děláte v nějaké větší firmě, která má pobočky i v zahraničí, zkuste se zeptat na HR oddělení nebo svého nadřízeného, zda firma výjezdy svým zaměstnancům neumožňuje. Nejedná se o ojedinělý případ, kdy zaměstnanci vlastně ani neví, že takovou možnost mají. Poptejte se kolegů, zjistěte si v jakých městech USA má vaše firma pobočku a běžte za šéfem s jasným plánem.

  3. Zaplaťte agenturu
  4. Agentury nefungují jen pro studenty a zajištění programu Work and travel. Existují pracovní agentury, které vám pomohou vyhledat zaměstnání přímo ve městě nebo alespoň regionu, který byste si přáli. Agentuře musíte dodat nutné doklady (kopie pasu, daňové přiznání, pracovní smlouvu, výpis z trestního rejstříku atd.) a musíte specifikovat oblast, ve které byste rádi pracovali. Připravte ovšem svou peněženku na pořádný zásah a také počítejte s tím, že během měsíce rozhodně nebudete sedět v letadle směr New York.

    Dopředu varujeme, že než komukoliv cokoliv zaplatíte, snažte se ověřit si agenturu, jak nejvíce to jde. Poptejte se lidí, kteří nabízené služby využili a projděte si recenze na internetu. Opatrnosti není nikdy dost.

  5. Na vlastní pěst
  6. Samozřejmě nikdo a nic nebrání tomu, abyste si práci v USA našli sami. V takovém případě vám přejeme hodně štěstí a pevné nervy. Není to úplně nemožné, ale musíte potencionálního zaměstnavatele velice zaujmout, aby vám to vyšlo! Zkusit můžete neplacené stáže, kam je jednodušší se dostat a pak můžete doufat v prodloužení kontraktu.

    Pokuste se zkontaktovat přátele nebo známého přímo v Americe. Můžete dostat kontakt přímo na někoho, kdo má již podobnou situaci za sebou a nebo vás přátelé mohou doporučit svému zaměstnavateli.

Komplikace vyřízení pracovních víz je jedním z důvodů, proč více Čechů volí práci na plný úvazek radši v sousedních zemích, jako Německo nebo Rakousko. Vysoké procento Čechů také vyráží do Švýcarska, Francie nebo Velké Británie. Jednodušší varianta ale vždy neznamená, že je lepší. Jako u všeho platí, že pokud něco skutečně chcete a věnujete tomu dostatečné úsilí, podaří se vám to!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Cestování a dovolená