Věčné téma životopis: co a proč v resumé raději neuvádět | VímVíc.cz

Věčné téma životopis: Co a proč v resumé raději neuvádět

15. 10. 2018

Chystáte se změnit práci a zasíláte zaměstnavateli váš životopis? Některé informace je dobré neuvádět, kvůli předsudkům mohou způsobit více škody než užitku. Jaké informace to jsou, jak můžete na pohovoru zaujmout a jaké otázky nejspíše uslyšíte?

Věčné téma životopis: co a proč v resumé raději neuvádět

Životopis rozhoduje

Právě strukturovaný životopis zpravidla rozhoduje o tom, zda budete nebo nebudete pozváni na pracovní pohovor. Personalista musí dennodenně projít desítky životopisů, aby vybral pro danou pracovní pozici ty nejlepší kandidáty. Díky některým informacím, o kterých se v životopisu zmíníte, existuje velká šance, že se pohovoru budete moci zúčastnit.

Na druhou stranu existují informace, které byste v životopisu nikdy neměli zmiňovat. Prostě a jednoduše proto, že pro zaměstnavatele nejsou důležité nebo vás, v horším případě, mohou vystavit diskriminaci.

Některé informace vám účast na pohovoru mohou zajistit, jiné ale způsobí přesný opak. Především ty, na základě kterých vás zaměstnavatel může diskriminovat.

Základní pravidla

Pokud chcete být pozváni na pohovor, je dobré řídit se základními pravidly. Délka resumé by neměla přesahovat dvě strany. Víme, že se jedná o shrnutí celého vašeho dosavadního profesního života, taková limitace ale může přinést ovoce. Zmiňte jen to nejpodstatnější, relevantní a důležité pro danou pozici, na kterou se hlásíte.

Vynechte nepodstatné a kromě toho se soustřeďte také na to, abyste neuvedli nic, co by vás potenciálně mohlo znevýhodnit.

Buďte upřímní, ale...

V první řadě buďte k potenciálnímu zaměstnavateli a personalistovi upřímní. Věřte, že nový kolega pravděpodobně bude znát někoho z vašeho širšího okolí. Nemusí to být nutně přímo váš bývalý kolega či zaměstnavatel, kteří potvrdí, že jste si informace v životopisu trochu přibarvili. Jsou ale informace, které nemusí být součástí životopisu. Dokonce by jejich uvedení mohlo být na škodu.

Některé věci jsou příliš osobního rázu, abyste je v životopisu museli uvádět. Dejte si pozor, abyste nezmínili nic, co by kvůli předsudkům zaměstnavatele mohlo vést k tomu, že nebudete pozváni ani na pracovní pohovor. Je jasné, že během samotného setkání personalista zjistí, kolik vám přibližně je a že máte cizí přízvuk či viditelná postižení. Vy už ale můžete během osobního setkání na pohovoru zaujmout díky svým vlastnostem a dovednostem.

Upřímnost je důležitá a lež často vyjde na povrch. Některé informace jsou ale příliš osobního rázu, ty zmiňovat nemusíte.

Rozhodnutí na základě předsudků

Všichni víme, že se firmy nemohou rozhodovat o potenciálních zaměstnancích na základě barvy kůže nebo pohlaví či věku. I přesto je dobré veškeré informace tohoto typu v životopisu vynechat. Na následujících řádcích vám představíme ty nejdůležitější, které mohou vést k diskriminaci a které proto v resumé raději neuvádět.

Na následujících řádcích představíme to, co v resumé kvůli předsudkům lidí a diskriminaci raději neuvádět.

Politika k pohovoru nepatří

Bylo by těžké uvěřit, že jste se během svého života nikdy nedostali do slovní potyčky s vašimi přáteli nebo kolegy. Speciálně když došlo na politická témata. Ani v životopise neuvádějte, že jednou z vašich pracovních zkušeností je práce pro konkrétní politickou stranu. Váš budoucí zaměstnavatel může zastávat kompletně odlišné politické názory.

Něčemu takovému se vyhněte i na pohovoru, zaměstnavatel se vás na vaše politické sympatie ptát nebude. Stejnou pozici zaujměte i v případě práce pro náboženskou organizaci.

Kompletně se vyhněte zmínkám o práci po politickou stranu nebo náboženskou instituci.

Kořeny v zahraničí

Zaměstnavatelovou záležitostí není ani to, jaký je váš etnický původ. Pokud tedy pocházíte vy nebo předchozí generace vaší rodiny z jiné země a vyznáváte jinou kulturu, není potřeba se o tom zmiňovat. Je pravdou, že pro množství mezinárodních firem je dnes jiná rasa a národnost spíše předností, protože si zakládají na multikulturních týmech. Zmiňte ji tak jen v případě, že pracovní tým je složen především z lidí stejného etnického původu jako vy.

Jazyky zmiňte především světové nebo ty, které jsou pro danou pozici podstatné. Vynechte také informace o vašem občanském statusu.Tedy ve které zemi jste se narodili nebo kde jste dlouhou dobu žili a jaké je vaše aktuální občanství.

Zaměstnavatele by neměl zajímat váš etnický původ, kde jste se narodili, kde jste dlouhou dobu žili či jaké je vaše aktuální občanství.

Děti a pohovor

Diskriminace ze strany zaměstnavatele nesmí být součástí výběrového řízení ani v případě rodinného stavu. Je jen vaší osobní věcí, zda máte partnera a jakého pohlaví případně je. Jestli jste ovdovělí, rozvedení, anebo naopak plánujete svatbu do životopisu rozhodně uvádět nemusíte a na samotném pohovoru se o tom také nezmiňujte.

Ani děti nesmí být rozhodujícím faktorem při výběru nového zaměstnance. Personalista se musí vyhnout otázkám, ze kterých by bylo patrné, kolik dětí máte či je někdy v budoucnu plánujete mít.

Otázky týkající se rodinného stavu včetně pohlaví vašeho partnera jsou stejně, jako otázky ohledně dětí, pro personalistu zakázané.

Zmiňte jen některé osobní informace

Telefonní číslo a e-mail, na kterém vás může personální oddělení zastihnout, je běžnou součástí životopisu. Uchazeči také často zmiňují město, ve kterém žijí. To je v pořádku. Rodné číslo a číslo vaší platební karty si ale nechte pro sebe.

Mnoho lidí v rámci svého životopisu prezentuje také sociální sítě. Pokud máte na Facebooku vaši profesionální stránku nebo je na LinkedInu uvedena celá vaše pracovní kariéra včetně doporučení, určitě se pochlubte. Pokud je ale Facebook prezentací jen vašeho online osobního života, uvedení se vyhněte.

Sociální sítě by měly být součástí vašeho životopisu pouze v případě, že na nich prezentujete své kariérní úspěchy.

Rozchod s bývalým zaměstnavatelem

Jestliže jste se rozešli s bývalým zaměstnavatelem ve zlém, vaše pracovní produktivita nesplnila očekávání, nebo jste se prostě neshodli s ostatními, nechte si to pro sebe. Důvody propuštění nemusíte zmiňovat ani v životopise, ani na pohovoru. Pokud ale na pohovoru zazní otázka položena personalistou, co byl důvod opuštění vašeho předchozího zaměstnání, dobře si rozmyslete, co odpovíte. Lež má totiž krátké nohy.

Pro většinu profesí (s výjimkou například školství a zdravotnictví) není požadován čistý trestní rejstřík. Pauzy mezi zaměstnavateli vysvětlete, na personalistu jinak taková mezera v životopisu dojem neudělá.

Nechte si pro sebe také to, že váš odchod od předchozího zaměstnavatele doprovázely problémy.

Míry 90, 60, 90

Jen pro minimum pozic musí být uváděna vaše výška, hmotnost a věk. Jak moc jste atraktivní, jakou máte barvu pleti a jaké máte indispozice není věcí budoucího zaměstnavatele. Vaše zdravotní záznamy jsou také vaší osobní záležitostí. Veškeré informace, které by mohly něco z výše uvedeného naznačovat, vynechte.

Fotografii do životopisu nemusíte umisťovat, pokud ji zaměstnavatel nevyžaduje. Pokud fotografii přiložíte, mějte na paměti, že existují určitá pravidla. Fotka by měla mít rozměry pasové fotografie, na ní by měla být vidět celá hlava včetně ramen. Součástí musí být vhodné oblečení, decentní make-up a šperky a měla by být umístěna v horní levé či pravé části CV.

Informace týkající se vzhledu nejsou důležité. Věk, výška, hmotnost, barva pleti a zdravotní indispozice jsou další věcí, kterou si můžete nechat pro sebe.

Jak na pohovoru zaujmout?

Vynechat v životopisu veškeré informace, které by mohly vést k předsudkům a zaujatosti, vám mohou zajistit pozvání do firmy. Jak nyní ale zaujmout na pohovoru? Vhodně se oblečte. Buďte přirození, otevření, usměvavý a přátelští. Nebojte se prezentovat vaše pracovní úspěchy a odpovídejte na otázky se zájmem, nikoliv pomocí tří slov.

Vaše motivace a zapálení pro věc mohou sehrát důležitou roli, a tak se nebojte klást zaměstnavateli otázky. Na mnoho otázek na pohovoru se dá navíc připravit a připravenost personalista také ocení.

Personalista si vás může mezi všemi kandidáty zapamatovat jen díky vašemu úsměvu a pozitivnímu přístupu.

Klasické otázky na pohovoru

Jaké otázky mohou personalisté položit a jakých 10 otázek s největší pravděpodobností zaslechnete na každém pohovoru?

  • Řeknete nám prosím něco o sobě?
  • Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?
  • Proč zrovna tato pozice?
  • Co víte o naší společnosti?
  • Proč jste ukončili pracovní poměr v předchozím zaměstnání?
  • Kde se vidíte za pět let?
  • Proč bychom měli upřednostnit před jinými kandidáty právě vás?
  • Co vy a stresové situace?
  • Jaký plat si představujete?
  • Chcete nám položit nějakou otázku?

Na každou z nich si můžete připravit odpověď již doma a nic vás tak nepřekvapí. Věříme, že vaše připravenost a kapka štěstí dopomůže k tomu, že získáte pracovní pozici, o kterou máte zájem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis