Cestovní pojištění v těhotenství: Můžete na dovolenou? | VímVíc.cz

Cestovní pojištění v těhotenství: Do kdy můžete letět na dovolenou?

29. 04. 2018

Pomalu začíná období letních dovolených a mnoho nastávajících maminek řeší, zda na dovolenou ještě mohou letět. Jaká jsou v tomto případě pravidla a jak je to s cestovním pojištěním pro těhotné ženy?

Dovolená v těhotenství

Do kdy je létání v těhotenství bez problémů?

Začněme nejdříve tím, kdy je let pro ženu v požehnaném stavu nejlepší z pohledu lidského pohodlí. Pokud se rozhodujete především podle tohoto kritéria, bude nejlepší, když vyrazíte někdy v období 2. trimestru, a to z prostých důvodu – těhotenské nevolnosti jsou většinou v tomto období již za vámi, rostoucí bříško vás ještě tolik neomezuje na komfortu a hlavně, do porodu máte ještě daleko, nehrozí tedy neočekávané zvraty v zahraničí.

Teď už se ale pojďme zaměřit na pravidla přepravců. Ta se samozřejmě v některých věcech liší společnost od společnosti, jedna věc je ale (až na výjimky) stejná, a tou je termín, do kterého nebudete mít při odletu žádné problémy. Ten je stanoven na 28. týden těhotenství. Platí ale pravidlo, že dokud na vás není těhotenství vidět, bude s vámi samozřejmě zacházeno jako s ostatními pasažéry, jelikož nikdo nic nepozná. Když už je těhotenství patrné, bez ohledu na to, v jakém jste týdnu, musíte u sebe mít těhotenský průkaz, na základě kterého prokážete, v jakém týdnu těhotenství jste.

V každém případě je dobrý nápad si pro jistotu obstarat i potvrzení od lékaře, že jste způsobilá k letu a nic vám v něm nebrání. Ideální je pro tento účel využít speciální formulář MEDIF, který je určen přímo pro tyto účely a většinou vyvěšen na webových stránkách přepravců i s jejich logem.

Dalším stanoveným pravidlem je termín, po kterém vás nikdo z přepravců na palubu nepustí ani s platným potvrzením od lékaře. Tento limit je stanoven na 36. týden těhotenství, po kterém už se do letadla zkrátka nedostanete. Ale pozor na to, některé letecké společnosti mají i tento termín zkrácen na dřívější týden.

Na toto pravidlo dobře myslete již při plánování dovolené, jelikož samozřejmě platí i pro zpáteční cestu. Pokud si tedy dovolenou nerozplánujete přesně a do tohoto termínu zasáhnete, vzniknou vám nepříjemné potíže.

Do 26. týdne by měl odlet probíhat bez problému, po 36. týdnu vás na palubu žádný přepravce nepustí.

Podmínky jednotlivých leteckých společností

Nyní přichází čas na stanovená pravidla jednotlivých společností, která se v některých ohledech liší. Pokud již tedy víte, se kterou z nich odlétáte, prostudujte si spolehlivě právě její pravidla. Jestliže závisí váš výběr na jednotlivých podmínkách, dobře je porovnejte a vyberte tu nejvhodnější.

ČSA

První z leteckých společností, na kterou se zaměříme, je ČSA. Začněme možná tím nejzásadnějším, a tím je termín, po kterém již letět vůbec nesmíte. Právě ČSA je jednou z těch společností, která tento limit zkrátila, a to na 34. týden těhotenství, a to v případě, že jde o jednočetné těhotenství. Pokud čekáte vícerčata, je tato doba ještě zkrácená na 28. týden.

Doklady, které budete při odletu potřebovat, jsou standardní. Nezapomeňte si tedy kromě cestovních dokladů těhotenský průkaz nebo potvrzení od lékaře. Pokud bude na základě těchto dokladů jasně zřetelný týden těhotenství, ve kterém nastávající matka je, nebude s nástupem na palubu žádný problém. Pokud u sebe ani jeden z těchto dokladů mít nebudete, byť bude vaše bříško ještě prokazatelně malé, z bezpečnostních důvodů se do letadla nedostanete. Jde o pravidlo, které chrání především zdraví právě těhotných žen.

Posledním omezením u společnosti ČSA je, že těhotné ženy nesmí sedět u nouzových východů. Na tom si ale nejspíš většina lidí nijak zvlášť nepotrpí.

ČSA vám umožní let pouze do 34. týdne těhotenství.

Ryanair

Společnost Ryanair se v podstatě doslova drží všech obecně stanovených pravidel. Do 28. týdne těhotenství tedy nebudete mít při odletu žádné problémy a stačit vám bude těhotenský průkaz. Po tomto termínu již musíte prokázat potvrzení od lékaře. Formulář pro tento účel naleznete na webových stránkách společnosti. Po jeho vyplnění je nastávající matka povinna ho předložit palubnímu personálu před nástupem do letadla.

Stanoveného termínu se drží i v případě doby, kdy můžete naposled na dovolenou letět, a tou je již zmiňovaný 36. týden těhotenství. Pokud jde o vícerčata, je termín zkrácen na konec 32. týdne.

Ryanair se řídí podle obecně stanovených termínů.

Wizz Air

Letecká společnost Wizz Air má svá pravidla někde mezi ČSA a Ryanair. Řeč je především o termínu, po kterém vás již k letu nepřijmou. Stejně jako první společnost, o které jsme mluvili, stanovila tento termín pro jednočetná těhtenství na 34. týden těhotenství. Pro vícerčata je pak nastaven na 32. týden, tedy stejně jako u Ryanair.

Po 28. týdnu těhotenství budete potřebovat kromě těhotenského průkazu potvrzení od lékaře, které nesmí být vystaveno více než 6 dní před termínem odletu. Pokud se na dovolenou vydáte s cestovní kanceláří, musíte platné potvrzení předložit jí.

Letíte na dovolenou s cestovní kanceláří? Přečtěte si, zda získáte své peníze zpět v případě, že nastane krach cestovní kanceláře.

Travel Service a SmartWings

Travel Service a SmartWings vám umožní let do 34. týdne těhotenství, v případě vícerčat pouze do 28. týdne. Před odletem si s sebou připravte standardně těhotenský průkaz a potvrzení od lékaře. Pokud týden těhotenství neprokážete, na palubu se nedostanete. Pokud se ukáže, že je překročen limit 34 týdnů, k letu vás bohužel také nepustí, a to za žádných okolností.

Cestovní pojištění v těhotenství

Poplatky za cestovní pojištění pro těhotné ženy se nijak neliší od cen za klasické cestovní pojištění. Týkají se ho ale výluky, na které je třeba si dát pozor.

Dobře si ohlídejte fázi těhotenství, do které bude pojistka platná. Ta se u jednotlivých pojišťoven liší, většinou se ale pohybuje v rozmezí od 24. do 28. týdne těhotenství. Pokud cestujete po tomto týdnu a v zahraničí budete v souvislosti s těhotenstvím potřebovat lékařskou pomoc nebo dokonce nastane případ předčasného porodu, pojišťovna nezaplatí ani část výloh.

Pokud jste ve fází po 28. týdnu nebo máte rizikové těhotenství, léčebné výlohy s ním spojené vám pojištění nepokryje.

Pokud se vás týká rizikové těhotenství nebo jste v jeho době na pracovní neschopnosti, na cestovní pojištění v těhotenství nemáte nárok bez ohledu na to, v jakém jste týdnu. Pokud se tedy objeví jakékoliv léčebné výlohy v souvislosti s těhotenstvím, ani v tomto případě od pojišťovny nedostanete nic. Většina pojišťoven to odůvodňuje tím, že v případě rizikového těhotenství mohla nastávající matka se zdravotními potížemi počítat.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo