Dovolená 2021: Jaké jsou trendy? | VímVíc.cz

Dovolená 2021: Jaké jsou trendy?

31. 10. 2021

Letošní rok je specifický tím, jak moc chtějí Češi strávit dovolenou v Čechách. Je to způsobené zejména aktuální situací okolo koronaviru. Dovolená s dětmi v Česku je méně náročná jak finančně, tak na organizaci oproti zahraničním dovoleným. Touha po vycestování za hranice mění spotřebitelské chování a lidé už nevyhlížejí dříve oblíbené last minute zájezdy. Stále větší zájem zaznamenávají exotické destinace a dovolená Zanzibar, dovolená Kanárské ostrovy, dovolená Dominikánská republika aj.

Dovolená 2021: Jaké jsou trendy?

Dovolená v Čechách

Dovolená v Čechách roste na oblibě. Způsobila to především koronavirová situace a obavy z cestování za hranice. Lidé nechtějí řešit, jaké dokumenty a potvrzení musí mít s sebou, chtějí si odpočinout od práce, užít si dovolenou s dětmi a řešit akorát to, co si sbalí do kufrů. Dovolená v Česku nabízí objevování krásných míst, kdy není třeba jezdit daleko za hranice. Hodně oblíbená dovolená v Čechách je dovolená v karavanu nebo v obytné dodávce. Je to velké dobrodružství vhodné i jako dovolená v karavanu s dětmi. Především mezi mladými lidmi se objevuje návrat k přírodě a jakési nezávislosti. Takoví cestovatelé jsou závislí pouze na vodě, plynu a na solární energii, již získávají díky solárním panelům.

Dovolená 2021 v karavanu nebo v obytné dodávce poskytuje veškerý komfort jako ubytování v hotelu nebo kempu. Obytné dodávky si staví lidé většinou svépomocí nebo existuje mnoho společností zabývajících se obytnou vestavbou. Některé mají plně vybavenou kuchyň i koupelnu, jiné dodávky mají venkovní sprchy a kompostovatelné toalety. Cestování může být pojaté tak, že se zastavuje a spí v kempech, ale větší zážitky poskytuje spaní tzv. ,,na divoko", kdy karavan nebo obytná dodávka zastaví na místě v přírodě a tam stráví posádka noc. V některých evropských státech je takovéto nocování zakázané a doporučujeme si situaci dopředu zjistit. Samozřejmostí je uklidit po sobě a udržovat přírodu v čistotě. Dovolená v Česku může být pro někoho větším zážitkem než dovolená Zanzibar. Ovšem kvůli klesajícím teplotám koncem roku se taková dovolená 2021 hodí spíše pro jižní části Evropy.

Na eurovíkend i několikrát za rok

Eurovíkendy jsou dalším boomem poslední doby. Ačkoliv se o nich ví již delší dobu, velký zájem vzbuzují teprve chvíli. Řada lidí si chce od práce odpočinout aktivně, vyčistit si hlavu a neležet doma. Na to je takový eurovíkend ideální. Ve čtvrtek si zabalíte, v pátek vyrazíte, víkend prožijete v novém městě a v neděli večer jste zpátky doma. Eurovíkendy jsou nabízené buď letecky, autobusem nebo autem. Pro eurovíkend v zahraničí je vhodné sjednat si například VZP cestovní pojištění online.

First minute jako dovolená 2022

Stále oblíbenějšími se stávají first minute zájezdy. V dřívějších letech bylo trendem nakupovat spíše last minute, tedy taková dovolená na poslední chvíli. Nyní je naopak velká poptávka po first minute zájezdech. To v praxi znamená, že si svou dovolenou vyberete i několik měsíců předem. Některé cestovní kanceláře nabízejí slevy na letní dovolenou 2022 při včasném nákupu. Nabídka je momentálně nejširší a ceny nejpříznivější. Lává vás dovolená Řecko, dovolená Chorvatsko, Bulharsko, Turecko nebo dovolená Kanárské ostrovy, Tenerife?

Cestovní kanceláře zaznamenaly tisíce předprodejů letních zájezdů. Lidé si dovolené vzít nenechají, navzdory koronavirové situaci. Překvapením roku je také to, že lidé láká dovolená Řecko, Turecko, dovolená Španělsko či dovolená Albánie. Dovolená 2022 bude novinkou hlavně pro stále větší zájem exotických destinací jako dovolená Zanzibar, dovolená Kanárské ostrovy, Dubaj nebo dovolená Dominikánská republika.

Opadá strach z terorismu

Během předchozích několika let se Češi cestování do zahraničí obávali kvůli hrozbě terorismu. Tento strach již opadává a i podle zájmu o cestování je jasné, že strach z terorismu nebrání cestování tak, jako tomu bylo v uplynulých letech. Můžeme dokonce sledovat narůstající zájem o cestování do exotičtějších zemí, lidé stále více láká dovolená Zanzibar, dovolená Kanárské ostrovy nebo dovolená Turecko.

Jedním z důvodů, proč se lidé terorismu téměř nebojí, může být i to, že pojišťovny zmírňují pojistné podmínky, a to nejen u cestovního pojištění, ale i u životních či úrazových pojistek. Riziko terorismu je v pojistce ošetřeno léčebnými výlohami, přičemž je třeba počítat s podmínkou, že turista musí respektovat doporučení ministerstva zahraničních věcí. Pokud se tedy vypravíte do oblasti, kam to ministerstvo nedoporučuje, pak se žádného pojistného plnění nejspíše nedočkáte. Podívejte se na nabídku pojištění VZP cestovní pojištění online nebo na cestovní pojištění pro těhotné.

Dovolená u moře už tolik netáhne, mladí chtějí dobrodružství

S rostoucím zájmem o vzdálenější a exotičtější země, nebo například o cestování ve vyšším věku, se také zvyšují rizika, která mohou cestovatele během dovolené potkat. Je logické, že mladé lidi více láká objevování nepoznaných míst než dovolená u moře. Přesto je třeba dovolená Chorvatsko na jachtě stále v kurzu. Strávit noc na moři (ať už na jachtě nebo na loďce) má své kouzlo. Nicméně občas jsou takové výlety skutečně rizikové. Pojí se s tím nárůst zdravotních komplikací, a to nejen na cestách, ale i po návratu do České republiky. Vyšší jsou pak i náklady na poskytnutí zdravotní péče.

Při vycestování do rizikových oblastí může být ovlivněna částka za cestovní pojištění.

Je třeba počítat s tím, že částka, kterou zaplatíte za cestovní pojištění se může odvíjet od destinace, do které vyrážíte. Se skutečně drahou zdravotní péčí počítejte například v Kanadě, USA, na Novém Zélandu nebo v Austrálii. Mezi lidmi je novinkou cestovní pojištění pro těhotné, jež kryje rizika nadcházejících maminek.

Dovolená s cestovní kanceláří nebo bez ní?

Dříve bylo zcela běžné, že se dovolená zařizovala přes cestovní kanceláře. V posledních letech tento trend poměrně opadl a lidé se spíše do zahraničí vydávají na vlastní pěst. Ukazuje se, že lidé cestovním kancelářím opět přicházejí na chuť. Důvěru vkládají spíše do velkých a prověřených cestovních kanceláří, mezi které patří například Invia, Exim Tours nebo Fischer. Zajistit si vše přes cestovku může mít své výhody, protože se nemusíte téměř o nic starat.

Malé cestovky nemají u lidí velkou důvěru. Obracejí se spíše na známé firmy jako je Invia nebo Exim Tours.

Pokud byste raději vyrazili na vlastní pěst nebo zkrátka jen cestovní kanceláře nenabízejí to, co hledáte, pak se toho určitě nemusíte bát. Díky celé řadě internetových vyhledávačů dnes seženete bez problémů i levné letenky, případně last minute letenky, které vaše náklady na dovolenou o hodně sníží. Na internetu najdete i řadu tipů a rad, jak si na dovolenou vše zařídit sami. Stačí si do vyhledávače zadat například heslo dovolená Albánie či dovolená Chorvatsko a najdete nespočet různých stránek, kde lidé radí, kam se podívat, co nevynechat a kdy je nejlepší danou destinaci navštívit.

Mladí lidé cestovní kanceláře využívají daleko méně, než rodiny s dětmi nebo senioři.

Cestování na vlastní pěst roste na oblibě. Dříve vycházelo levněji, dnes nabízí jistou nezávislost a návrat k přírodě. Na sociálních sítích se stále častěji objevují obytné dodávky a karavany. Tento typ cestování může být skvělou dovolenou s dětmi po Česku, a nejen u nás. Karavan nebo dovolená v obytné dodávce je vhodnou variantou i pro zahraniční cesty. Voda se dá načerpat po cestách, energie je získávaná ze Slunce pomocí solárních panelů a plyn na vaření se dá koupit téměř na každé čerpací stanici. Co takhle dovolená Chorvatsko na jachtě nebo v karavanu? Obytné vozy se dají i pronajmout.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Cestování a dovolená