Jak spát, aby záda nebolela? | VímVíc.cz

Jak spát, aby záda nebolela?

05. 04. 2022

Spíte na zádech, břiše, nebo na boku? Zdravým zádům nevadí v podstatě žádná poloha. Co když ale trpíte častými bolestmi krční páteře nebo beder? Jakým polohám byste se měli vyhnout a jaké vám naopak přinesou vytouženou úlevu?

Vyvarujte se pozice klubíčka

Trápí-li vás bolesti zad, vyhnout byste se měli zejména pozici zvané klubíčko. Zvlášť pokud většinu dne trávíte sezením u počítače nebo za volantem. V klubíčku trpí zejména vazy a svaly na přední straně trupu, které zůstávají bez protažení. Kromě toho však můžete zaznamenat potíže s dýcháním, trávením nebo vylučováním.

Spát na zádech je nejpřirozenější

K nejpřirozenější patří vzpřímená poloha vleže na zádech, která, společně s kvalitní matrací, vede k rovnoměrnému rozprostření váhy celého těla. Pozor si však dejte na příliš vysoký polštář, který předsunuje hlavu a ohýbá krční páteř do předklonu. Nejlépe uděláte, když si pod hlavu umístíte jen velmi nízký polštář nebo se naučíte usínat úplně bez něj.

Při bolesti v bedrech spěte na břiše

Avšak ne všem lze spaní na zádech doporučit. Jestliže vás v noci budí bolest v bedrech, zkuste se přetočit na břicho, ulevíte tak tlaku na meziobratlové ploténky. I v tomto případě byste se však měli vyhnout příliš vysokému polštáři pod hlavou, jinak si koledujete o ztuhnutí šíjových svalů, nebo dokonce o bolesti hlavy.

Tip: Zařaďte do svého režimu více pohybu, vhodným pohybem může být i jízda na elektrokole. Elektrokolo do kopce pomůže a neodradí, pokud s pohybem teprve začínáte.

Investujte do kvalitní postele a matrace

Pro zdraví vašich zad je však důležitá nejen správná poloha během spánku, ale také kvalitní postel a matrace. Postel by měla být dostatečně rozměrná a bytelná, aby nevrzala. Při výběru matrace se pak zaměřte na její tvrdost – chtějte co nejtvrdší matraci, která vašemu tělu poskytne potřebnou oporu.

Tip: Postel s kvalitním roštem a matrací je pro zdravý spánek zásadní, tak na nic nečekejte a prohlédněte si ty nejlépe hodnocené postele na Heurece. Porovnejte mezi sebou nabídky několika e-shopů a vyberte si postel, která přesně splňuje vaše požadavky.

Jak poznat správnou tvrdost matrace

Ptáte se, jak poznat správnou tvrdost matrace? Lehněte si na ni a zkuste vsunout dlaň do mezery, která vznikla mezi matrací a vaší páteří v oblasti kříže. Jestliže je mezera velká tak, že se do ní vejde celá dlaň a ještě mezi matrací a zády zbyde volný prostor, je matrace příliš tvrdá. Měkkou matraci zase poznáte tak, že se dlaň do mezery nevejde vůbec.

Oblíbené postele podle Heureky Recenze postele na Heureka
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře