Lidl zvyšuje nástupní mzdu – prodavačky budou mít lepší plat, než učitelé | VímVíc.cz

Lidl zvyšuje nástupní mzdu – prodavačky budou mít lepší plat, než učitelé

05. 03. 2018

S březnem přichází jaro a s ním se letos nebude zvedat pouze rtuť teploměru, ale také nástupní mzda prodavaček a pokladních obchodního řetězce Lidl. Výše platu bude až 29 tisíc korun. Vedení společnosti tento krok popisuje jako způsob, jak se stát volbou číslo jedna pro ty nejlepší lidi v oboru.

Lidl zvyšuje nástupní mzdu

Lidl oznámil, že od března 2018 dojde ke zvýšení nástupní mzdy pokladním a prodavačkám. Nyní při nástupu do společnosti Lidl získáte o pětinu vyšší plat, než tomu bylo doposud, to znamená 28 000 Kč. Ještě lépe na tom jsou zaměstnanci v Praze, kde dosáhne nástupní mzda až k 29 000 Kč.

Tento krok je částečně také důsledkem zvýšení průměrné mzdy v letošním roce na 29 050 Kč, které donutilo většinu obchodních řetězců ke zvýšení platu. Důvodem je snaha udržet si stávající pracovníky. Zvýšení se tak týká například i Penny Marketu, který se zapojí též v březnu. Lidl se ale rozhodl držet se v žebříčku na prvním místě a získat tak ty nejkvalitnější zaměstnance na trhu.

Od března je nástupní mzda v Lidlu 28 000 Kč, v Praze až 29 000 Kč.

Po dvou letech ještě více?

Již nyní společnosti uvedla, že za dva roky počítá s dalším zvýšením průměrné nástupní mzdy, a to až na 30 286 Kč, v hlavním městě pak na 31 429 Kč. S plánovaným růstem platů jde ruku v ruce také zvyšování počtu zaměstnanců. Za poslední dva roky zaměstnal Lidl 2 500 dalších pracovníků, čímž se dostal na číslo 10 000 lidí. V následujících letech pak očekává příliv dalších dvou tisíc zaměstnanců.

Jediným lákadlem, který Lidl momentálně má, není jen vysoká nástupní mzda. Od loňského roku nově nabízí kratší úvazky na 30 nebo 35 hodin týdně, které zajišťují jistý kompromis mezi zkráceným a plným pracovním úvazkem. Novinkou je nyní i úvazek na 25 hodin týdně. Obecně nyní kratší úvazky využívá většina zaměstnanců Lidlu.

Lidl nabízí zkrácené úvazky, které zaměstnanci vřele uvítali.

Lidl nabízí vyšší nástupní plat, než mají učitelé

Jak jsme již výše zmínili, průměrný plat pro rok 2018 po zvýšení činí 29 050 Kč. Pokud se zaměříme na průměrný plat prodavače, ten se zvýšil na 16 632 Kč. Z těchto hodnot lze jednoduše odvodit, že se Lidl rozhodl přiblížit průměrnému platu obecnému. Mnoho lidí tento krok ocení, především tedy zájemci o pozici prodavače, na druhé straně ale tento krok způsobil jisté pobouření.

Velmi spekulativním tématem může být zvýšení mzdy v Lidlu například v okruhu učitelů. Nejen, že částka 28 000 Kč je vyšší než průměrná mzda učitelů na základní škole (24 940 Kč), ale dokonce přesáhla i průměrný plat vysokoškolských profesorů, který dělá 27 631 Kč měsíčně. Mimo to můžeme mluvit i o nižším průměrném platu zdravotních sester, který je ve výši 23 395 Kč nebo řidičů autobusu, kteří mají 24 464 Kč měsíčně.

Pro porovnání průměrná mzda lékařů je za měsíc 47 093 Kč.

Nástupní plat v Lidlu je vyšší než u učitelů nebo i zdravotních sester.

Nástupní plat zvyšuje nejen Lidl

Řeč byla již o řetězci Penny Market, který od března zvýšil nástupní mzdu o 6 %, a pohybuje se tedy v rozmezí mezi 18 a 21 000 Kč měsíčně podle regionu.

Další společností je Albert, který za poslední rok zvýšil nástupní plat již několikrát a celkem o 32,5 %. Zdůvodněním takového růstu je nedostatek volných pracovních sil, který je třeba řešit právě vyššími platy a dalšími benefity.

Zvýšení nástupní mzdy je nákladným krokem, který se může vyšplhat v nákladech až k půl miliardě korun. Důvodem je velký počet zaměstnanců v maloobchodním i velkoobchodním sektoru, který v Česku čítá 180 000 lidí.

Nástupní plat zvyšuje i Penny Market či Albert.

Uvažujete o práci v Lidlu? Nesledujte tedy v tom případě pouze akční letákovou nabídku Lidl, ale podívejte se také na jeho hodnocení jakožto zaměstnavatele a posuďte sami, zda je to správná volba. Nezapomeňte si prohlédnut také nabídku volných pracovních míst.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Ze života zaměstnanců