Jaké benefity jsou cool mezi zaměstnanci? | VímVíc.cz

Jaké benefity jsou cool mezi zaměstnanci?

12. 10. 2018

Firmy si tak trochu lámou hlavu, čím překvapit své zaměstnance, aby byli v práci spokojení a k firmě loajální. Stravenky, homeoffice a MultiSport karta už dnes nikoho neohromí, jelikož se to bere jako standard. Podívejte se, co nás inspirovalo u jiných firem.

Žádná oficiální pracovní doba a denní příděl zmrzliny

Zní to jako sen, ale v některých firmách je toto již skvěle zaběhnuté. Pracovat od devíti do pěti? A nějaká evidence docházky? Například na centrále americké společnosti Netflix v Kalifornii důvěřují svým zaměstnancům natolik, že nesledují pracovní dobu ani dny volna. To, co je důležité, jsou výsledky a skutečně odvedená práce. Tuto důvěru zaměstnanci velmi oceňují, ale také jsou si vědomi toho, že porušení by vedlo k okamžitému propuštění.

A jak je to se zmíněnou zmrzlinou na pracovišti? Zavedla ji americká firma Ben&Jerry´s a zaměstnanci mohou dokonce mluvit i do názvů samotných zmrzlin. Samozřejmě je pravdou, že firma sama zmrzliny vyrábí, ale řekněte sami – kdo by neocenil skvělou zmrzlinu v takových podmínkách, jaké u nás v létě panují?

A abychom se nebavili jen o tom, jak to chodí v Americe, pojďme si dát příklad i z brněnské IT firmy Artin, která zavedla neomezený počet dnů dovolené. Dříve firma poskytovala klasicky 4 týdny placené dovolené, nyní si mohou zaměstnanci po dohodě s nadřízeným zažádat o kolik dní chtějí. Možná se budete divit, ale ve firmě nepanuje žádný chaos a zmatek – naopak. Počet dnů, které průměrně čerpají, se ustálil na 30. A zajímavé je, že se pozitivně snížil i výskyt čerpání nemocenské.

Chodit do práce kdy chcete a ještě si nabrat zmrzlinu na odpoledne? Zní to jako sen. I takový benefit ale můžete zažít.

Konzultace se stylistkou jako benefit?

V některých firmách se již dříve zavedl roční budget, který zaměstnanci mohli čerpat na nákup oblečení. Platí to hlavně ve firmách, kde je reprezentativní vzhled na prvním místě, což se týká především bank, pojišťoven a celkově finančních či realitních služeb. Firmy ale zašly ještě dál a umožňují svým zaměstnancům mít k ruce někoho, kdo jim poradí, jak oživit šatník a pomůže celkově upravit jejich vzhled.

Ruku na srdce – ne každý od přírody umíme sladit vhodně různé módní kousky, proto se pomocná ruka určitě může hodit.

Stylistku by určitě občas uvítal každý z nás. V některých firmách můžete její služby využívat zcela zdarma.

S mazlíčkem i do kanceláře

Situace se změnila i ve prospěch vašeho čtyřnohého kamaráda, kterého musíte každý den nechávat doma. Řada firem došla k názoru, že takový psí parťák může skvěle stmelit kolektiv a na pracovišti rozhýbat náladu. Nic vás nezbaví stresu a špatné nálady tak rychle, jako váš chlupatý přítel.

Fyzické aktivity a knihy zdarma

Chcete si přes oběd jít zacvičit s MultiSport kartou nebo si naopak přečíst pěknou knihu? I touto cestou se již pár firem vydalo a snaží se tak zpříjemnit svým zaměstnancům klasické obědové pauzy. Mít zdravé a fit zaměstnance je určitě přáním mnoha firem. Například společnost Patagonia nabízí k využití firemní jízdní kola, volejbalové hřiště nebo lekce jógy. V době oběda mohou navíc využívat i surfování. Na to sice v ČR nemáme příhodné podmínky, nicméně možností, jak podpořit fyzické aktivity, je i tak víc než dost.

V jednom americkém nakladatelství si mohou zaměstnanci bezplatně objednávat knihy. Platí to i pro jejich elektronickou podobu. Vybírat mohou ze seznamu s více než stovkou titulů po celý rok. Kromě toho mají možnost se zapojit i do čtenářských klubů, kde mohou s ostatními účastníky diskutovat a vytvořit tak týmovou spolupráci. A věděli jste, že „stravenky na knihy“ jsou uznány jako oficiální benefit?

Pokud patříte mezi pejskaře, právě pro vás jsou zřizovány výhody dog-office-friendly.

Naladění po práci

V zámoří začíná být přímo hitem pracovní benefit, který tady u nás můžeme označit za teambuildingovou aktivitu. Akorát v tomto případě se jedná o mimofiremní posezení, jenž se odehrává každý pátek a pije se na účet zaměstnavatele.

Dobrovolnické dny a hromady jídla na pracovišti zdarma

Pokud vám není lhostejné, v jak nezdravé době žijeme a chcete s tím něco udělat, můžete v několika firmách využít dobrovolnické dny. Za svůj běžný plat můžete pomoci třeba s malováním a stěhováním nábytku v dětských domovech, hrabat listí ve veřejných parcích nebo rozlévat polévku potřebným. Trochu se odreagujete a zapomenete na pracovní starosti. Navíc ještě budete mít dobrý pocit, že jste někomu pomohli. A ten je k nezaplacení.

V zahraničí je jídlo na pracovišti zdarma častým benefitem. Nemusíte pak řešit, co a kde seženete ráno k snídani nebo kolik stravenek zase dáte za oběd. Navíc v dnešní moderní době zaměřené na zdravé stravování si můžete díky tomuto benefitu skvěle hlídat svou váhu a mít pestrý jídelníček. Otázkou je, kdy se tento benefit dostane k nám do ČR...

Benefity my měly lidi zkrátka bavit. Ideálně je, pokud jsou spojené i s firemní kulturou společnosti.

Způsobů, jak si ve firmě udržet motivované zaměstnance je opravdu mnoho! Je třeba zapojit kreativitu a spojit vhodný benefit s kulturou dané firmy. Ruku na srdce, mobilní telefon a notebook už opravdu mezi benefity nepatří. Představte si, že byste uklízečce dali hadr a kbelík a tvrdili, že se jedná o formu benefitu. A pozor i na služební auto, které pak nemůžete používat k soukromým účelům. Když už firma něco nabídne, mělo by se jednat opravdu o něco navíc, co má pro zaměstnance přidanou hodnotu a mají z toho radost. Benefity zkrátka musí lidi bavit!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Personalistika a HR