Co znamená flexibilita v HR? | VímVíc.cz

Co znamená flexibilita v HR?

17. 08. 2019
Co znamená flexibilita v HR? - home office

Flexibilita je v dnešní době už něco jako zaklínadlo. „Pracovníkus flexibilus!“ Čarují všechny společnosti, když jde o obsazování volných pracovních pozic. Jednak se od zaměstnanců žádá, aby byli časově flexibilní a na oplátku se onou pověstnou flexibilitou honosí i samy firmy. Co musíte udělat proto, abyste byli dostatečně flexibilní a jak taková flexibilita funguje v praxi? Odpověď na tyto otázky se dozvíte v našem článku.

Co znamená flexibilita v HR? Význam slova „flexibilní“

V problematice takzvané „flexibility“ nejde o nic jiného než o dohodu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Konkrétně je to klouzavé stanovení podmínek, kdy, kde a jak bude zaměstnanec vykonávat svou práci, aby se lépe naplňovaly jeho potřeby a zároveň cíle firmy. Flexibilita je tedy prospěšná pro obě strany a dá se díky ní ve firmě dosahovat nadstandardních výsledků.

Obecně se flexibilita dělí na oficiální a neoficiální. Oficiální jsou pravidla, která jsou schválena vysokým managementem a platí pro všechny zaměstnance. Neoficiální jsou zásady či zvyklosti, které nejsou sepsané a dané, ale pro některé zaměstnance stále dostupné, záleží pouze na uvážení jejich přímého nadřízeného, případně na jejich vlastním uvážení.

Časová flexibilita, kterou žádají firmy od uchazečů v inzerátech naopak většinou znamená, že máte být kdykoliv dostupní a po ruce. Pokud firma požaduje časovou flexibilitu, mějte se na pozoru. Ve výsledku to pravděpodobně bude znamenat, že budete vyřizovat pracovní e-maily a telefony ve volném čase a bude se od vás očekávat, že když vznikne krize, klidně se vzdáte volného víkendu, abyste ji přijeli uhasit. Je těžké získávat energii do zaměstnání, když pracujete téměř nepřetržitě.

Flexibilita - vlastnost, kterou nemá každý

Míra flexibility v kontextu soft skills je u každého člověka v různých oblastech jinak rozvinutá. To jak moc jste flexibilní - a nejen časově - záleží na mnoha faktorech. V pracovním prostředí se flexibilitou označuje především schopnost přizpůsobit se a vyjít s různými skupinami osob, pružně reagovat na nové požadavky a změny. Podle studií se míra psychologické flexibility zaměstnance pozitivně odráží na jeho duševním zdraví a pracovním výkonu.

Pokud chcete zlepšit svou flexibilitu, zkoušejte nové věci, poznávejte nové lidi a zbavte se předsudků.

Flexibilita v práci: praxe

V dnešní době, kdy všichni chceme cestovat, nevázat se a toužíme po tom, aby nás práce bavila, je flexibilita velkou devizou v očích uchazečů o práci. Téměř všichni, mladí lidé především, hledají proto v inzerátech následující:

Flexibilní pracovní doba znamená, že můžete přijít do práce a odejít z ní, kdy chcete. Samozřejmě jen v rámci mezí, na kterých jste se dohodli s nadřízenými. Běžná praxe bývá například příchod mezi 8 a 11 a odchod mezi 4 a 7. Záleží poté jen na vás, zda si raději přivstanete a odejdete dříve, nebo si přispíte a zůstanete v práci až do večera. A když se necítíte na prostředí kanceláře, můžete svou práci vykonávat z domova, kavárny nebo třeba pláže. Tento trend je nejpatrnější v oblasti IT, analytiky, nebo u tzv. kreativců.

Sick days jsou svým způsobem také flexibilním benefitem. Spousta zaměstnavatelů totiž ví, že abyste měli „den pod psa“, nemusíte hned být nemocní. Všichni máme osobní životy, ve kterých se nám občas děje něco, co je se soustředěním a kvalitně odvedenou prací neslučitelné. Ti nejlepší zaměstnavatelé jsou si toho vědomi, a tak vám raději dají den volna, než abyste byli v kanceláři a stejně nic kloudného neudělali.

A pokud jste rádi svým pánem, můžete se s nadřízenými domluvit na úkolovém systému. Zkrátka to musíte mít hotové do pátku a je jen na vás, kdy se vám hodí na tom pracovat.

Co znamená flexibilita v HR? - home office

Časová flexibilita a volnost: jaké mají výhody?

Pokud vám zaměstnavatel důvěřuje a nabízí vám flexibilní pracovní dobu s možným home officem, má to hned několik výhod pro obě strany. Jednou z nich je rozvržení práce podle vašeho gusta. Musíte sice pracovat 8 hodin, ale je na vás, kdy začnete. Někdo vstává v pět a celé odpoledne má volné, někomu se nejlépe pracuje v noci, když celý dům utichne a dny tráví s rodinou. Díky flexibilitě může každý dosáhnout naplnění svého pracovního potenciálu.

Jakmile si vytvoříte systém, který vám vyhovuje, bude pro vás mnohem snazší zkombinovat práci a osobní život. Work-life ballance je v dnešní době velkým tématem a tou nejlepší prevencí před syndromem vyhoření. Díky flexibilitě nemusíte řídit svůj osobní život podle práce, ale naopak. A to je vskutku osvobozující.

V neposlední řadě flexibilita zlepšuje vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Případová studie JP Morgan Chase (jedna z nejstarších firem na světě poskytující finanční služby) přišla se zajímavými poznatky. 95 % zaměstnanců pracujících v prostředí, ve kterém má manažer pochopení k jejich osobnímu životu (včetně potřeb flexibility), se cítí motivovaných, aby naplňovali jeho očekávání. Naproti tomu u zaměstnanců, kteří pracují pod člověkem, jemuž pochopení chybí, je toto číslo pouze 80 %.

Flexibilní pracovní úvazky

Jak se po přečtení článku k flexibilní práci stavíte? Pokud máte pocit, že je to přesně to, co hledáte, máme pro vás dobrou zprávu! Ať už toužíte po volnomyšlenkářské kanceláři nebo práci z domova, máte velkou šanci své vysněné zaměstnání získat. Některé flexibilní pracovní podmínky dnes už totiž nabízí 2/3 zaměstnavatelů. Podívejte se na nové pracovní nabídky, stačí si jen vybrat.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Personalistika a HR