Jak vylepšit životopis, aby zaujal v roce 2018 | VímVíc.cz

Jak vylepšit životopis, aby zaujal v roce 2018

16. 02. 2018

Pokud si chcete najít zajímavou práci, tak určitě víte, že životopis plný zajímavých a hlavně relevantních zkušeností, je základ. Vysněná práce v úspěšné firmě je jednoduše boj životopisů. Jak ten svůj udělat co nejlepší?

Jak vylepšit životopis, aby zaujal v roce 2018

Životopis je základ

Pokud chcete v pracovním životě uspět, budete pravděpodobně muset vystřídat několik pracovních zkušeností dokud nezjistíte, co je pro vás ideální. Stejně tak potřebujete získat mnoho zkušeností, abyste se mohli v kariéře posouvat dál. Abyste ovšem získali dobré zkušenosti, je třeba mít také dobrý životopis. Dejme tomu, že máte tedy napsaný životopis. Chcete ale, aby personalisty opravdu zaujal. Jak na to?

Pokud životopis teprve píšete, podívejte se na článek vzor životopisu zdarma.

Odlišit strukturovaný životopis od ostatních může být oříšek.

Jak udělat opravdu dobrý zivotopis? V první řadě si ujasněte, jaké všechny pracovní pozice už máte za sebou. Pokud už máte poměrně pestrou pracovní kariéru, nebojte se vybírat pouze z těch pozic, které jsou podobné té, na kterou se zrovna hlásíte. Pokud váš životopis ovšem zeje prázdnotou, budete muset být trochu kreativní. Důležité je, pojmenovat vaše absolvované pozice vzletně a ukázat, co vás mohly naučit. Jestliže ale nemáte absolvováno kromě školy nic, zaměřte se ve vašem CV hlavně na popis školy a toho, jaké schopnosti nebo znalosti (v bodech) jste v ní získali. Současně připojte i průvodní dopis k životopisu, kde ve zkratce popíšete důvody, proč máte o danou pozici zájem.

Životopis online: Zkuste svůj životopis odlišit

Pamatujte tedy na to, že pracovní a jiné zkušenosti v životopisu by měly být relevantní pozici. Také si ale uvědomte, že vzhledem k tomu, že mnoho životopisů se sobě navzájem podobá, hodí se od ostatních trochu odlišit. Chce to tedy upozornit na zajímavé zkušenosti, záliby a další věci, které vám přijdou netypické a přitom jsou stále vhodné zmínit. Může se jednat například o studium v zahraničí, účast na vzdělávacích a jiných projektech v zahraničí nebo třeba studium norštiny. Jednoduše se snažte vašemu životopisu dodat jiskru a “něco navíc”.

Studium v zahraničí nebo lekce holandštiny. Snažte se zaujmout něčím netypickým, co vás odliší.

Pokud se chcete odlišit skutečně výrazně, můžete životopis místo tradičního wordového, popřípadě PDF formátu, postavit trochu na jiných základech. Co takhle natočit například video životopis na YouTube nebo na instastories, jako staří dobří youtubeři? Životopis online v takové podobě opravdu zaujme. Ovšem pravdou je, že v tuto chvíli se tato kreativita v životopisech hodí spíše právě pro kreativní obory, jako je třeba grafika, IT nebo PR. Proto pamatujte na jednoduché pravidlo: Zaujmout, odlišit se, ale nepřehnat to.

Co přidat do životopisu navíc?

  • Studium v zahraničí
  • Účast na vzdělávacích kurzech
  • Speciální absolvované kurzy
  • Zájmové studium netradičního/zajímavého jazyka
  • Odkaz nebo QR kód na sociální sítě
  • Tradiční životopis nebo video zivotopis?

    Personalisté dostávají denně několik životopisů, které jsou velmi podobné. Může za to zejména fakt, že většina lidí si najde životopis vzor a stáhne si template, který prostě jenom vyplní. Potom se ovšem vytrácí unikátnost životopisů a personalisté mají poměrně těžkou práci najít ve změti podobných žádostí právě tu nejlepší. Přemýšlejte ale, jak vytvořit životopis nové doby? Co takhle se z hromady stejných životopisů vymanit třeba tím, že jednoduše pošlete video životopis? Stačí natočit krátké video, kde se představíte a vysvětlíte, jaké jsou vaše zkušenosti a čemu se věnujete. Nejen, že ukážete, že jste inovativní, ale také personalista rovnou uvidí vaše vystupování a vyjadřování. Z toho se snažte vytěžit maximum.

    Video životopis může být skvělou možností sebeprezentace.

    Můžete také použít nějaký vtip nebo ukázat, jak dokážete stříhat video. Minimálně však ukážete, že máte odvahu. Jestli se vám video zdá až příliš odvážné, nemusíte ho posílat samotné, ale zkuste ho přiložit do vašeho životopisu nebo jako odkaz na LinkedIn. I to může zaujmout.

    Životopis v podobě instastories

    Sociální síť instagram získává čím dál větší popularitu. V poslední době se také chytily takzvané instastories, neboli záběry, které po 24 hodinách zmizí. Mnoho kreativních jedinců neváhalo, a využilo je právě pro sebeprezentaci podobné životopisu. Pokud se ucházíte o nějakou kreativní nabídku práce, může tedy i tohle být způsob, jak ukázat svoje kvality. Nezapomeňte si ovšem instastories uložit a poté třeba nahrát na YouTube. Jinak po 24 hodinách zmizí.

    Píšete životopis v anglickém jazyce? Podívejte se také na článek životopis v angličtině.

    Kreativní sebeprezentace může být pro určitá povolání vhodná pomocí instastories.

    Profil na sociální síti

    Jak asi pravděpodobně víte, profily na sociálních sítích jsou poměrně frekventivně “prozkoumávány” recruitery. Proto se snažte, aby váš facebookový, či jiný profil, působil (hlavně ve veřejném módu) reprezentativně. Nikdy nevíte, kdo si váš obsah čte. Pamatujte, že to může být velké množství lidí, na jejichž hodnocení by vám možná mělo záležet. Pokud na sociální sítě sdílíte “kvalitní”, třeba i relevantní obsah k vašemu oboru, neváhejte je přiložit k životopisu. Sociální sítě vám totiž mohou velmi pomoci k vysněnému pracovnímu místu.

    Ukazujte konkrétní čísla

    Pomohli jste firmě získat nové zákazníky? Připište, kolik nových klientů vaše snaha přinesla. Má díky vám facebookový profil zákazníka tisíce nových aktivních fanoušků? Nebojte se zmínit i to. Všechny dobré výsledky vaší práce stojí za to zmínit. Navíc tak ukážete, že vám záleží na tom, jak práci děláte a že jste si vědomi, že má vaše práce patřičné výsledky.

    Ukažte na konkrétních číslech, jaké výsledky má vaše práce.

    QR kód do životopisu

    Sice to zatím není příliš rozšířená praxe, ale právě proto díky tomu můžete zaujmout. Stačí QR kód vytvořit na internetu zdarma a vložit jej poté do životopisu nebo jinam. Můžete díky němu odkázat třeba přímo na vaše sociální sítě. A ukážete, že se nebojíte nových technologií, což je v dnešní době více, než žadoucí.

    Hledáte novou práci? Můžete se podívat na aktuální nabídky práce.

    článek je uzamčen
    Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
    nebo

    Témata:

    CV / Životopis Start kariéry Úspěch v kariéře