Motivační dopis: Nejlepší VZORY a ukázky! | VímVíc.cz

Motivační dopis: Nejlepší VZORY a ukázky!

26. 05. 2019

Perfektně sepsaný životopis v češtině nebo i v angličtině je dnes při hledání zaměstnání již samozřejmostí. Musíte tedy zaujmout motivačním dopisem tak, aby HR oddělení sáhlo právě po vás!

Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je napsat perfektní motivační dopis. Jak napsat motivační dopis? A jak vypadá vzor motivačního dopisu? Nejen to se dozvíte v našem článku.

Co je motivační dopis?

Motivační dopis je doplňkem strukturovaného životopisu, kde máte možnost se trochu více rozepsat a popsat vaše přednosti a předchozí zkušenosti. Jedná se o krátký sloh, nikoliv o úvahu, skrze který se snažíte zaujmout protistranu. V motivačním dopise byste měli být schopni vysvětlit, proč právě vy se hodíte na nabízenou pozici a proč právě VY jste tou správnou volbou. O co jste lepší či kvalifikovanější než ostatní uchazeči o tuto pracovní pozici. Úvahu o konkrétním kandidátovi může potom vypracovat personální oddělení řediteli/majiteli společnosti.

Jak napsat motivační dopis?

Za prvé se vyvarujte jen systematickému přepisování životopisu. Zmiňte vaše pracovní a studijní úspěchy a na nich ilustrujte vaše schopnosti. Motivační dopis by měl odpovídat na otázku, proč právě vy jste tou správnou volbou. Jaké informace tedy do motivačního dopisu zahrnout?

  1. Nadšení
  2. Nebojte se projevit trochu entuziasmu. Ukažte, že práce vás baví a že se těšíte na nové prostředí, zkušenosti i kolegy.

  3. Kompetence
  4. Na svých dosavadních pracovních i životních zkušenostech dokažte, že máte potřebné kvality na plnění nabízené pozice.

  5. Pozitivní přístup
  6. Zmiňte vaše kvality, jako schopnost pracovat sám i v týmu, kreativita nebo dobrý time-management. Stejně tak se nebojte ukázat i vaše chyby. Sebereflexe je také ukázkou kvality a všichni ví, že učený z nebe nespadl.

Délka motivačního dopisu je dost důležitým faktorem. U každé profese je optimální jiná délka. Extrémně důležitý je první odstavec, kde byste měli jasně zaujmout svojí největší předností a donutit tak HR specialistku pokračovat ve čtení. Motivační dopis nepište jako textový monolit, ale čleňte text do 4-5 řádkových odstavců, kdy se v každém odstavci věnujete jinému důvodu, proč právě vy! Nezapomínejte také na gramatiku motivačního dopisu. Jestli si nejste jistí v kramflecích, tak dejte motivační dopis přečíst někomu zdatnějšímu.

Vzor motivačního dopisu

Ačkoliv je hlavní funkcí motivační dopisu ukázat vaše kvality, nikdo nemá čas na to číst esej na deset stránek. Stejně tak nemusíte popisovat, jak se u Vás od mala projevovaly vůdčí schopnosti, a jak už od školky umíte pracovat v týmu. Doporučená délka motivačního dopisu by neměla překročit jednu A4. Myslete také vždy na to, na jakou pozici se hlásíte a tomu přizpůsobte strukturu motivačního dopisu. U managerských pozic je dobré zmínit hlavní úspěchy, ale také nastínit vize do budoucnosti.

V odkazu níže Vám nabízíme absolutně obyčejný a klasický motivační dopis, který slouží jako odrazový můstek, který můžete trochu rozšířit, či přepracovat.

Motivační dopis - vzor

Jak na zajímavý a originální motivační dopis?

Když reagujete na pracovní nabídku, podívejte se, zda v inzerátu stojí nějaké konkrétní jméno. Pokud ano, adresujte dopis přímo na danou osobu. Stejně tak se snažte motivační dopis vždy adresovat na konkrétní osobu, pokud se snažíte oslovit nějakou firmu. Podívejte se na webové stránky, kde bude jistě kontakt a snažte se firmu oslovit přes konkrétního člověka. Velice často mají firmy zveřejněnou kontaktní osobu z HR oddělení. Nebojte se v přiloženém motivačním dopise projevit zájem o firmu a o oblast, kam byste rád nastoupil.

Jak napsat motivační dopis který zaujme - motivační dopis

Jak vypadá kvalitní motivační dopis?

Kvalita se pozná hned na prvním pohled. Myslete tedy na strukturu textu, vhodné pojmenování dokumentu i PDF úpravu. Před odesláním dejte motivační dopis někomu přečíst, ať vás případně upozorní na nějaké stylistické nedostatky, kterých si sami nevšimnete.

Struktura motivačního dopisu

V úvodním odstavci byste měli napsat, kde jste na pracovní nabídku narazili a o jakou konkrétní pracovní pozici máte zájem. Některé firmy mohou dávat najednou inzerátů víc a na různé pracovní pozice. Proto buďte konkrétní, ať se vyhnete zbytečným nedorozuměním.

V dalším odstavci napište, proč Vás nabídka oslovila a proč se na tuto pozici hodíte. V této části můžete vypsat nějaké informace o Vás, jako čeho jste dosáhli a jaké jsou Vaše schopnosti: co máte vystudováno, cizí jazyky, schopnost práce s počítačem nebo jiné skutečnosti, které jsou relevantní pro nabídku, na kterou reagujete.

Ke konci můžete vypsat, jaké jsou Vaše přednosti. Vlastnosti, které potencionální zaměstnavatel rád uslyší, jsou například dochvilnost, flexibilita nebo zodpovědnost. Zároveň se ale nestyďte přiznat, pokud Vám něco nejde. Nemusíte psát, že jste bezchybní a že vše na co sáhnete, dopadne perfektně.

  • TIP: Nezapomeňte v hlavičce dokument uvést kontaktní informace! Občas se odpovídá na inzeráty rovnou přes pracovní portály, a proto je nutné nezapomenout zmínit kontakt! Zde platí heslo: Čím víc, tím líp. Proto napište jak Váš kontaktní e-mail tak i telefonní číslo.

Strukturovaný životopis + motivační dopis

Strukturovaný životopis a motivační dopis jsou Vašimi hlavními zbraněmi k úspěchu. U strukturovaného životopisu si vyberte moderní šablonu a zpracujte si graficky kvalitní kousek. Naopak u motivačního dopisu se zkuste dobře vcítit do druhé strany a poskytnout jí jasnou odpověď na již omílanou otázku: Proč na základě motivačního dopisu přijmout zrovna adepta XY?

Vašim cílem je, přesvědčit člověka, který si Vás motivační dopis čte, že chcete pracovat, že se chcete zdokonalovat a že budete pro tým nebo firmu přínosem. Pokud jste tedy akorát narazili na vysněnou pracovní nabídku, s kvalitním motivačním dopisem, jste o jeden krok k ní blíž.

Pozor na to, odkud motivační dopis posíláte

Pozor si dejte i na to, z jaké e-mailové adresy posíláte e-mail s motivačním dopisem. Právě takový malý detail totiž může změnit dojem potenciálního zaměstnavatele. E-mail, ze kterého posíláte motivační dopis, by měl v nejlepším případě obsahovat vaše jméno a doménu. Rozhodně je dobré se vyhnout vulgarismům, přezdívkám a zdrobnělinám. Dbejte i na seriózní e-mailovou adresu, ať vám e-mail nezkazí dojem z celé práce na motivačním dopisu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání Návody