Silní vůdci a vedoucí se drží těchto zásad | VímVíc.cz

Silní vůdci a vedoucí se drží těchto zásad

16. 05. 2017

Není jednoduché vést tým lidí tak, aby všechno fungovalo opravdu přesně tak, jak má. Silní vůdci ale vědí, že těchto pět zásad může vašemu týmu opravdu pomoci.

Silní vůdci a vedoucí se drží těchto zásad

Život není fér. Jestli žijete v domnění, že si zasloužíte stejné odměny a bonusy jako vaši kolegové, připravte se raději na to, že to tak být nemusí. A to i přesto, že jste stejně, anebo možná i více výkonní než vaši kolegové. Jako vůdce byste ale měli pamatovat na to, že vaši podřízení si všimnou toho, když budete některé vyvyšovat nad ně, a navíc – neprávem. Snažte se proto být ke svým podřízeným co možná nejvíce spravedliví. Jestliže o sobě jako o vedoucím trochu pochybujete, přečtěte si náš článek o chybách, které lídři někdy nevědomky dělají, a zkuste se jim do budoucna vyvarovat.

Připravte se na to, že pokud nebudete jednat fér, podřízení to poznají.

Jak se ale chovat tak, aby všechno šlapalo tak, jak má?

Připravte se na to, že zvítězíte

Myšlení dělá hodně. Pokud myslíte na to, že se vám nezadaří, pravděpodobně se tak také stane. Jestli ale svojí mysl nastavíte na úspěch, zadaří se. Pokud se k vám do týmu přidají noví lidé je třeba jim ukázat, jak váš tým funguje a nakolik je pro vás důležitý růst a společné fungování.

Tým vás bude milovat a odměňovat to, pokud jednotlivým členům budete pomáhat v těžkých situacích.

Opravujte všechny chyby okamžitě

Nikdy nenechávejte problémy bez povšimnutí. Nečekejte na to, až bude vhodná chvíle. Řešte problémy okamžitě. Ukažte týmu, že problémy jedince jsou i vaše problémy, a že chcete pomoci tyto problémy vyřešit.

Přečtěte si také rozhovor s Michalem Hardynem o práci v týmu a výběru manažerů.

Dejte si ale pozor, abyste zároveň také chválili. Nikdo nechce šéfa, který stále ukazuje pouze na chyby a nikdy nepochválí dobře odvedenou práci. Je potřeba být pro tým tou nejlepší verzí sebe sama. Také si dejte pozor na to, abyste někoho nenadřazovali a někomu naopak nevědomě neubližovali. Tým je na to velmi citlivý a pozná to.

Nikdy nikoho nenadřazujte a nikoho nepodceňujte.

Důležitá je komunikace

V týmu (a nejen v týmu) je důležitá komunikace. O tom, co se povedlo, o tom, co je třeba zlepšit. Pokud se vás zaměstnanci ptají na něco, na co nevíte odpověď, nemůžete prostě jenom tak odejít z kanceláře. Sdělte například, že si nejste jisti, jak to v tomto případě je a že se pokusíte to zjistit.

Chvalte svůj tým. Ukažte lidem, že vám na nich záleží.

Věděli jste, že pokud jsou dva stejně inteligentní a snaživí žáci a vy jednoho stále chválíte, zatímco druhému spíláte, že se mu něco nepovedlo, vytvoříte tak postupně dva odlišné jedince v závislosti na tom, jak jste k nim přistupovali? Z chváleného žáka bude skutečně šikovný žák, zatímco z podceňovaného se stane průměrný.

Mějte tohle na paměti, protože to tak není jenom s žáky :)

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry Úspěch v kariéře Ze života Ze života firem a kanceláří