Odstupné a kdy na něj máme nárok? | VímVíc.cz

Odstupné a kdy na něj máme nárok?

18. 10. 2017

Rozmýšlíte se, jestli odejít z práce, ale nejste si jisti tím, kdy máte nárok na odstupné? V jakých případech má zaměstnavatel povinnost vám jej vyplatit a kdy vám nárok na odstupné nevzniká?

Odstupné a kdy na něj máme nárok?

Kdy tedy na odstupné nárok máme a kdy nikoli?

Dostali jsme výpověď

Na odstupné nám vzniká nárok v tu chvíli, kdy jsme dostali od zaměstnavatele výpověď z z organizačních důvodů, které v sobě zahrnují:

  • jestliže se ruší zaměstnavatel nebo jeho část
  • pokud se přemisťuje zaměstnavatel nebo některá jeho část
  • když se zaměstnanec stane nadbytečným a to z důvodu změny jeho úkolů, technických změn v podniku (jeho pozice kvůli vývoji takřka zanikne) anebo pokud se stane pro firmu nadbytečným
Jsou případy, ve kterých má zaměstnanec ze zákona nárok na odstupné.

Pokud vám dal zaměstnavatel výpověď z těchto důvodů anebo jste spolu vzájemně ukončili pracovně-právní vztah dohodou, náleží vám odstupné. Jestliže vám jej zaměstnavatel nevyplatil nebo odmítá vyplatit, kontaktujte inspektorát práce.

Co když výpověď podává zaměstnanec

Někteří lidé si chybně myslí, že i pokud podali zaměstnavateli výpověď oni, náleží jim odstupné. Není to ovšem tak. Jestliže dáte výpověď vy, nárok na odstupné vám nevzniká.

Jestliže podává výpověď zaměstnanec, nevzniká mu nárok na odstupné.

Odstupné při výpovědi ze zdravotních důvodů

Pokud se na pravidelné preventivní lékařské prohlídce ukáže, že zaměstnanec už déle nemůže vykonávat svěřenou práci kvůli nemoci, úrazu či hrozbě nemoci z povolání, je mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem uzavřena výpověď a zaměstnanci v tomto případě taktéž vzniká nárok na odstupné.

Kolik peněz na odstupném dostanu?

Výše odstupného se odvíjí podle doby, po kterou jste u zaměstnavatele pracovali a minimální výše se stanovuje podle let odpracovaných u vašeho posledního zaměstnavatele. Jestliže váš poslední pracovní poměr trval například méně než jeden rok, náleží vám ze zákona odstupné v výši jednoho měsíčního platu. Ve chvíli, kdy jste pracovali u zaměstnavatele déle jak rok, ale zároveň méně jak dva roky, dostáváte odstupné ve výši dvou měsíčních platů. Pokud jste u zaměstnavatele pracovali dva roky a déle, nárok máte na odstupné ve výši třech měsíčních platů a jestliže odcházíte ze zdravotních důvodů, výše platu se bude odvíjet podle rozhodnutí lékaře. Nejvýše však můžete dostat vyplaceno odstupné ve výši 12 měsíčních platů.

Pokud hledáte práci, mrkněte na volné pracovní nabídky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo