Leadership: Chyby, které jako vedoucí možná děláte | VímVíc.cz

Leadership: Chyby, které jako vedoucí možná děláte

17. 05. 2017

Pravděpodobně neexistuje nic takového, jako perfektní vůdce. Můžete se k tomu ale aspoň přiblížit. Jaké chyby možná nevědomky děláte?

Leadership: Chyby, které jako vedoucí možná děláte

Práce ve vedoucích pozicích je plná výzev a každý vedoucí, který se snaží být kvalitním lídrem, se musí svému zlepšování věnovat. Znamená to, že se pokusíte objevit svoje slabé stránky a změníte je.

Přečtěte si, jaké chyby možná děláte.

Vkládáte do rozhodování emoce

V osobním životě je jednoduché a často i důležité, abychom dali průchod našim emocím. V práci se to ale ne vždy hodí. A ještě spíše ne tehdy, když se zrovna rozhodujete. Možná vás něco naštvalo, ale je to trvalá záležitost? Vždy se nejdříve uklidněte a až poté dělejte rozhodnutí.

Vyhýbáte se konfliktům

Možná se jako vedoucí vyhýbáte konfliktům. Z dlouhodobého hlediska to ale není dobře. Pokud nepoukážete na chyby nebo nevhodné chování, utrpí tím postupně celá skupina.

Konfrontaci se někdy nevyhnete.

Dáváte svému týmu přílišnou volnost

Vůdci jsou ve svých vedoucích funkcích proto, že vědí, jak má být práce udělána rychle a správně. To ale neznamená, že lídr bude dělat většinu práce za svou skupinu. Že si řekne, raději to udělám sám, aby to bylo dobře. Je potřeba s týmem komunikovat, říct co je potřeba a co naopak ne, a využít tak celý potenciál týmu.

Děláte rozhodnutí, ke kterým nemáte potřebné informace

Jako lídr týmu si možná někdy můžete připadat, že všechno přece umíte rozhodnout nejlépe. Ne vždy to tak ale je. Často totiž můžete být v pozici, kdy rozhodnutí o určité věci bude mimo vaši kompetenci. Ptejte se těch, kterých se situace týká. Ptejte se zaměstnanců. Ptejte se jich také na to, jak jsou s firmou spokojeni. Ne vždy můžete určitá rozhodnutí udělat sami.

Nikdy nedělejte unáhlená rozhodnutí bez dostatku potřebných informací.

Postrádáte pokoru

Poslední a možná největší chyba je, pokud člověk postrádá pokoru. Lídři by nikdy neměli předstírat, že jsou neomylní. Každý někdy udělá chybu a tím, že ji před ostatními přizná se jim nejen omluví, ale ukáže, že i on je člověk.

Inspirováno článkem z Businessnewsdaily.com.

Tip: Šaty dělají člověka a ve vedoucích pozicích jsou na reprezentativní vzhled často kladeny vysoké nároky. Využijte Answear slevový kód a pořidte si nové kousky za výhodné ceny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života firem a kanceláří