Které benefity jsou výhodné a které naopak? | VímVíc.cz

Které benefity jsou výhodné a které naopak?

22. 03. 2018

Firemní benefity se těší velké oblibě. Firmy se snaží zaměstnance nalákat na nejrůznější výhody. Služební auta, telefony, stravenky nebo MultiSport karta. Jaké jsou nejoblíbenější a zároveň nejvýhodnější zaměstnanecké benefity?

Benefity

Nejsou benefity jako benefity

Mezi nejoblíbenější benefity pro zaměstnance patří služební auto, mobilní telefon, týden dovolené navíc, občerstvení na pracovišti a penzijní pojištění. Tato pětice je dlouhodobě nejoblíbenější, i když vznikají i zajímavější benefity.

Existují různé druhy benefitů. Z některých se neplatí ani pojištění, ani daně a jsou tak výhodné jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Pak tu máme benefity, které jsou výhodné jen pro jednu stranu. Další skupinu pak tvoří ty, jež nejsou tak finančně výhodné, ale mají velký motivační potenciál.

Penzijní připojištění je velmi oblíbený benefit podporovaný i státem.

Jaké benefity jsou nejvýhodnější?

Výhodnost benefitů určuje zákon o dani z příjmů. Pro zaměstnavatele existují benefity, které jsou daňově uznatelné, nebo naopak daňově neuznatelné. Zaměstnanci se nabízejí varianty zdanitelné a nezdanitelné příjmy. Nejvýhodnější benefity jsou takové, kde si zaměstnavatel sníží daňový základ o náklady s nimi spojené. Zároveň ale zaměstnanec nebude platit daň ani pojištění.

Mezi výhodné benefity tak můžeme řadit penzijní pojištění, stravenky do limitu, vzdělávání a rekvalifikace související s předmětem činnosti zaměstnavatele, pracovní oblečení a obuv nebo pitnou vodu na pracovišti. Takové benefity nejsou zdanitelným příjmem pro zaměstnance a zároveň jsou daňově uznatelným nákladem pro zaměstnavatele.

Výhodnost benefitu závisí na dani z příjmů.

Daňová kalkulačka vám pomůže při výpočtu daně z příjmů.

Na většinu benefitů doplácí firma

Do nejširší skupiny benefitů spadají benefity výhodné pro zaměstnance. Zaměstnanec neplatí žádnou daň, ale firma je nemůže zařadit do nákladů snižující daňový základ. Jedná se o příspěvky na kulturní či sportovní akce nebo aktivity, jako je například MultiSport karta, na služby zdravotnických zařízení nebo na pořízení zdravotnického zboží.

Nově přibyl i benefit na nákup tištěných knih, kteří jistě rádi přivítají zaměstnanci knihomolové.

Čím lákavější, tím méně výhodné

Nejzajímavější firemní benefity už ale nejsou tak výhodné pro zaměstnance. Služební auto i pro soukromé účely, týden dovolené navíc, nebo roční kupón na MHD patří do skupiny, kdy zaměstnanec platí zdravotní a sociální pojištění i daň. Zaměstnavatel zaplatí daň, pojištění už ale ne. Do nejméně výhodných benefitů pak patří poskytnutí zájezdu nebo rekreace nad 20 000Kč, dárky zaměstnancům či stipendium pro osoby, které se nepřipravují na výkon profese daného zaměstnavatele.

Při odkupu služebního auta od firmy zaplatíte daň i pojištění.

Systém cafeterie

V systému cafeterie je každému zaměstnanci přidělen určitý počet bodů na rok. Sám si pak volí benefity, které ho nejvíce zajímají. Velmi často je v systému koeficient, který odečítá body podle nevýhodnosti pro firmu. To má zabránit tomu, aby zaměstnanec čerpal výhodné benefity jen pro sebe a nemusel se podílet na pojištění či dani, které by platil zaměstnavatel.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří