Lidl nebo Penny Market? Zaměstnanci nejlépe hodnocené řetězce | VímVíc.cz

Lidl nebo Penny Market? Zaměstnanci nejlépe hodnocené řetězce

19. 03. 2018

Obchodní řetězce zaměstnávají velké množství lidí a jejich počet stále roste. V tomto článku jsme se zaměřili na dva z nich, kteří od svých zaměstnanců získali nejlepší hodnocení mezi konkurencí.

Lidl vs. Penny Market

Německé společnosti v popředí

Obě společnosti, na které jsme se zaměřili, tedy Lidl a Penny Market, jsou původem z Německa. Jejich působení na českém trhu je velmi úspěšné a obě firmy si našli jak spoustu spokojených zákazníků, tak zaměstnanců. Což jde vlastně ruku v ruce, protože pouze spokojený zaměstnanec se dokáže postarat o spokojenost zákazníka.

Lidl

Prvním zaměstnavatelem z oblasti obchodních řetězců, na kterého se podíváme je Lidl. Ten získal prvenství mezi firmami s největším množstvím hodnocení na portálu VímVíc a zároveň se dostal do top 10 hodnocených zaměstnavatelů.

A teď už konkrétní čísla. Společnost Lidl si jakožto zaměstnavatel zasloužila 4,5 hvězdiček z 5 a téměř 90 % hodnotících zaměstnanců by ji doporučilo známému. Čím ale společnost takového hodnocení dosáhla?

V posledních týdnech je hodně slyšet o zvýšení nástupního platu v Lidlu, který je pro uchazeče o místo více než příznivý. Není tak divu, že se při výběru zaměstnavatele lidé do Lidlu hrnou skoro jako zákazníci na slevy. To ale není vše, co společnost nabízí.

Zaměstnanci na pozici prodavače mají nárok na stravenky a minimálně 5 týdnů dovolené ročně. Pokud se ale jedná o práci manažera prodejny, nabídka je mnohem lákavější. Tito zaměstnanci se mohou chlubit nejen příznivým platovým ohodnocením, ale také služebním vozem značky Audi, který jistě není samozřejmostí.

,,Super zaměstnavatel. Skvělé peníze. Stravenky a motivace. Před Vánoci poukázky v hodnotě 4000 a další výhody.”

Pokud byste prohlédli všech více než 400 hodnocení, která Lidl získal, našli byste většinou samé pozitivní ohlasy. Ty se zaměřují především na příznivé platové podmínky a benefity. Nechybí ani zmínky o výborném přístupu zaměstnavatelů a celkově dobrém kolektivu na pracovišti. Zaměstnanci si chválí možnost kariérního růstu a rozmanitost práce jako takové. Nechybí ani zmínky o vzdělání zaměstnanců v rámci právě kariérního růstu.

Jak to bývá všude, najdeme i záporné ohlasy, kterých ale není mnoho. Ty se ve většině zaměřují na dlouhé pracovní směny či přesčasy, které jsou ale na druhé straně hodnoceny i jako výhoda, a to díky vysokým příplatkům.

Penny Market

V hodnocení v oblasti obchodních řetězců se na druhé místo dostal Penny Market. Ten získal 3,7 hvězdiček, což je znatelně méně, než tomu bylo u Lidlu, i tak je ale hned za ním. I v případě doporučení známým se dostal do lehkého nadprůměru, a to s hodnotou 66 %.

Penny Market láká nové zaměstnance také na platové ohodnocení, které sice není tak vysoké, jako v Lidlu, i tak je ale velmi slušné. Dále můžeme mluvit o benefitech, kterých je vcelku dost a některé z nich nejsou zcela obvyklé. Samozřejmostí jsou stravenky, pokračovat můžeme ale zvýhodněným tarifem u společnosti O2 nebo slevou na zájezdy od společnosti Exim Tours. Dalším, aktuálně velmi žádaným benefitem, je MultiSport karta, která zaručí dostatek pohybu či relaxu po náročném pracovním dni.

,,Stará se o svého zaměstnance. Navyšuje mzdy a nabízí spoustu benefitů.”

V případě Penny Marketu nalezneme již o něco více negativních hodnocení, stále ale převažují ta pozitivní. Spousta pracovníků chválí spolupráci jak mezi zaměstnanci, tak s nadřízenými. Velkou výhodou je pro ně škála benefitů, které společnost nabízí. Zmínky se najdou také ohledně platových podmínek, ty už jsou ale jak kladné, tak i záporné.

Dalšími negativy jsou podle některých zaměstnanců například dlouhé či příliš náročné směny. Někteří zaměstnanci mají pocit, že je na ně vyvíjen přílišný tlak, v tom se ale liší člověk od člověka i pobočka od pobočky.

Máte také co říct o společnosti, ve které jste pracovali či pracujete? Zapojte se do našeho hodnocení zaměstnavatelů a pomozte tak potencionálním uchazečům se správnou volbou.

A pokud hledáte novou práci, k dispozici vám je nabídka volných pracovních míst, ze které si jistě vyberete.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří