Jak napsat profesní životopis | VZOR | VímVíc.cz

Jak napsat strukturovaný životopis? Vzor ke stažení zdarma

13. 03. 2019

Napsat strukturovaný životopis, který zaměstnavatele zaujme, není pouze otázkou vyplnění požadovaných údajů do připraveného vzoru. Najít si pro životopis vzor ke stažení zvládne asi každý. Nicméně profesní životopis by měl obsahovat určité náležitosti, ale zároveň se také něčím odlišovat, aby zaměstnavatele zaujal. Sestavení zajímavého a správně strukturovaného životopisu není otázkou pěti minut. Nejedná se ale o nic složitého, když uchazeč ví, jak na to.

Jak napsat životopis, který zaujme?

“Jak napsat profesní životopis” je často kladenou otázkou. Existuje sice několik univerzálních pravidel, pravdou však je, že životopis by měl být individuálně upravován na základě žádosti o konkrétní pracovní pozici. Nestačí si najít na internetu pro životopis vzor ke stažení a do něj vyplnit naprosto cokoliv. Pokud uchazeč občasně vypomáhá ve stánku s občerstvením na festivalech, není to relevantní informace, hlásí-li se na kancelářskou pozici. Součástí žádosti o pracovní pozici bývá také motivační dopis, kam je možné uvést informace, které se do životopisu nevešly. Místo rozposílání jednoho vzoru životopisu je dobré se zamyslet nad tím, jak vylepšit životopis, aby zaujal odlišné zaměstnavatele.

Druhou stránkou věci je, že pokud zatím uchazeč nemá příliš mnoho relevantních zkušeností, může uvést i pozice z jiného odvětví, které však o uchazeči zaměstnavateli něco sdělí – například že umí dobře komunikovat s lidmi, má organizační schopnosti nebo že dobře zvládá týmovou práci. Stejně jako v životě, platí při psaní strukturovaného životopisu, že nejlepší je používat selský rozum a zamyslet se nad tím, co by potenciálního zaměstnavatele zajímat mohlo a co pro něj naopak není důležité.

Odlište se od ostatních uchazečů

To, že by měl být životopis strukturovaný, neznamená, že by všechny životopisy měly být jako přes kopírák. Profesní životopis by měl být něčím také individuální a originální, aby mezi stovkou dalších žádostí personalistu zaujal. Proto je dobré pokusit se životopis zpracovat s dodržením stanovených pravidel, ale i se zapojením vlastní fantazie. Není-li to v silách uchazeče, vždy pomůže zpracovat profesní životopis vzor. Stáhnout si životopis online zdarma je jednodušší, lepší variantou však je zamyslet se, jak napsat vlastní životopis.

Pokud se zabývá uchazeč otázkou, jak napsat profesní životopis, který se opravdu odliší od dalších žádostí, je tu hned několik odpovědí. Kromě toho, že by měl strukturovaný životopis odrážet osobnost jeho autora, je také dobré do něj zahrnout nějakou přidanou hodnotu. V životopisu by měl uchazeč vyzdvihnout, v čem je dobrý. Pokud má tedy například pocit, že má zajímavé profily na sociálních sítích, o které se stará, je možné na ně do životopisu přiložit odkaz. Součástí strukturovaného životopisu mohou být také fotografie nebo krátké video.

Jak napsat životopis ve wordu

Sestavit a napsat profesní životopis pomocí programu Microsoft Word je asi nejjednodušším způsobem, jak mít životopis hotový rychle, a zároveň mu dopřát vzhled, který bude vypadat profesionálně. Microsoft Word umožňuje text různě formátovat, dávat jednotlivým nadpisům úrovně, vytvářet číslované seznamy apod. V tomto programu je možné vytvořit graficky příjemný strukturovaný životopis.

Jak správně napsat životopis? Držte se těchto zásad

Otázku: “Jak správně napsat životopis?” si klade mnoho uchazečů o práci. Není to ale žádná věda, stačí se držet několika zásad. Profesní životopis především není román, a to je pravidlo, kterého by se měl každý uchazeč zásadně držet. Nejlepší je psát stručně, jasně a výstižně. Dobrou pomůckou je představit si sebe sama v opačné roli. Tedy ne uchazeče, ale potenciálního zaměstnavatele, který prochází desítky životopisů, a uvědomit si, zda by si zrovna tenhle chtěl přečíst. Při psaní strukturovaného životopisu je každopádně nutné dodržet tato pravidla:

  • Pouze relevantní zkušenosti: Potenciální zaměstnavatel nepotřebuje znát všechny brigády, které kdy uchazeč absolvoval, zvlášť pokud jich bylo opravdu hodně. Do životopisu se uvádí pouze pozice relevantní pro danou žádost o zaměstnání. Tedy ty, které souvisí s pozicí, na kterou se uchazeč hlásí.
  • Jednoduchost: Každý by asi rád barvitě popsal svou úspěšnou kariéru a praxi, ale u životopisu je mnohem lepší držet se hesla: “V jednoduchosti je krása”.
  • Jasná struktura: Jednotlivé sekce životopisu je dobré jasně oddělit a zvýraznit nejdůležitější informace.
  • Maximálně 3 strany A4: Profesní životopis by rozhodně neměl být příliš dlouhý. Stačí jedna strana A4 s výčtem zkušeností a druhá strana s případnými přílohami.

Jak má vypadat strukturovaný životopis – vzor

Správně strukturovaný profesní životopis by měl především dávat smysl. Nejprve musí být potenciálnímu zaměstnavateli jasné, kdo se na pracovní pozici hlásí. Z toho důvodu jsou hned v úvodu životopisu uváděny kontaktní údaje s fotografií. Dále už pak uchazeč představuje postupně své znalosti a dovednosti. 

Pokud je životopis strukturovaný správně, umožňuje to zaměstnavateli dozvědět se nejprve ty nejrelevantnější informace o uchazeči na pracovní pozici. Proto by po kontaktních údajích měl následovat výčet dosaženého vzdělání a pracovních zkušeností. Nezáleží na tom, zda sestavuje strukturovaný životopis student či člověk s dlouholetou praxí v oboru. 

Strukturovaný životopis – šablona obsahu

Do životopisu není nutné vypisovat dlouhé rešerše o všech absolvovaných pozicích. Stačí uvést informace, které jsou pro zaměstnavatele opravdu relevantní. Dlouhé souvislé texty naopak mohou zaměstnavatele odradit od detailnějšího zkoumání životopisu. Držet se při psaní pouze relevantních informací umožní pro strukturovaný životopis šablona obsahu. Je nutné myslet na to, že podobných životopisů se potenciálnímu zaměstnavateli nahromadí na stole několik desítek, možná stovek. Nemá proto čas každý zvlášť podrobně zkoumat a ocení, když bude profesní životopis stručný. Zaměstnavatel tak uvidí všechny relevantní informace na první pohled. I stručný profesní životopis však musí obsahovat všechny náležitosti. 

Potřebuje-li si uchazeč sestavit strukturovaný životopis, šablona může vypadat například následovně:

  1. Hlavička životopisu s fotografií,
  2. dosažené vzdělání,
  3. pracovní zkušenosti,
  4. absolvované kurzy a získané certifikáty,
  5. počítačové znalosti,
  6. jazykové znalosti,
  7. vlastněné průkazy (řidičský, potravinářský apod.)

Životopis online zdarma

Pro ty, kdo nechtějí trávit sestavováním životpisu mnoho času, existuje možnost stáhnout si předvyplněný životopis online zdarma. Výhodou je, že do životopisu uchazeč pouze doplní své osobní údaje. Struktura životopisu je již kompletně vytvořená. Vyplnění takového životopisu ušetří mnoho času, nicméně je obtížnější vtisknout mu potřebnou autentičnost. Pokud si uchazeč stáhne životopis online zdarma, měl by ho alespoň trochu upravit pro danou pozici a budoucího zaměstnavatele.

Vzor strukturovaného životopisu ke stažení

Pro ty, kteří si přes veškeré rady a tipy s napsáním životopisu přesto nevěří, je připraven vzor strukturovaného životopisu ke stažení. Do tohoto vzoru stačí pouze doplnit vlastní osobní údaje a informace o dosaženém vzdělání, absolvovaných pozicích apod. Vzor může vypadat například následovně.

Klasický životopis

Pokud se chce uchazeč vzhledem životopisu odlišit a zaujmout tak zaměstnavatele, může využít pro svůj profesní životopis vzor VimVíc.cz. Tento vzor strukturovaného životopisu je stručný, přehledný a jsou zde jasně odděleny jednotlivé sekce. Takový strukturovaný profesní životopis má šanci zaměstnavatele zaujmout.

Vzor VímVíc.cz

U dokumentu jako je profesní životopis vzory mohou být odlišné například i v jednotlivých zemích. V České republice může obecný vzor strukturovaného životopisu vypadat jinak než například v USA. Právě životopisy z USA jsou ale zajímavé svým zpracováním a přehledným designem, kterým se mohou inspirovat i uchazeči o pozice u českých zaměstnavatelů. Pokud chcete zaměstnavatele zaujmout netradičním zpracováním, může vylepšit váš strukturovaný životopis šablona amerického vzoru.

Oblíbený styl životopisu v USA

Podívejte se na aktuální nabídky práce a zaregistrujte se na kariérní portál VímVíc, ať vám už žádná skvělá pracovní nabídka neunikne. Návod jak napsat životopis jste dostali, teď stačí jen uspět u pohovoru.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy Start kariéry Úspěch v kariéře Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání Návody