10 zásadních otázek, které je třeba při pohovoru položit | VímVíc.cz

10 zásadních otázek, které je třeba při pohovoru položit

07. 01. 2018

Pracovní pohovor s kandidátem vypadá na první pohled jednoduše. Personalista ví, jaké schopnosti a zkušenosti daný uchazeč musí mít, zeptá se na pár základních otázek a voilà, ideální pracovník je na světě. V praxi to ale není tak jednoduché. Jaké otázky uchazečům pokládat?

10 zásadních otázek, které je třeba při pohovoru položit

Pohovor a nový kandidát

Osobní pohovor je zásadní. Poté, co sítem prošli ti nejlepší uchazeči je čas na to, zeptat se jich na profesní otázky, ale také na otázky trochu osobnější, abyste mohli zjistit, na kolik by si daný kandidát rozuměl s týmem. Podívejte se na několik tipů na ideální otázky na pohovor, které by rozhodně měly padnout. A pamatujte - neměli byste uchazeče vyslýchat, ale vést s ním spíše příjemný a plynulý rozhovor.

Snažte se zjistit, na kolik by jedinec zapadal celkově do kolektivu a firemní kultury.

Jaké otázky pokládat, abyste odhalili kandidátovy kvality?

1. Řekněte mi o sobě nějakou zajímavost, která by ostatní mohla překvapit

Proč pokládat tuto otázku? Jednoduše máte možnost zjistit o kandidátovi nějakou zajímavost, která může podpořit anebo naopak ohrozit to, zda si ho vyberete. V obou případech je to dobře pro vás i pro něj. Můžete zjistit, že kandidát běhá maratony, venčí psy z útulku anebo naopak dělá nějakou podivnou věc, která by mohla ohrozit i jeho pracovní výkon. Ptejte se na tuto věc, neboť můžete zjistit něco, co byste se v normálním rozhovoru vůbec nemuseli dozvědět.

2. Pokud byste mohl něco ze své minulosti změnit, co by to bylo?

Tato otázka vám může pomoci porozumět, jaké náročné životní situace (a to třeba právě i profesní) uchazeče potkaly, a jak se s nimi následně vypořádal. Znalost těchto věcí vám mohou pomoci pokud jste manažer týmu. Na tuto otázku navazuje další:

3. Řekněte mi, zda u vás někdy nastala nepříjemné nedorozumění s kolegou, které vedlo ke špatnému vztahu. Co se stalo, jak jste k problému přistupovali a co jste se z toho naučili?

Díky této otázce můžete zjistit, jak kandidát přistupuje k problémům a jak je řeší. Naučil se něco z minulosti? Má k řešení problémů v práci dobrý přístup? Podle tohoto odhadnete, jak by se uchazeč mohl při konfliktu zachovat v budoucnu. To, že má totiž jedinec skvělý životopis ještě není předpoklad k tomu, aby byl skvělým zaměstnancem. Můžete se poté zeptat přímo na to, čeho se daný problém v komunikaci týkal. Navázat na tuto otázku můžete také tím, aby vám jedinec popsal jeho celkový největší neúspěch a jak se s ním vyrovnal. Podívejte se na to, jak napsat životopis vzor.

4. Jaká je vaše vysněná pozice a proč?

Pomocí této otázky může jedinec sdílet jeho nejlepší schopnosti a dovednosti. Vám to to velmi pomůže v tom, že zjistíte, zda se uchazeč na danou pracovní pozici hodí. Často se totiž může stát to, že kandidát vůbec není na danou pracovní pozici vhodný a vlastně se na ni hlásí jen tak na zkoušku.

5. Jaké jsou vaše největší úspěchy?

Když lidi vyzvete k tomu, aby vám vyprávěli pro ně důležité životní situace a příběhy z práce, můžete jednoduše nahlédnout do jejich hodnot. Čeho si nejvíce cení? Co pro ně znamená úspěch? Jak si cení svého vlivu a roli v daném úspěchu? Jaká je jejich motivace? Nejlepší na této otázce je, že v sobě skrývá mnohem více odpovědí, než jen na to, jaké jsou jedincovy největší úspěchy.

Někdy je lepší ptát se nepřímo a dostat odpovědi na více otázek najednou.

6. Popište typově vašeho nejvíce a nejméně oblíbeného vedoucího

Díky této otázce se rychle dostanete k tomu, jak by bylo vhodné ke kandidátovi v budoucnu přistupovat a jak jej “řídit”. Zjistíte také, jaký je jeho profesní přístup a nakolik vyspělý je. Vyspělý člověk totiž na svého nejméně oblíbeného šéfa nadávat nebude, ale bude se snažit obecně popsat, proč mu taková spolupráce nevyhovovala.

7. Jak jste se ocitl tam, kde zrovna jste?

V podstatě se jen jedná o jinou otázku typu: Popište mi vaše zkušenosti. Tato otázka je ale mnohem osobnější a dovolí kandidátovi trochu více se zamyslet. Vám to dá nejlepší možný přehled o dosavadní kariéře uchazeče.

Otázky na konec

Stále ještě si nejste jistí, zda je uchazeč ten pravý? Zeptejte se ho ještě na tyto tři otázky:

  • 8. Jaké výzvy vám v této profesi přijdou nejzásadnější?
  • 9. Co vás na této pozici zajímá nejvíce?
  • 10. Máte nějaké otázky na mě?
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Personalistika a HR