Postavení mužů a žen v práci | VímVíc.cz

Postavení mužů a žen v práci

18. 09. 2017

Jaké postavení mužů a žen na trhu práce v České republice? Má jedno pohlaví nad druhým převahu, co se výhod týče? Kdo je lepší vedoucí a kdo se víc vyzná ve svém týmu?

Postavení mužů a žen v práci

Je lepší mít za šéfa ženu nebo muže?

Přemýšleli jste také už někdy nad tím, jestli je lepší ve vedení žena nebo muž? Pravdou je, že oba druhy vedení má svoje výhody a nevýhody. Výhody toho, když váš tým vede muž, tkví zejména v tom, že pravděpodobně bude vést velmi racionálně, možná razantně, ale bude zaměřený hlavně na konečný výsledek a všechny se bude snažit motivovat. I žena bude svůj tým motivovat. Víc se ale dokáže vcítit do druhých a jejich potřeb, vycítí, jaké jsou vztahy na pracovišti, zjistí, kde to skřípe a orientuje se na detail.

Muž bude tým vést velmi racionálně zatímco žena se víc dokáže vcítit do potřeb ostatních.

Diskriminace žen na trhu práce?

Velmi často se poslední dobou mluví o diskriminaci žen na úkor mužů. Tato otázka je poměrně ožehavé téma a stále nejsme dostatečně blízko k jejímu vyřešení. Nedá se ale ovšem generalizovat to, že všechny ženy ve stejném odvětví mají nižší plat, než muži. Tam, kde jsou ženy "nedostatkovým zbožím" ale jejich plat dosahuje vyšších částek, než mužů. Konkrétně se to týká například žen pracujících v IT.

Ženy pracující v IT si často vydělají až o několik tisíc více, než muži. Může za to totiž nedostatek žen v tomto odvětví.

Pravdou ovšem je, že například ženy kolem třicítky nemusí často zažívat ty nejjednodušší chvíle. Zaměstnavatelé totiž často ženy kolem tohoto věku nechtějí zaměstnat, neboť předpokládají, že se ženy budou chtít brzo usadit a mít děti. Takové ženy proto pro zaměstnavatele nejsou příliš atraktivní, přestože nahlas to pravděpodobně od žádného nikdy neuslyšíte.

Ženy na mateřské, ženy s dětmi

Jak už bylo řečeno výše, zaměstnavatelé vědí, že ženy kolem třicítky pravděpodobně budou chtít jít brzo na mateřskou. Další věc, která bohužel také hraje v neprospěch žen je to, že v Česku chybí školky a jesle a ženy jsou tak často nuceny být uvázány doma s dítětem, i když už by jinak mohly jít do práce.

Ženy jsou větší kamarádky, zatímco muži více riskují

Je všeobecně známé, že muži v týmech jsou považováni za celkově stabilnější osoby, než ženy. Když se ale jedná o rychlé rozhodnutí, které vyžaduje risk, muži jsou více ochotni riskovat než ženy. Ženy veškeré postupy více promýšlejí a záleží jim na emocích, které cítí z ostatních. Ženy se také se svými kolegy více přátelí, zatímco muži si většinou drží větší odstup.

Jaké máte zkušenosti s vaším týmem a šéfem vy? Napište nám to do hodnocení zaměstnavatelů.

Vždy ale pamatujme na to, že každý člověk je jiný, a proto předpoklad, že všechny ženy ve vedení budou stejné, a všichni muži ve vedení budou stejní, je mylný. Vždy záleží především na osobnostních kvalitách, zkušenostech a empatii.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří