Práce venku v chladných dnech - jaké jsou povinnosti zaměstnavatelů? | VímVíc.cz

Práce venku v chladných dnech - jaké jsou povinnosti zaměstnavatelů?

16. 03. 2018

Některé práce nelze vykonávat z tepla kanceláře provoněné kávou. Obzvláště v tuhých mrazech může být práce venku velmi nepříjemná. Především je nutná ochrana zdraví při práci.

Práce venku v chladných dnech

Takový druh práce může zaměstnavatel svým zaměstnancům zpříjemnit různými benefity, ale existují i povinné podmínky k dodržení. Pokud patříte mezi zaměstnavatele těchto profesí, zjistěte, co vám nařizuje přímo zákoník práce.

Vhodný pracovní oděv

Základem je hřejivé oblečení s tepelnými izolačními vlastnostmi, které vytvářejí neutrální prostředí pro lidský organizmus a zajišťují mu tak teplotu 36 - 37 °C. Takový oděv musí zaměstnanec dostat pokud klesne teplota pod -10 °C. Jestliže venkovní teplota klesne pod 4 °C, má pracovník nárok na rukavice a vhodnou teplou obuv.

Podívejte se také na volné nabídky práce.

Povinné přestávky a ruce v teple

Pokud je teplota nižší než 4 °C, zaměstnavatel musí poskytnout svým zaměstnancům povinnou bezpečnostní přestávku, minimálně každé dvě hodiny nejméně na deset minut v ohřívárně. V ohřívárně musí být k dispozici zařízení pro ohřev rukou.

Všechny podmínky, které musí zaměstnavatel splnit upravuje nařízení vlády č. 361/2007 Sb., o ochraně zdraví při práci.

V mrazech pomůže střídání pracovníků

Zaměstnanec nemůže pracovat při venkovní teplotě nižší než -30 °C. Výjimkou jsou živelné pohromy, naléhavé opravy, práce odvracející nebezpečí pro život nebo zdraví a další mimořádné události. V takových případech ale musí zaměstnavatel zajistit vhodnou organizaci práce, například střídáním pracovníků. Pokud teplota přesáhne více jak -30°C, zaměstnanec nesmí být venku déle, než deset minut.

Ochrana zdraví při práci je nutná nejvíce v mrazech.

Pokud je venkovní teplota:

  • od 4 °C do -10°C, pracovní doba trvá maximálně 2 hodiny
  • od -10,1 °C do -20°C, pracovní doba trvá maximálně 1 hodinu
  • od -20,1 °C do 30 °C, pracovní doba trvá maximálně 30 minut

Tip: Pracujete venku? Utužujte svou imunitu pravidelným sportem. Kvalitní oblečení pořídíte v e-shopu A3 SPORT. Výhodnou cenu získáte, pokud uplatníte A3 SPORT slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců