Nejlepší zhodnocení peněz? Přečtěte si tipy! | VímVíc.cz

Nejlepší zhodnocení peněz? Přečtěte si naše tipy!

04. 02. 2020

Přišli jste ke slušnému jmění a tápete, jak s ním naložit? Časy, kdy se peníze v hotovosti schovávaly doma na přísně tajných místech, jsou už passé. Dnes máme obnos většinou uložený na účtu v bance. Ale abyste své peníze ochránili před rizikem inflace, je vhodné je ukládat do investic. Ovšem ani to se vždy neobejde bez rizika. Pokud se v investicích příliš nevyznáte, v našem článku se dozvíte, jak na to. Přinesli jsme vám několik tipů, kam své peníze vložit. Pokud naopak řešíte opačný problém, tak se podívejte na náš srovnávač půjček.

Nejlepší zhodnocení peněz? Přečtěte si naše tipy!

Jak zhodnotit peníze?

Peníze by vám měly přinášet radost. Ačkoliv už jste si možná našetřili vysoký finanční obnos, nejspíš byste rádi s penězi nějak rozumně naložili. Samozřejmě ne každá peněženka si může dovolit tu možnost přenechat svou velkou část jen tak charitě. Byť by toto gesto bylo sebešlechetnější. Středem vašeho zájmu bude spíš to, že chcete peníze uložit či investovat tak, aby kvůli inflaci neztratily hodnotu a pokud možno vám i něco dobrého přinesly. Takových možností máte několik.

Pokud necháte ležet své peníze téměř ladem na běžném spořicím účtu, nepřinesou vám navíc téměř nic. Navíc je nutné myslet na možnou míru inflace. Aby peníze na své hodnotě neztrácely, měly by s inflací držet krok. A pokud je jejich majitel zodpovědný a záleží mu na nich, měl by dělat co nejvíc proto, aby je před touto katastrofou uchránil. Což je v dnešní době těžké, ale ne úplně nemožné. Proto není od věci zvážit jiné možnosti naložení s financemi, než je běžný bankovní účet. V první řadě ale musíte zvážit, zda se rozhodnete peníze spořit, nebo investovat.

Kam investovat a zhodnotit peníze?

Nejdříve si ujasníme, jaký je rozdíl mezi pojmy spořit a investovat. Někteří lidé totiž tato slova často zaměňují, nebo je považují za synonyma. Ale není tomu tak. Spořit znamená pravidelné ukládání peněz na spořicí či běžný bankovní účet (například určitou částku nebo procento ze mzdy). Oproti tomu investování peněz do něčeho je trochu vyšší level. Investování umožňuje člověku přímo se podílet na chodu ekonomiky a různých firem. Záleží kam a jak kdo investoval. Investování se může zdát v mnoha ohledech atraktivnější než spoření, avšak je také mnohem víc riskantní a není zde zaručena míra očekávaného zisku. Na druhou stranu takového investora může při opravdu dobré investici čekat i daleko větší výnos, než původně zamýšlel.

Nyní se vám možná vybaví nespočet věcí, do nichž se dá investovat. Některé jsou jistější, jiné zase vyžadují větší zkušenosti a vhled do dané oblasti. Své peníze můžete zainvestovat například do:

  • Akcií
  • Podílových fondů
  • P2P (neboli peer to peer)
  • Kryptoměny
  • Nemovitostí
  • Zlata
  • Dalších alternativ (umění, alkohol, drahé kovy apod.)

Velká část podnikatelů a společností vkládá část ze svého zisku (část procent) právě na investice či podporu různých projektů. Přitom víme, že zisk je pro řadu z nich jedním z hlavních důvodů, proč začali podnikat. Zisk je pro společnosti také motivací pro pokračování v činnosti.

Akcie – jak profitovat z úspěchu druhých?

Tento typ cenného papíru je asi neznámější a nejoblíbenější způsob, jak investovat své peníze. Pokud se rozhodnete pro koupi akcie, stáváte se tak de facto vlastníkem části společnosti, do jejíž akcií jste investovali. Investice do akcií pro vás může být zlatým dolem, ale stejně tak můžete i prodělat. Takovéto zhodnocení peněz ale vyžaduje trochu větší míru přehledu o ekonomice a trhu. Ale pokud budete mít dobrého investičního poradce, nebo jste už zkušeným investorem není se čeho bát, i když úplně bez rizika se neobejdete nikdy.

Pokud vlastníte akcie, máte nárok na výplatu tak zvané dividendy, tedy na podílu na zisku. Celkový výnos akcie je pak dán součtem dividendového a kapitálového výnosu. Slušně vydělat ale můžete nejen nákupem akcií, ale také jejich prodejem. Je běžnou praxí, že ceny akcií v průběhu času stoupají, nebo naopak klesají. Obchodovat s akciemi můžete na burze i online, což je stále oblíbenější.

Podílové fondy

Podílové fondy mohou být dobrou alternativou, pokud sice chcete investovat do cenného papíru, ale nemáte dostatečný obnos na to pořídit si akcii. Investoři, kteří vloží své peníze do podílových fondů, tak učinili s jasným cílem. Jde o to dát dohromady finance na to, aby pokryly požadované cenné papíry. V tomto případě hlavně akcie a dluhopisy. A to nepochybně za účelem jistého výnosu. Při výběru podílového fondu, do nějž se rozhodujete investovat, byste se měli zamýšlet i nad oborem a typem fondu. Každý fond je totiž jiný. Existují tak zvané pasivní, nebo aktivní fondy a také dynamičtější a konzervativnější fondy. Ve vlastním zájmu byste si měli informace o vybraném fondu pečlivě projít, jelikož každý z nich si účtuje jiné poplatky a má jiné vstupní podmínky.

P2P neboli peer to peer investice

Možná už jste o nich někdy slyšeli. Jde o poměrně nový typ investic. P2P je investiční složka, kdy lidé půjčují přímo jiným lidem. Jedná se o takovou investici, v níž nehraje roli banka. Nebo se obrazně řečeno banka stává z vás, jakožto investora. Tento systém půjček a investic probíhá na tak zvané P2P internetové platformě. Tam přispívá velké množství lidí na různé projekty.

Proces probíhá jednoduše. Žadatel o půjčku, kterým může být jak jednotlivec, začínající podnikatel, tak právnická osoba, kontaktuje některou z P2P platform a informuje ji o svých zájmech. Není to však jen tak. Platforma žadatele o půjčku prověří a následně mu vystaví smlouvu o zprostředkování úvěru s investorem. Každá P2P agentura ale funguje jinak a má odlišné podmínky. V mnohém je tento systém výhodnější pro obě strany. Osoba, která si peníze vypůjčuje, si často přijde na lepší podmínky než u banky (například levnější úvěr). Naopak investoři získají z investice do půjček dobré návraty a vysoké výnosy..

Investice do kryptoměny

Další poměrně novátorská záležitost. Tato investiční složka se těšila nemalé oblibě během roků 2017 a 2018. Poté došlo k raketovému pádu první kryptoměny Bitcoin, kterému se zatím nepodařilo získat ztracenou reputaci zpět. V oblibě byly kryptoměny především díky jejich rychlému vzestupu, který bohužel netrval příliš dlouho natolik, aby přesvědčil potenciální investory o tom, že se jim vyplatí vložit peníze zrovna sem. Zatím se vyplatí být vůči kryptoměnám rozvážný, neboť díky jejich neustálým výkyvům člověk nikdy neví, do čeho jde.

Vložte své peníze do nemovitosti

Investice do nemovitostí a pozemků patří mezi velmi zajímavé a žádané možnosti, co se týče zhodnocení peněz. Ceny nemovitostí se stále mění. Ale nemusíte kupovat dům a čekat na vhodnou příležitost, až ho budete moc za několik let prodat, když ceny nemovitostí stoupnou. Investicí do bytů, domů, pozemků či jiných prostor si můžete přijít na zajímavý finanční obnos, který k vám přijde ve formě pronájmu.

Jestliže přistoupíte k variantě investovat své peníze do nemovitosti, připravte se, že to bude běh na dlouhou trať. Je nezbytné sledovat, jak se ceny nemovitostí vyvíjejí. Například během minulého roku ceny nemovitostí v Praze raketově stouply. To bohužel nebylo příliš přínosné pro ty, kteří snili o pořízení vlastního domova za příhodnou cenu. Ale naopak pro vlastníky domů a bytů v hlavním městě toto období bylo zlatým dolem. Z toho plyne, že pokud umíte dobře odhadnout vývoj trhu, nebo na tyto věci máte dobrý čuch, nebylo by od věci investici do nemovitosti zvážit.

Vyplatí se investovat do zlata?

Do drahých kovů často vkládáte peníze, aniž byste si to kolikrát uvědomovali. Když si pro radost pořídíte kvalitní zlatý či stříbrný šperk, hodinky, či jinou dekoraci, automaticky jste si pořídili výhodnou investiční položku. Oproti investicím do cenných papírů, nemovitostí či kryptoměny se dá říct, že tohle je sázka na jistotu. Cena zlata totiž dlouhodobě stoupá. Proto jsou drahé kovy bezpečnými uchovateli hodnoty vašich financí. Zlato je natolik oblíbené a důležité, že si téměř nelze představit život bez něj. Používá se nejen ve šperkařství či oděvnictví, ale například i v elektronice. Zatímco hodnota cenných papírů se může stát nulovou, zlato se bude držet vždy na předních příčkách oblíbenosti.

Nepodceňujte alternativní možnosti investic

Tato investice je velmi často provázena velmi specifickým důvodem, proč jste do dané věci vložili jistý finanční obnos. Často se jedná o zálibu v dané oblasti. Mezi takovéto výhodné investice patří například láhev archivního alkoholu, umělecké dílo či vzácná poštovní známka. Možnost výdělku je v tomto případě bohužel velmi nejistá, někdy nemusí být také vůbec žádná. Přesto byste tuto skupinu možností, kam investovat peníze neměli podceňovat, už jen z toho důvodu, že člověk nikdy neví. Některé láhve se vyplatí nevypít, neboť za desítku let se stanou archivním kouskem, nebo se mladý neznámý umělec může jednoho dne stát světově uznávaným a jeho obrazy se budou dražit za milionové částky.

Jak správně spořit?

Spoření je mezi lidmi velice oblíbený způsob, jak do budoucna zhodnotit své peníze. Bohužel vám ale nepomůže uchránit vaše úspory před inflací. Vaše finance uložené na jakémkoliv účtu budou inflaci podléhat vždy, s tím bohužel nic nenaděláte. Ale přesto je tento způsob ukládání peněz doporučovaný a je jedno, zda si šetříte na důchod, stavbu domu, nebo prstě jen na horší časy. Samozřejmě ale můžete zároveň peníze spořit a investovat, nebo naspořené peníze později vložit do některých z výše zmíněných položek. Obě věci jdou ruku v ruce. I v případě spoření máte několik možností, jak s financemi naložit. Můžete je vložit na:

  • Spořicí účet
  • Běžný účet
  • Termínovaný vklad
  • Stavební spoření
  • Penzijní spoření

Tip: Chcete si za uspořené peníze udělat radost? Pořiďte si značkový kousek z obchodu Urban Store. Slevové kupóny Urban Store vám zpříjemní nákup zajímavými slevami.

Kam své finance uložit?

Na co si své peníze budete šetřit, zůstává už na vás. Spořicí účty jsou velmi oblíbené a vyjdou mnohem výhodněji, než když si necháte uložit peníze na běžný účet. Finanční rezervy prostřednictvím spořicího účtu si tvoří asi 86 % Čechů. V roce 2020 banky svým spořitelům nabízejí úroky pohybující se kolem 1,5 %. Další výhodou tohoto typu účtu je ta, že peníze na něm nejsou nijak svázány a kdykoliv si je můžete převézt na běžný účet a utrácet je. Navíc takto uložené finance musí být ze zákona pojištěny, takže se nemusíte bát o jejich ztrátu.

Další alternativou, jak zachovat finance je vkládat peníze na stavební spoření. Název mírně klame, neboť peníze z něj lze použít na cokoliv. Stavební spořitelny aktuálně nabízejí podobně vysoké úroky, jako u spořicích účtů. Výhodou stavebního spoření jsou i příspěvky od státu. Dále máte možnost si uložit svůj obnos na termínový vklad, ten se vám ale ze všech zmíněných vyplatí nejméně. Lidé ve vyšším věku také rádi ukládají své peníze na důchodové spoření. I když stále větší část z nich spoří to tak zvaných transformovaných fondů, tedy, penzijního připojištění. U takto uložených peněz je ale třeba brát v potaz případné zdražování a zda se jejich spoření vyplatí.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře Investice a spoření